Netikėti faktai apie sūrį: kai kas gali nustebinti

Prancūzijoje per metus vienam gyventojui tenka beveik 26 kilogramai sūrio. Turbūt nesuklysime pasakę, kad Prancūzija yra tikra sūrių šalis – čia pagaminama daugiau nei 300 jo rūšių, o kartais sūrį su įvairiausiais saldžiais priedais – uogienėmis ar džemais – prancūzai valgo ir vietoje deserto.

Lietuviai yra pakankamai dideli sūrių mėgėjai – tai rodo ir nuolatinis šios kategorijos pardavimų augimas.<br>123rf
Lietuviai yra pakankamai dideli sūrių mėgėjai – tai rodo ir nuolatinis šios kategorijos pardavimų augimas.<br>123rf
Lietuviai yra pakankamai dideli sūrių mėgėjai – tai rodo ir nuolatinis šios kategorijos pardavimų augimas.<br>123rf nuotr.
Lietuviai yra pakankamai dideli sūrių mėgėjai – tai rodo ir nuolatinis šios kategorijos pardavimų augimas.<br>123rf nuotr.
Keptas Kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Keptas Kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Keptas kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Keptas kamambero sūris.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 8, 2021, 8:35 AM

Lietuvoje sūris taip pat yra mėgstamas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad lietuviai yra pakankamai dideli sūrių mėgėjai – tai rodo ir nuolatinis šios kategorijos pardavimų augimas.

„Lietuviai sūrius perka gausiai ir jų pardavimai nuosekliai didėja. Labiausiai vartotojai mėgsta fermentinį sūrį, o antroje vietoje rikiuojasi gaudos sūris. Šalia fermentinių, taip pat pirkėjai domisi gurmaniškais sūriais, ieško įvairesnių ir įdomesnių skonių, atranda ožkos, avies, prancūziškus sūrius“, – sako V.Budrienė.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad sūris yra ypatingas ir turtingą skonių pasaulį atveriantis gaminys, skirtingose šalyse turintis senas gamybos ir vartojimo tradicijas.

„Prancūzijoje ar Italijoje sūris yra neatsiejamas tradicinės virtuvės produktas, be kurio tikriausiai sunkiai įsivaizduojami pietūs ar vakarienė. Tačiau panašu, kad ir mūsų vartotojai vis labiau siekia pažinti įvairiausių sūrių skonių pasaulį, atranda ir mėgaujasi naujomis sūrių rūšimis, o savo atradimais dalijasi su draugais“, – teigia maisto ekspertė.

Anot jos, šiuo metu tarp žmonių vis labiau populiarėja ir užkandžių lentos, kurias ruošiant skirtingų rūšių sūriai derinami su įvairiausiomis uogienėmis ar džemais, pavyzdžiui, figų ar abrikosų. Taip pat sūrį mėgstama skanauti su braškėmis, šilauogėmis, vynuogėmis, avietėmis, šviežiais ar džiovintais vaisiais bei krekeriais.

Ir nors sūris šiuo metu mums atrodo pakankamai pažįstamas produktas – maisto ekspertė dalijasi netikėtais faktais apie sūrį – kai kas galbūt nustebins.

Netikėti faktai apie sūrį

Atrastas daugiau nei prieš 4 tūkstančius metų. Vienas iš mėgstamiausių šių dienų maisto produktų niekada nebūtų atrastas, jeigu ne atsitiktinumas. Pasak legendos, pirmasis sūris buvo atrastas dar prieš 4 tūkstančius metų ir sukurtas visiškai atsitiktinai – laikant pieną inde, išklotame gyvūno skrandžiu. Dėl fermento, išsiskyrusio iš skrandžio, pienas virto varške ir taip atsirado į sūrį panašus produktas.

Tinka netoleruojantiems laktozės. Net jeigu ir netoleruojate laktozės, su sūriu amžiams atsisveikinti nereikia – svarbiausia pasirinkti tinkamas jo rūšis. Brandinti sūriai turi mažiau laktozės nei švieži, todėl jais su saiku paprastai gali mėgautis ir tie, kuriems netinka pieno produktai. Taigi, čederio, bri, parmezanas ar kamambero sūris – puikus pasirinkimas.

Pelės nemėgsta sūrio. Nepaisant animaciniuose filmuose vaizduojamo stereotipo – pelės nėra didelės sūrio mėgėjos. Realybėje pirmenybę jos teikia saldumynams ir angliavandeniams.

Už Rokforo sūrį turime dėkoti piemeniui. Pasakojama, kad avis ganęs piemuo nusivijo gražią merginą, o pietų krepšelį, kuriame buvo sūrio ir duonos, paliko oloje. Sūris ten gulėjo tol, kol oloje esantis pelėsis suformavo į gaminį, panašų į Rokforo sūrį. Dabar pagal įstatymus Rokforo pavadinimą gali turėti tik natūraliuose Roquefort-sur-Soulzon urvuose brandinti sūriai.

Pavadintas miesto vardu. Gaudos sūris pavadintas vakarų Olandijos miesto vardu, kuris yra įsikūręs tarp Roterdamo ir Utrechto. Tiesa, pats sūris buvo gaminamas ne šiame mieste, o jo apylinkėse, tačiau sūrių gamintojai iš aplinkinių miestų iki šiol kiekvieną ketvirtadienį atvyksta būtent į tradicinį sūrio turgų. Šis sūris yra brandinamas nuo kelių savaičių iki septynerių metų. Ilgiau brandinami šios rūšies sūriai yra sūresni ir aštresni, o šviežesni yra švelnūs ir kreminiai.

V.Juodkazienė dalijasi ir kepto Kamambero sūrio receptu, kuris priderinus gėrimus galėtų tapti ir puikiu užkandžiu, ir gurmaniškos, Prancūzija kvepiančios vakarienės dalimi.

Keptas Kamambero sūris su Provanso žolelėmis

Reikės:

  • 250 g Kamambero sūrio
  • 30 g kepintų kedro riešutų
  • 30 g migdolų riešutų
  • Provanso žolelių

Kaip gaminti

Sūrį dėkite į nedidelį dubenėlį ir sūrio paviršiuje atsargiai išpjaukite apskritimą, kuris reikalingas tam, kad jau iškepus jį būtų paprasčiau valgyti. Tuomet sūrį dėkite į įkaitintą 200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 10 minučių. Po to atsargiai pirštu palietę sūrio vidurį, patikrinkite, ar jis suminkštėjo ir iškepė.

Ištraukite iš orkaitės ir apibarstykite riešutais, pagardinkite Provanso žolelėmis. Patiekite ką tik ištrauktą iš orkaitės, kartu su bagetės riekelėmis, krekeriais ar kitais mėgstamais priedais. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.