Iš Maltos parsivežtą idėją kaunietė pritaikė namų virtuvėje: namiškius lepina ypatingais patiekalais

Verslininkė ir konkurso „Lietuvos ponia 2014“ nugalėtoja Beta Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais. Įprastus indus kaunietė pamėgo keisti išskobtais vaisiais ir kriauklėmis. Tokiu serviravimu moteris susižavėjo keliaudama po svetimus kraštus.

B.Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
B.Rumšienė stebina ne tik gardžiais, bet ir netradiciškai patiektais patiekalais.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 3, 2021, 4:05 PM, atnaujinta Mar 4, 2021, 9:32 AM

Žvalgydamasi po prekyvietes B.Rumšienė dažnai atkreipia dėmesį ne tik į tuos vaisius, kuriuos naudos maistui ruošti. Ji taip pat ieško patiekalams patiekti tinkamų produktų – sveikų, gražių, kuo taisyklingesnės formos.

„Kad valgis būtų skanus ir glostytų gomurį, virtuvėje galiu suktis ne vieną valandą. Tačiau man ne mažiau svarbu ir tai, kad maistas estetiškai atrodytų, būtų įdomiai patiektas. Juk žmogus pirmiausia valgo akimis“, – įsitikinusi kaunietė.

Idėja įvairius patiekalus pasiūlyti vaisiuose tituluotai poniai kilo keliaujant po svečias šalis. Gurmanei patiko, kad ne viename egzotiškame krašte kokteiliai, sultys ar ledai patiekiami perpjautame kokose. Tačiau ją labiau sudomino į kitus vaisius sudėti valgiai.

„Prieš kelerius metus viešint Maltos sostinėje Valetoje patiko nedidelis jaukus restoranas, kurio virtuvės meistras maistą patiekdavo perpjauto ir išskobto mango pusėse.

Į jas maltietis sudėdavo keptos jautienos gabalėlius ir net virtus ryžius. Aš labiau mėgstu paukštieną, todėl kartą paprašiau jo paruošti vištienos patiekalų. Jis paklausė, gal norėčiau išmėginti ir triušienos. Abu patiekalai buvo tokie gardūs, kad išdrįsau paprašyti jų receptų“, – pasakojo B.Rumšienė.

Pasitelkusi fantaziją kaunietė iš Maltos parsivežtus receptus patobulino patiekalams suteikdama naują skonį. Be to, nutarė išmėginti juos patiekti ir kituose vaisiuose. Labiausiai moterį sužavėjo vištiena, sudėta į ananasą.

Vėliau ruošdama daugelį kitų valgių moteris pradėjo galvoti, kaip kuo įdomiau patiekti ir juos.

Todėl serviravimui ji rinkosi įvairius egzotiškus vaisius – mangus, avokadus, durianus, duonvaisius, papajas, granatus, drakono vaisius, kokosus.

„Gerai paieškojus jau ir Lietuvos prekyvietėse galima rasti kokybiškų egzotiškų vaisių, į kuriuos sudėtos salotos, paukštienos, jautienos, žvėrienos bei triušienos valgiai, net krevetės ne tik išvaizdžiai atrodo, bet ir įgauna papildomo kvapo bei skonio“, – tikino gurmanė.

B.Rumšienė patiekalus tiekia ir įvairių formų bei dydžio kriauklėse. Ypač jose tinka serviruoti žuvį, jūrų gėrybes – šukutes, krevetes, midijas, aštuonkojus, kalmarus.

Neseniai kaunietė vaisiuose pradėjo siūlyti ir desertus.

„Nors saldumynais stengiuosi lepintis retai, man patinka vaisių kokteiliai ir želė. Gėrimų dažnai pasiūlau kokosuose, o želę pamėginau supilti į išskobto apelsino, greipfruto ir net mandarino puseles. Esu mėginusi į skirtingas puseles pilti vis kitos spalvos želę.

Kai ji sustingsta, galima vaisių supjaustyti skiltelėmis ir svečius nustebinti išskirtiniu desertu. Pavyzdžiui, Kovo 11-osios proga galite lėkštėje patiekti trijų spalvų – geltonos, žalios ir raudonos želės skilteles“, – patarė B.Rumšienė.

