Kad alergija netrukdytų švęsti Užgavėnių: blynai be kiaušinių, pieno, įprastų miltų ir cukraus

Įvairių rūšių blynai be kiaušinių. Varškėčius primenantys kepsneliai be varškės. Jau nekalbu apie veganiškų tortų, pyragų ir sausainių gausybę. Mama gali virsti tiesiog stebukladare, kai valgiaraštį namie diktuoja vaiko alergija.

 Mama gali virsti tiesiog stebukladare, kai valgiaraštį namie diktuoja vaiko alergija.<br>T.Bauro nuotr.
 Mama gali virsti tiesiog stebukladare, kai valgiaraštį namie diktuoja vaiko alergija.<br>T.Bauro nuotr.
Šokoladiniai lietiniai, įdaryti vyšniomis ir obuoliais
Šokoladiniai lietiniai, įdaryti vyšniomis ir obuoliais
Saldūs kokosiniai blynai su medumi
Saldūs kokosiniai blynai su medumi
Blynai iš moliūgų ir viso grūdo miltų puikiai tinka pusryčiams prieš mokyklą.
Blynai iš moliūgų ir viso grūdo miltų puikiai tinka pusryčiams prieš mokyklą.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 25, 2020, 12:45 PM, atnaujinta Feb 25, 2020, 12:52 PM

Būtent tradicinio Užgavėnių patiekalo – blynų – per šią šventę specialiai ir nekepsiu, nes mano virtuvėje jie senokai tapo kone kasdieniniu patiekalu.

Ir tik nuo kepėjos nuotaikos bei valgytojo užgaidos priklausys, kokios rūšies blynus tądien gaminsiu – įprastus lietinius ar kakavinius su obuolių ar uogų įdaru, kokosinius blynelius su medumi ar vadinamuosius pūstus su obuoliais, o gal rimtus blynus iš moliūgų ir cukinijų su trintomis uogomis.

Svarbiausia, kad visi šie kepiniai bei deriniai yra veganiški ir maistingi – be jokio pridėtinio cukraus ir be įprastų kvietinių miltų, be kiaušinio, be pieno produktų.

Naudoju viso grūdo avižinius, speltos, grikinius, taip pat kukurūzų, kokosų ir kartais avinžirnių miltus – kai kepu nesaldžius cukinijų arba burokėlių blynelius orkaitėje.

Vietoj kiaušinio dedu maltus vandenyje išmirkytus linų sėmenis, ispaninių šalavijų sėklas arba trintą bananą. O vietoj pieno ar kefyro – nesaldintus augalinius gėrimus (labiausiai mėgstu migdolų riešutų) arba sojų, kokosų jogurtus, nelygu, kokios rūšies blynus kepu.

Prieskonių stalčiuje visuomet turiu malto cinamono ir muskato, kuriuos beriu į tešlą arba įmaišau į įdarą.

Šaldiklyje visada yra uogų – braškių, vyšnių, aviečių, šilauogių, juodųjų serbentų, bruknių. Kai pasibaigia vasarą sukauptos iš mamos daržo, miškų ar iš turgaus, papildau šaldytomis atsargomis ar šviežiomis iš parduotuvės.

Keletą minučių apvirtas uogas su medumi vynioju į blynus arba sutrynusi jas smulkintuvu naudoju kaip padažą prie blynų.

Tiesa, žinau, kad dalis veganų nevalgo medaus ir gali pulti dabar kritikuoti, tačiau tai irgi kita tema.

Mane šitaip pasitelkti vaizduotę ir kas rytą suktis prie keptuvės pastūmėjo ne vien noras kuo sveikiau maitinti augantį, sportuojantį sūnų, bet ir jo alergija kiaušiniams bei pieno produktams.

Kadangi mėgstu eksperimentuoti virtuvėje, tokie rytiniai ritualai man patinka. Nesiskundžiu nei aš, nei sūnus.

Tiesa, rytas dažniausiai prasideda nuo špinatų arba salotų lapų, banano, vitamino C, kanapių ar spirulinos miltelių kokteilio, kurį pasidalijame per pusę.

Žinoma, prireikė laiko ir įkalbinėjimų, kad tai taptų įpročiu. Ir dabar nuolat vis turiu sūnui priminti, kodėl paauglystėje taip svarbu vartoti kuo daugiau vertingų medžiagų.

Bet po kokteilio juk būna blynai. O tai visai kas kita!

Prieš mokyklą tai puikus energijos ir kuo geresnės nuotaikos užtaisas. Žinoma, jei tą dieną nėra kontrolinio darbo, nes tada nepadeda ir blynai.

Dėl įvairovės kartą per savaitę pusryčiams verdu avižinę košę, ją gardinu razinomis, datulėmis, aguonomis arba puse šaukštelio medaus.

