Per pandemiją smarkiai padidėjo vienos rūšies sulčių populiarumas

Pasaulį užklupusi koronaviruso pandemija paskatino daugiau dėmesio skirti natūraliems imuniteto stiprinimo būdams. Natūralaus vitamino C šaltinio – apelsinų – paklausa pirmosios pandemijos metu pernai pavasarį taip šoktelėjo, kad Viduržemio jūros šalių ūkininkai buvo priversti ieškoti būdų, kaip patenkinti žaibiškai išaugusią paklausą. Augo ne tik šviežių vaisų, bet ir sulčių poreikis.

Įvairios sultys.<br>123rf nuotr.
Įvairios sultys.<br>123rf nuotr.
 Apelsinų sultys.<br>123rf nuotr.
 Apelsinų sultys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 8:38 AM, atnaujinta Mar 4, 2021, 8:49 AM

Skaičiuojama, kad apelsinų sulčių gamyba 2020-2021 metų sezoną pasaulyje turėtų išaugti apie 17 procentų. Panašus augimas prognozuojamas ir Lietuvos rinkai.

Didžiausios Lietuvoje sulčių gamintojos „Eckes-Granini Lietuva“ generalinis direktorius Marius Gudauskas sako, kad COVID-19 sukeltą iššūkį globali apelsinų rinka atlaikys, nes šių metų sezono prognozė jai yra palanki. 

„Pandemija išaugino vartotojų dėmesį bene universaliausiam citrusiniam vaisiui – apelsinui. Labai svarbu, kad net ir pirmajam šokui smarkiai išauginus jų paklausą, dėl palankiai susiklosčiusių aplinkybių, nepatyrėme apelsinų ir kitų citrusinių vaisių trūkumo ar tiekimo sutrikimų. Nors apelsinų derlius JAV bei Turkijoje šiemet gali būti mažesnis, jį kompensuos didžiausia pasaulyje apelsinų augintoja Meksika ir Brazilija, iš kurios mes perkame žaliavą apelsinų sultims gaminti“, – teigia M.Gudauskas. 

2020 metų pavasaris – apelsinų augintojų aukso amžius

Bendrovės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovo vertinimu, nusistovėjusią citrusų rinką pandemija supurtė kaip reikiant. Netikėtumo faktorius pirmaisiais praėjusių metų mėnesiais ištiko ir pačius apelsinų augintojus, kai apelsinus ir iš jų pagamintas sultis pirkėjai ėmė šluoti iš parduotuvių lentynų.

„Po pirmojo pandemijos šoko citrusinių vaisių rinka daugmaž sugrįžo į įprastą ritmą, tačiau pavojus sveikatai išlieka aktualus kaip ir imuniteto palaikymo klausimas, todėl citrusiniai vaisiai dar tikrai nedings iš vartotojų akiračio“, – pastebi M.Gudauskas.

JAV Žemės ūkio departamentas prognozuoja, kad 2020-2021 m. apelsinų derlius išaugs beveik 8 proc. – iki 49,4 mln. tonų, o vien didžiausioje apelsinų rinkoje Brazilijoje – 14 proc., t. y. iki 16,9 mln. tonų.
Europa yra laikoma viena didžiausių apelsinų rinkų, kurioje aukštas šių vaisių poreikis turėtų išlikti dar ne vienerius metus. Rinkos tyrimų bendrovė „Mordor Intelligence“ skaičiuoja, kad 2020-2025 m. metinis apelsinų paklausos augimo koeficientas Europoje sieks 2,2 procento, tam įtakos turi ir COVID-19 pandemija.

Lietuvoje tarp gėrimų išsiskyrė apelsinų sultys

Nerimo ir nežinomybės apimti vartotojai Lietuvoje 2020 m. pradžioje deficitu pavertė ir kruopas, ir tualetinį popierių. Į būtiniausių jų prekių krepšelį gaivieji gėrimai nepateko, išskyrus vieną išimtį – apelsinų sultis.

„2020 metais stebėjome tikrą apelsinų sulčių fenomeną. Tuo metu, kai daugelio kitų vaisių ir daržovių sulčių pardavimai liko 2019 m. lygyje ar net šiek tiek susitraukė, apelsinų sulčių buvo nupirkta beveik 20 proc. daugiau. 

Tai reiškia, kad ir pas mus vyravo pasaulyje dominavusios tendencijos: mūsų šalies pirkėjai taip pat dairėsi į apelsinus, – sako „Elmenhorster“ prekės ženklu pažymėtas sultis ir nektarus gaminančios bendrovės vadovas. – Akivaizdu, kad apelsinų ir jų sulčių pirkimo bumas yra susijęs su vartotojų lūkesčiais dėl sveikatos. Pandemija paskatino į pirkinių krepšelį dėti tas prekes, iš kurių tikimasi palankesnio poveikio organizmui.“

Remiantis JAV Žemės ūkio departamento prognozėmis, būtent apelsinų sultys šiuo metu yra ypač paklausios, o jų globali gamyba 2020-2021 m. gali išaugti 17 proc. – iki 1,8 mln. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.