Prie odontologės ruošiamų skanėstų rikiuojasi draugai ir pažįstami

Daug sportuojančios odontologės Aurelijos Vaiciukevičiūtės (24 m.) laiką tarp darbo ir bėgimo užkariavo kulinarija. Ne iš pirmo karto pavykę bandymai neatėmė nė žiupsnelio malonumo gaminti – margindama keksiukus ar sausainius moteris gali praleisti po keletą valandų, o prie jos skanių kūrinių jau rikiuojasi draugai ir pažįstami.

 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Maskarponės sūrio tortas su avietėmis<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Maskarponės sūrio tortas su avietėmis<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės ir persimonų tartaletė<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Varškės ir persimonų tartaletė<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Nekeptas figų, šilauogių ir anakardžių tortas<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Nekeptas figų, šilauogių ir anakardžių tortas<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Žaliųjų bananų miltų blyneliai<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Žaliųjų bananų miltų blyneliai<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Feb 21, 2021, 7:08 PM

Ką naujo Aurelija pagamina savo virtuvėje, iš karto galima pamatyti jos specialiai sukurtoje instagramo paskyroje „Rožinis avokadas“.

Dažnai ten galima išvysti glaistu išpuoštų sausainių, įspūdingų keksiukų, tortų su sveikinimo užrašais. Skanėstus ji kepa dovanoms arba pagal draugų bei pažįstamų užsakymus.

Maisto gamyba Aurelijai – pomėgis, kur gali atrasti ką nors naujo, išbandyti receptus, juos pakeisti, atrasti derinių ar išsukti kokį nors ypatingą glajų.

Juokais vilnietė kulinariją vadina raketų mokslu. Tačiau, regis, jį odontologė geba įvaldyti. O sausainių ar keksiukų dekoravimą Aurelija netgi galėtų pavadinti savotiška meditacija, atsipalaidavimo būdu. Tai – tarsi knygutės spalvinimas arba siuvinėjimas, kurį vilnietė taip pat mėgsta.

„Keksiukus ar sausainius iškepti nėra sudėtinga, tačiau daug laiko užtrunka juos puošti. Pavyzdžiui, šešis keksiukus dekoruoju beveik tris valandas, o puošiant sausainius reikia laukti, kol vienas sluoksnis išdžius, tik tada tepti kitą“, – paaiškino A.Vaiciukevičiūtė.

Bet ji nesiskundžia. Jei Aurelijai tokia veikla nepatiktų, jos nesiimtų. Svarbiausia turėti laiko.

Odontologe dirbanti A.Vaiciukevičiūtė maisto gamybai skiria laisvadienius. Tiesa, juos dalyti reikia ir kitai jos aistrai – bėgimui.

Kulinarija labiau nei kada nors anksčiau Aureliją įtraukė per pirmąjį karantiną. Tada vilnietė ruošėsi egzaminams ir jai reikėjo būdo mintims nuo nuolatinių mokslų nukreipti.

„Pamenu, kaskart susigalvodavau paruošti kuo įmantresnių patiekalų, kad ilgiau užtrukčiau virtuvėje, nes nenorėdavau grįžti prie knygų“, – šypsodamasi prisiminė odontologė.

Aistra gaminti antro karantino metu atima beveik visą laisvalaikį. Aurelija pati mėgsta valgyti ne tik skaniai, bet ir gražiai. Ir, regis, netgi per daug nesistengia, bet vaizdą, koks yra lėkštėje, vis tiek pavyksta sukurti gražų. Tad jos paskyroje yra ir nemažai salotų, užkandžių, įmantriai paruoštų košių nuotraukų.

Odontologė stengiasi gaminti kuo labiau sveikatai palankius patiekalus. Pavyzdžiui, perskaito kur nors receptą ir gamindama jį patobulina – gerokai sumažina cukraus kiekį ar prideda kokių nors nuo ankstesnio kepinio likusių riešutų.