O kai jau visai ištuštėja miltų spintelė, tinka ir migdolų gėrimu užpilta granola.

Ją taip pat gaminu namuose pati iš avižinių dribsnių, kokosų aliejaus, medaus, saulėgrąžų, moliūgų sėklų, aguonų ir cinamono arba kakavos.

Bet dabar apie blynus. Kaip jau sakiau, mėgstu eksperimentuoti, tad visi receptai atsiranda neplanuotai iš jau seniai žinomų tradicinių blynų receptų ir kažkur nugirstų, pamatytų, perskaitytų patarimų veganiškiems variantams. O dažnai – ir iš juntamo skonio ant liežuvio galo.

Sūnus tikrai galėtų išduoti, kad ne visi mano eksperimentai pavyksta.

Tačiau tada atsiranda dar didesnis noras savo „šedevrus“ tobulinti. Kartais tariamės abu, ko trūksta, ko per daug ir ką kuo reikėtų pakeisti, kas jam labiau patiktų.

Būtent sūnaus pasiūlymas buvo prie blynų iš moliūgų patiekti rūgštesnį padažą, o ne veganiškus ledus ar šokoladinį sojų jogurtą, kuris tinka prie kitokių blynų.

Pamėginau aprašyti kelis patikrintus ir sūnaus įvertintus savo eksperimentus. Dalijuosi!

Šokoladiniai lietiniai, įdaryti vyšniomis ir obuoliais

Lietiniams reikės:

  • 1 šaukšto maltų linų sėmenų
  • 1 stiklinės mėgstamo skonio augalinio gėrimo (migdolų, anakardžių, kokosų riešutų, kanapių ar kitų)
  • 1/3 stiklinės viso grūdo avižinių miltų
  • 1/3 stiklinės viso grūdo speltos miltų
  • 1/3 baltų speltos miltų
  • šaukštelio kakavos miltelių
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio druskos

Įdarui reikės:

  • 1 obuolio
  • saujos vyšnių (gali būti šaldytos)
  • 1 šaukštelio medaus

Užmerkite linų sėmenis 2 šaukštuose vandens ir po 10 minučių supilkite juos į augalinį gėrimą. Tada suberkite visus birius produktus, įpilkite aliejaus ir išplakite tešlą. Jei ji išeis per klampi, įpilkite vandens.

Patepkite keptuvę aliejumi ir iškepkite lietinius. Tada paruoškite įdarą. Į nedidelį puodą suberkite vyšnias, sudėkite nuluptą, nedideliais gabalėliais supjaustytą obuolį bei medų.

Visa tai užpilkite keliais šaukštais vandens ir apie 5 minutes patroškinkite. Įdaras paruoštas! Jį įvyniokite į lietinius ir juos pakepinkite.

Moliūgų blyneliai, primenantys keptus varškėčius

Reikės:

  • 1 šaukšto maltų linų sėmenų
  • 2/3 stiklinės stambiai tarkuoto moliūgo
  • 1/3 stiklinės tarkuotos žaliosios cukinijos
  • 1/3 stiklinės tarkuoto obuolio
  • 3 šaukštų mėgstamo augalinio gėrimo
  • 3 šaukštų kukurūzų miltų
  • 3 šaukštų viso grūdo speltos miltų
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio kepimo miltelių ir malto cinamono

Užmerkite linų sėmenis 2 šaukštuose vandens ir po 10 minučių sumaišykite su visais produktais. Turėtų išeiti kietoka tešla, iš kurios lengvai galėtumėte rankomis suformuoti norimo dydžio blynelius.

Juos kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus. Patiekite su trintų rūgščių uogų ir agavų sirupo padažu. Labai tinka spanguolės, juodieji serbentai arba avietės.

Saldūs kokosiniai blynai su medumi

Reikės:

  • 1 šaukšto ispaninių šalavijų sėklų
  • 1 šaukšto medaus
  • 1 šaukšto kokosų aliejaus
  • 1/3 stiklinės mėgstamo augalinio gėrimo
  • pusės šaukštelio citrinos sulčių
  • kepimo miltelių
  • 1/2 stiklinės viso grūdo speltos miltų
  • 1/2 stiklinės baltų speltos miltų
  • 1 šaukšto kokosų miltų
  • žiupsnelio druskos

Užmerkite ispaninių šalavijų sėklas 2 šaukštuose vandens ir palaikykite 10 minučių. Išlydykite medų su kokosų aliejumi, supilkite augalinį gėrimą, citrinos sultis ir visus birius produktus.

Išplakite tešlą, kuri turėtų būti klampesnė už lietinių blynų tešlą. Ištepkite keptuvę alyvuogių aliejumi ir ant silpnos ugnies kepkite blynus. Juos patiekite su trintomis uogomis arba riešutų sviestu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.