Konservavimo meistrai patarė, kaip marinuoti agurkus ir pomidorus: nepakartojamas skonis garantuotas

Laukuose ir šiltnamiuose dera vasaros dovanos, o virtuvėse verda darbas – į stiklainius jau keliauja agurkai, rūgštynės, ateis ir pomidorų eilė. Daugelis stengiasi per keletą mėnesių užkonservuoti kuo daugiau soduose, daržuose ir miškuose surinktų gėrybių. 

Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.<br> Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Toma Aleksėjūnaitė

2020-07-18 12:08

Ne išimtis ir Alytuje įsikūręs „Rivonos“ konservų cechas. Nors darbai jame nenutrūksta visus metus, čia vasara – pats didžiausias darbymetis, kai agurkų, pomidorų ar rūgštynių užkonservuojama tiek, kad „Norfos“ parduotuvėse pirkėjai jų rastų visus metus.

Nuo liepos iki spalio tęsiasi rūgštynių sezonas, agurkai konservuojami nuo liepos iki rugpjūčio vidurio, o po Žolinės prasideda pomidorų marinavimo sezonas, trunkantis apie mėnesį.

Darbų apimtis didžiulė: pasak cecho vadovo Aurimo Gargaso, dabar per parą stiklainiuose atsiduria 6–12 tonų agurkų.

Pirkėjai turi iš ko rinktis

Dzūkijos sostinėje ruošiami net šešių rūšių konservuoti agurkai – „Česnakiniai“, „Klasikiniai“, „Lietuviški“, „Tradiciniai“, „Aštrūs“ ir „Premium“. Tad pirkėjai „Norfos“ parduotuvėse tikrai turi iš ko išsirinkti.

Visų mėgstami ir giriami „Česnakiniai“ agurkėliai – jie įtiko daugelio pirkėjų skoniui. Silpnai rūgštūs, pagardinti česnakais, krapais.

„Pats „Norfos“ parduotuvėse perku būtent šiuos agurkėlius – jų visuomet būna mano namuose, kad ir svečią galėčiau pavaišinti, pasigirti mūsų produkcija, ir pats pasimėgauti“, – patikino A.Gargasas.

„Klasikiniai“ – taip pat silpnai rūgštūs, pagardinti prieskonių mišiniu, kuris yra bendrovės paslaptis.

„Premium“ iš kitų išsiskiria tuo, kad gaminami ne su acto rūgštimi, o su spirito actu – šių agurkų marinato sudėtis visiškai natūrali, be jokių E.

„Lietuviškus“ agurkėlius pamėgo tie, kuriems patinka marinatas, turintis šiek tiek daugiau cukraus, – šie agurkai yra saldžiarūgščiai. Pasak A.Gargaso, šie agurkai skoniu šiek tiek primena vengriškus.

„Tradiciniai“ agurkai marinuojami su morkomis ir svogūnais. Šios daržovės agurkėliams taip pat suteikia tam tikro skonio. A.Gargasas prisiminė, kad prieš keletą metų vienoje televizijos laidoje vykusios aklos degustacijos metu būtent šie agurkai buvo įvardyti kaip geriausi.

„Aštrūs“ agurkai patinka visiems aitresnio skonio mėgėjams – jie pagardinti trupučiu aitriosios paprikos. Jų skonis maloniai aitrus – būtent toks, koks patinka daugeliui lietuvių, nemėgstančių itin aštrių patiekalų.

Lietuvių mėgstamas pusgaminis

Tradicinės lietuviškos rūgštynių sriubos gerbėjai gali būti ramūs, kad šio produkto niekada nepristigs: rūgštynės – kitas produktas, kurio konservų atsargos šiuo metu ruošiamos Alytuje įsikūrusiame ceche.

„Smulkintos rūgštynės ir druska – viskas pakaitinama ir pasterizuojama“, – apie paprastą receptūrą, kurią naudojo dar mūsų proseneliai, pasakojo „Rivonos“ konservų cecho technologė Birutė Norkevičiūtė.

Konservuotos rūgštynės – populiarus ir lietuvių mėgstamas pusgaminis, kuris praverčia gaminant rūgštynių sriubą.