„Neskirstau maisto į gerą ir blogą, nes manau, kad visur turi būti pusiausvyra. Juk suvalgęs vieną kebabą iškart netapsi nesveikas. Jei norite apsaugoti dantis, pavalgę ko nors saldaus ir lipnaus palaukite pusvalandį ir išsivalykite juos“, – patarė odontologė.

Aurelijos aistra kulinarijai prasidėjo nuo košių. Mergina jas labai mėgsta, o labiausiai – avižinę, ir kaskart stengiasi paruošti vis kitaip, kad neatsibostų.

Pirmiausia, aišku, virta avižų košė. Bandė avižas ir kepti. Skanavo per naktį mirkytos košės. Kitą kartą išvirė ir paliko per naktį formoje, o košė pavirto tarsi avižiniu pyragu.

Odontologė jau seniai seka keletą lietuvių maisto tinklaraštininkių. Aurelijai visada buvo įdomu pažiūrėti, kaip žmonės gražiai valgo.

Užsimanė pati pamėginti, ir pagreitis ėmė didėti žingsnis po žingsnio: tai panoro išsivirti įdomesnę košę, tai internete akį patraukė koks nors receptas, tai sugalvojo pakeisti valgyto patiekalo sudėtį pagal savo skonį, ėmė kurti lengvai paruošiamus patiekalus.

Pamatę „Instagram“ tinkle jos įkeltas nuotraukas draugai ir pažįstami ėmė rašyti, klausti receptų ir patarimų, kaip gaminti šiuos patiekalus, o pabandę dar ir pagirdavo.

Tai Aureliją įkvėpė dar daugiau rodyti, ką gamina. Ji net nepastebėjo, kaip pradėjo eksperimentuoti ir dalytis visu gaminimo procesu.

Jos šeimos virtuvėje atsirado specialių įrankių, šaukštelių produktų kiekiui matuoti, spintelė prisipildė prieskonių, lentynos – kulinarijos knygų, o kuo sudėtingiau gaminti, tuo jai įdomiau.

Nekeptas figų, šilauogių ir anakardžių tortas

Pagrindui reikės:

  • 300 g anakardžių
  • 4 v. š. migdolų lapelių
  • 4 v. š. saldžiavaisių pupmedžių sirupo

Viršutiniam sluoksniui reikės:

  • 0,5 puodelio maltų lazdynų riešutų
  • 1 pak. kokosų kremo
  • 1 a. š. kopūstpalmių vaisių miltelių
  • 1 puodelio pūstų sorų
  • figų
  • šilauogių
  • 2 a. š. agaro

Viduriniam sluoksniui reikės:

  • figų
  • šilauogių

Pasiruoškite 22 cm skersmens apskritą kepimo formą. Anakardžius nakčiai arba kelioms valandoms užmerkite į vandenį. Kai išmirks, sutrinkite trintuvu, pridėkite migdolų lapelių ir įpilkite sirupo. Viską maišykite, kol masė pradės lipti. Galite įpilti daugiau sirupo. Išklokite formos dugną stipriai suspausdami ir dėkite valandai į šaldytuvą.

Figas supjaustykite į dvi dalis. Jas išdėliokite palei formos sienelę, o į vidų berkite šilauoges. Dubenėlyje sutrinkite kelias figas, saują šilauogių, įpilkite kokosų kremo, kopūstpalmių vaisių miltelių ir maltų lazdynų riešutų, viską išmaišykite iki vientisos masės, tada įberkite pūstas soras ir vėl viską išmaišykite.

Užvirkite maždaug 50 ml vandens, suberkite agarą ir maišykite, kol pradės burbuliuoti, tuomet užvirusį agarą pilkite į pirma užmaišytą masę, kelis kartus gerai pamaišykite ir nedelsdami pilkite į formą, kol bus uždengtos formoje išdėliotos figos. Agaras greitai pradeda stingti, todėl jau po kelių minučių galima dar ant viršaus užberti pūstų sorų ir dėti tortą nakčiai į šaldytuvą.