Salotos su kalakutiena papajoje

Patiekalui reikės:

  • 1 avokado
  • 250 g kalakutienos arba triušienos
  • 1 papajos
  • 2 salierų
  • 100 g svogūnų laiškų
  • 25 g žemės riešutų
  • 100 g ankštinių žirnių
  • 2 paprikų
  • 5 slyvinių pomidorų
  • žiupsnio maltų pipirų
  • žiupsnio itališkų žalumynų prieskonių
  • 50 g balzaminio acto

Užpilui reikės:

  • 150 ml citrinų sulčių
  • 2 v. š. sojų padažo
  • 1 v. š. skysto medaus
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus

Kalakutienos gabalėlį įtrinkite druska, pipirais. Kepkite ant grotelių arba keptuvėje. Perpjaukite papają per pusę. Iš kiekvienos pusės šaukštu išimkite minkštimą, jį panaudokite salotoms, o sėklytes išmeskite. Papają, salierus supjaustykite šiaudeliais, svogūnų laiškus susmulkinkite, riešutus paskrudinkite, pomidorus ir paprikas supjaustykite, sudėkite žirnius, užberkite itališkų žalumynų, pipirų.

Viską sudėkite į perpjautas papajos puses, ant viršaus uždėkite iškeptą kalakutieną ir pagardinkite užpilu. Jis ruošiamas sumaišant citrinų sultis, sojų padažą, medų ir alyvuogių aliejų.

Jeigu norite vegetariškų salotų, vietoj mėsos jas galite pagardinti avokado gabalėliais.

Apelsinų želė greipfrute

Patiekalui reikės:

  • 1 didelio greipfruto
  • 1 apelsino
  • 1 v. š. cukraus
  • 20 g želatinos
  • 0,5 l aviečių sulčių

Greipfrutą perpjaukite per pusę, iš kiekvienos puselės šaukšteliu išimkite minkštimą.

Želatiną užpilkite maždaug 100 mililitrų sulčių, leiskite išbrinkti. Pilkite į puodelį dar 200 mililitrų sulčių ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol ištirps.

Jeigu sultys nėra saldžios, įdėkite cukraus. Kai želatina ir cukrus ištirps, supilkite likusias sultis.

Į greipfruto žievelių puseles sudėkite nulupto apelsino skilteles, iki viršaus užpilkite želatina su sultimis. Dėkite į šaldytuvą. Kai želė greipfruto puselėse sustings, išimkite. Jeigu norite, galite pjaustyti skiltelėmis.

Vištiena ananase

Patiekalui reikės:

  • 1 ananaso
  • 2 vištos krūtinėlių
  • 1 šaukšto medaus
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • žiupsnio sezamų sėklų
  • 0,5 stiklinės sojų padažo
  • 6 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 300 g ryžių
  • 250 g konservuotų ananasų
  • 1 žalios paprikos
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos
  • 2 aitriųjų pipirų
  • 2 morkų
  • 1 svogūno
  • žiupsnio druskos
  • 2 v. š. pomidorų padažo

Ananasą perpjaukite pusiau, išskobkite vidų, jį supjaustykite gabalėliais ir sudėkite į lėkštę. Keletą gabalėlių vaisiaus vertėtų suvalgyti prieš mėgaujantis paukštiena – taip suaktyvinsite virškinimą. Vištos krūtinėlę supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Supilkite sojų padažą, įberkite rudojo cukraus, pagardinkite medumi. Kai iškeps, mėsa bus tamsiai rudos spalvos. Vištieną apibarstykite sezamų sėklomis.

Kitą krūtinėlę taip pat supjaustykite kubeliais ir vartydami kepkite įkaitintame aliejuje. Kitoje keptuvėje pasiruoškite padažą: apkepinkite juostelėmis pjaustytas morkas, paprikas, žiedais raikytą svogūną, smulkintas aitriąsias paprikas. Baigdami ruošti padažą sudėkite ananasų kubelius, supilkite pomidorų padažą, pasūdykite. Troškinkite 10 minučių. Padažą supilkite ant vištienos ir dar 5 minutes pakaitinkite, kol mėsa įgaus auksinį atspalvį. Skirtingais būdais ruoštą paukštieną sudėkite į atskiras ananaso puses, šalia įdėkite virtų ryžių.

Krevetės su šafranu avokade

Patiekalui reikės:

  • 300 g krevečių su uodegėlėmis
  • 3 avokadų
  • 3 a. š. grūdėtųjų garstyčių
  • 3 v. š. ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • žiupsnio pipirų
  • žiupsnio druskos
  • šafrano

Nuplaukite krevetes. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite krevetes, išmaišykite ir kepkite. Baigdami kepti paskaninkite garstyčiomis, pipirais, druska, išmaišykite ir dar šiek tiek pakaitinkite. Pagardinkite šafranu.

Paruoškite avokadus. Perpjaukite juos per pusę, išskobkite ir sudėkite krevetes.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.