A.Gargasas pasakojo, kad rūgštynes perka tik iš ūkininkų, tiesa, pastaruoju metu auginančių rūgštynes Lietuvoje nėra daug, tad tie, kurie augina ir nežino, kur realizuoti, gali kreiptis. „Mums tai aktualu“, – neslėpė cecho vadovas.

Taiko senąsias receptūras

O rugpjūtį prasidės pomidorų konservavimo metas. Tradiciškai marinuojami tiek raudoni, tiek žali, neprinokę – šie pomidorai taip pat turi savo ištikimų pirkėjų, kuriems patinka žalių pomidorų skonis.

Ne mažiau populiarūs ir pomidorai savo sultyse – šiuo atveju suvartojamas visas stiklainio turinys: pomidorai suvalgomi, o sultys išgeriamos.

Visos konservų receptūros kuriamos ceche.

„Bandome pritaikyti tradicinius senuosius lietuviškus receptus, tai, ką turime geriausio sukaupę per daugelį metų. Masinė gamyba turi tam tikrų niuansų, tad ieškome ir bandome padaryti taip, kad mūsų produkcijos skonis nesiskirtų nuo naminės“, – pasakojo B.Norkevičiūtė.

Naudojami ypatingi dangteliai

Didelius kiekius daržovių užkonservuojanti įmonė rūpestingai renkasi ir stiklainius bei dangtelius – šeimininkės daug metų konservuoja gėrybes tuose pačiuose stiklainiuose, neretai naudoja tuos pačius dangtelius, o „Rivonos“ ceche naudojami tik nauji stiklainiai ir dangteliai.

Beje, dangteliai yra specialiai paruošti, su papildoma danga, dėl kurios jie nesibraižo ir nerūdija.

„Šie dangteliai specialiai apdorojami, nes produkcijos galiojimo terminas – dveji metai. Parduotuvėse tokių dangtelių nenusipirksi, todėl pastebėjau, kad pirkėjai perka mūsų produkciją ne tik tam, kad pasigardžiuotų, bet ir turėtų gerų dangtelių, kuriais patikimiau gali uždaryti savo konservuotų gėrybių stiklainius“, – atskleidė A.Gargasas.

Svarbi ir produkcijos kaina

Įmonėje paruošti konservuoti gaminiai turi dar vieną svarbų privalumą – tai kaina.

„Žmonės mano, kad patys konservuodami išleidžia mažiau. Iš tiesų naminė produkcija niekada nebus pigesnė, nes mes žaliavą perkame dideliais kiekiais ir nedidelėmis kainomis, mūsų energijos ištekliai mažiau kainuoja.

Kiti sakys, kad patys užsiaugina agurkų ar pomidorų. Bet neįvertinama, kad kainuoja sėklos, trąšos, galų gale laiko sąnaudos.

Žinoma, kai kuriems tai malonumas, tačiau vertinant išlaidas naminė produkcija niekada nebus pigesnė už pagamintą fabrike“, – kalbėjo A.Gargasas.

Beje, įmonė kiekvieną vasarą per konservavimo įkarštį papildomai įdarbina apie 40 žmonių, dažniausiai studentų. Tačiau šiemet, cecho vadovo teigimu, juos surinkti buvo daug sunkiau.

Žinovų patarimai konservuojantiems namuose

„Rivonos“ konservų cecho vadovas A.Gargasas ir technologė B.Norkevičiūtė pasidalijo keletu patarimų, kurie pravers marinuojantiems agurkus ir pomidorus namuose.

Marinuoti tinka tik lauke užauginti agurkai. „Būtent tokius marinuojame ir mes savo įmonėje. Šiltnamiuose užaugę agurkai dažnai būna tuščiaviduriai, dėl to marinuoti nebus traškūs. Norėdami užtikrinti kokybę perkame tiktai lauke užaugintus agurkus“, – pabrėžė A.Gargasas.

Idealu, jeigu marinuojami agurkai, kurie yra ką tik nuskinti.

Prieš marinuojant agurkus reikėtų palaikyti šaltame vandenyje – tai taip pat jiems suteikia traškumo. Augdami lauke agurkai, ypač jei nėra lietaus, būna sausesni. Palaikyti vandenyje jie įgauna drėgmės, kuri agurkams būtina, juk 90 proc. agurko sudaro vanduo.