Žaliųjų bananų miltų blyneliai

Patiekalui reikės:

  • 1,5 puodelio žaliųjų bananų miltų
  • 180 ml nesaldinto migdolų gėrimo
  • 2 kiaušinių
  • 1 v. š. klevų sirupo
  • 1/2 a. š. sodos
  • 1 v. š. obuolių sidro acto
  • žiupsnelio druskos
  • kokosų aliejaus

Papuošti reikės:

  • klevų sirupo
  • gervuogių
  • aviečių

Į dubenį įmuškite kiaušinius ir išplakite su klevų sirupu. Mišinį supilkite į bananų miltus. Įpilkite migdolų gėrimą, obuolių sidro actą, įberkite sodos, druskos ir viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Įkaitinkite keptuvę, išlydykite šiek tiek kokosų aliejaus ir kepkite blynus ant vidutinės kaitros, apkepdami abi puses po kelias minutes. Patiekti blynus galite su šviežiomis uogomis ir apšlakstyti klevų sirupu.

Maskarponės sūrio tortas su avietėmis

Pagrindui reikės:

  • 450 g datulių
  • 450 g anakardžių

Kremui reikės:

  • 1 kg maskarponės
  • 375 g aviečių
  • 1 v. š. stevijos
  • 1 v. š. agaro miltelių
  • 50 ml vandens
  • 1 a. š. burokėlių miltelių
  • 5 lašų natūralaus koncentruoto aviečių aromato

Papuošti reikės:

  • aviečių
  • anakardžių

Pasiruošite apskritą 22 cm skersmens formą. Užmerkite anakardžius nakčiai. Kitą dieną išmirkytus riešutus susmulkinkite smulkintuvu. Datules nulupkite (odelės lengviau nusiima laikant ir lupant po tekančiu vandeniu), išimkite kauliukus ir sutrinkite iki vientisos masės. Sumaišykite su smulkintais anakardžiais ir šia mase išklokite torto pagrindą. Dėkite į šaldiklį kelioms valandoms.

Užvirkite avietes su šiek tiek vandens ir stevijos. Kai sutirštės, nukoškite ir tą skystį sumaišykite su maskarpone. Galite įmaišyti burokėlių miltelių, o intensyvesniam aromatui tiks natūralus koncentruotas aviečių aromatas.

Užvirkite agarą su 50 ml vandens, kol puode pradės kilti burbuliukai, nukelkite nuo kaitros ir agarą supilkite į maskarponės masę, gerai išmaišykite ir nedelsdami pilkite ant sustingusio pagrindo, nes agaras labai greitai vėsta ir stingsta. Tortą vėl dėkite į šaldytuvą kelioms valandoms, o tada puoškite.

Varškės ir persimonų tartaletė

Pagrindui reikės:

  • 3 kiaušinių
  • 2 puodelių smulkių ryžių dribsnių
  • 1 puodelio viso grūdo speltų miltų
  • 2 a. š. kepimo miltelių
  • 3 v. š. nerafinuoto cukranendrių cukraus
  • 1 v. š. vanilės ekstrakto
  • 100 g lydyto sviesto
  • kelių žiupsnelių druskos

Įdarui reikės:

  • 1 didelio persimono
  • 250 ml kokosų pieno (18 proc. riebumo)
  • 250 g liesos varškės (0,5 proc. riebumo)

Dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir vanilės ekstraktu iki putų. Į kitą dubenį suberkite dribsnius, miltus, druską ir kepimo miltelius. Išmaišykite sausus produktus.

Išlydykite sviestą ir supilkite į miltų mišinį, tada sudėkite plaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišykite, kol tešla sušoks į gumulėlius. Tešlą imkite rankomis ir išklokite kepimo formos dugną bei kraštus.

Į švarų indą supilkite kokosų pieną, sudėkite varškę ir gabaliukais pjaustytą persimoną. Viską sumaišykite. Varškės masę dėkite ant tešla išklotos formos viršaus. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepkite apie 45 minutes. Prieš patiekiant tartaletę galima apibarstyti cinamonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.