Svarbi ir agurkų rūšis. „Patarčiau rinktis tokius agurkus, kurių spygliukai yra retesni ir didesni. Tie, kurių spygliukai tankūs ir maži, labiau tinka valgyti, o ne konservuoti“, – patarė B.Norkevičiūtė.

Konservuotų agurkų nereikėtų valgyti iškart – reikėtų palaukti bent dvi savaites. Per tą laiką agurkai įgauna marinato skonį, o marinatas – agurkų.

Norint užkonservuoti pomidorų derėtų rinktis storasienius, slyvinius – kaitinami jie nesproginėja ir geriau išlaiko formą. Taip pat labiau tiks nedideli pomidorai.

Derėtų rūpestingai atrinkti ir stiklainius bei dangtelius. Idealu, jei stiklainiai ir dangteliai yra nauji, nė karto nenaudoti. Jeigu daržovės konservuojamos jau naudotuose stiklainiuose, jie neturėtų būti įskilę. Taip pat turėtų būti labai kruopščiai išplauti.

Dangteliai turėtų būti be rūdžių, įbrėžimų, tuomet produkcija laikysis ilgiau ir patikimiau. „Žmonės mano, kad konservuodami patys išleidžia mažiau. Iš tiesų naminė produkcija niekada nebus pigesnė nei pagaminta įmonėje.“

A.Gargasas Alytaus ceche konservuojant daržo gėrybes stengiamasi pritaikyti tradicinius lietuviškus receptus ir padaryti, kad produkcijos skonis nesiskirtų nuo naminės.

Skanūs ir kokybiški konservuoti produktai „Rivonos“ konservų ceche darbai nenutrūksta visus metus, tačiau vasara – pats didžiausias darbymetis, kai agurkų, pomidorų ar rūgštynių užkonservuojama tiek, kad „Norfos“ parduotuvėse pirkėjai jų rastų visus metus. Cechas rūgštynes perka tik iš ūkininkų, tiesa, pastaruoju metu auginančių rūgštynes Lietuvoje nėra daug, tad tie, kurie augina ir nežino, kur realizuoti, gali kreiptis. Žinovų patarimai konservuojantiems namuose

„Rivonos“ konservų cecho vadovas A.Gargasas ir technologė B.Norkevičiūtė pasidalijo keletu patarimų, kurie pravers marinuojantiems agurkus ir pomidorus namuose.

Marinuoti tinka tik lauke užauginti agurkai. „Būtent tokius marinuojame ir mes savo įmonėje. Šiltnamiuose užaugę agurkai dažnai būna tuščiaviduriai, dėl to marinuoti nebus traškūs. Norėdami užtikrinti kokybę perkame tiktai lauke užaugintus agurkus“, – pabrėžė A.Gargasas.

Idealu, jeigu marinuojami agurkai, kurie yra ką tik nu- skinti. Prieš marinuojant agurkus reikėtų palaikyti šaltame vandenyje – tai taip pat jiems suteikia traškumo. Augdami lauke agurkai, ypač jei nėra lietaus, būna sausesni. Palaikyti vandenyje jie įgauna drėgmės, kuri agurkams būtina, juk 95,8 proc. agurko sudaro vanduo. Svarbi ir agurkų rūšis.

„Patarčiau rinktis tokius agurkus, kurių spygliukai yra retesni, didesni bei rudos arba juodos spalvos. Tie, kurių spygliukai balti, maži ir tankūs, labiau tinka salotoms, o ne konservuoti“, – patarė B.Norkevičiūtė.

Konservuotų agurkų nereikėtų valgyti iškart – reikėtų palaukti bent dvi savaites. Per tą laiką agurkai įgauna marinato skonį, o marinatas – agurkų. Norint užkonservuoti pomidorų derėtų rinktis storasienius, slyvinius – kaitinami jie nesproginėja ir geriau išlaiko formą. Taip pat labiau tiks nedideli pomidorai.

Derėtų rūpestingai atrinkti ir stiklainius bei dangtelius. Idealu, jei stiklainiai ir dangteliai yra nauji, nė karto nenaudoti. Jeigu daržovės konservuojamos jau naudotuose stiklainiuose, jie neturėtų būti įskilę. Taip pat turėtų būti labai kruopščiai išplauti. Dangteliai turėtų būti be rūdžių, įbrėžimų, tuomet produkcija laikysis ilgiau ir patikimiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?