Gaivi jogurtinė sriuba su šviežiais agurkais taps tikru pavasario hitu

Prasidėjus pavasariui parduotuves pasiekė ir šviežias daržovių derlius: ridikėliai, morkos, salotos ir švieži lietuviški agurkai rikiuojasi ne tik parduotuvių lentynose, bet ir vitaminais organizmą papildyti norinčių pirkėjų krepšeliuose. 

Šalta agurkų ir jogurto sriuba<br> 123rf nuotr.
Šalta agurkų ir jogurto sriuba<br> 123rf nuotr.
 Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 27, 2021, 11:50 AM

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, pirmieji švieži trumpavaisiai lietuviški agurkai pavasarį sulaukia itin didelio vartotojų susidomėjimo. 

„Šviežias pavasarinis daržovių derlius padeda praturtinti mitybos racioną ir atgauti jėgas po žiemos. Pastebime, kad tikru hitu tarp šviežio derliaus daržovių kasmet tampa trumpavaisiai lietuviški agurkai – tai ne tik skanus užkandis, bet ir sveikatai naudingas pasirinkimas, kurį kiekvienas turėtų įtraukti į savo racioną“, – sako V.Budrienė.

Svarbiausia – šviežumas

Įvairių rūšių daržoves prekybos tinklams tiekiantis įmonės UAB „Kietaviškių gausa“ direktorius Mindaugas Pupienis pasakoja, kad šiuolaikinės technologijos leidžia sukurti itin palankias sąlygas ir Lietuvoje užaugintus trumpavaisius agurkus sklandžiai tiekti gyventojams jau ankstyvą pavasarį. 

„Pasitelkę šviesos ir šilumos technologijas sukuriame tinkamas daržovėms augti sąlygas ir jau ankstyvą pavasarį galime džiaugtis trumpavaisių agurkų derliumi. Be to, agurkai auga greičiau nei kitos daržovės. Nuo sėjos iki vartotojo stalo užauginti agurkus užtrunka apie 6 savaites“, – pasakoja M.Pupienis. 

Anot jo, vis ryškiau pastebima tendencija, kad šviežių daržovių paklausa pavasarį kasmet išauga. Jas žmonės vartoja ir kaip garnyrą, ir gamindami įvairiausias salotas bei agurkais ir ridikėliais pagardintus šaltibarščius. 

„Pirkėjai pavasarį vis labiau ieško šviežių vitaminais praturtintų produktų, smarkiai išauga daržovių paklausa, o viena iš itin lietuvių pamėgtų daržovių – trumpavaisiai agurkai. Stengiamės kuo efektyviau jais aprūpinti parduotuves ir į prekybos vietas juos pristatome kuo šviežesnius. Iki 10 valandos ryto šiltnamyje nuskinti agurkai parduotuves dažnai pasiekia dar tos pačios dienos vakarą“, – pabrėžia M.Pupienis. 

Įmonės direktorius teigia, kad norint namuose ilgesnį laiką išlaikyti kokybiškas daržoves, joms reikalingos skirtingos laikymo sąlygos. Pavyzdžiui, siekiant išsaugoti šviežumą, agurkus, kaip ir salotas, geriausia yra laikyti šaldytuve.

Mažai kalorijų – daug vitaminų 

Agurkai – ne tik skanūs, gaivūs, bet ir organizmui naudingos daržovės. Agurkai turi mažai kalorijų, tačiau yra kupini vitaminų ir mineralų, o valgant juos su žievele, žmogaus organizmas yra aprūpinamas maksimaliu kiekiu maistinių medžiagų. Agurkus sudaro 95 proc. vandens, todėl žmogaus organizmas gauna reikalingą dienos skysčių kiekį. Juose taip pat gausu ir kalio, magnio, silicio bei vitaminų A, B ir C, kurie stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos.

Ir nors agurkai daugeliui asocijuojasi su gaiviomis pavasario salotomis ar tradiciniais šaltibarščiais, yra ir kitų patiekalų, kurių pagrindiniu ingredientu taps būtent ši daržovė. 

Sugrįžtant šiltajam metų laikui puiki šaltibarščių alternatyva – gaivinanti jogurtinė agurkų sriuba. Ją ruošiant galima improvizuoti renkantis prieskonines žoleles, papuošti ne tik agurkų griežinėliais, bet ir skrudintais graikiniais riešutais ar smulkiai kapotais mėlynojo svogūno gabalėliais.

Šalta agurkų ir jogurto sriuba

Reikės:

  • kelių trumpavaisių agurkų 
  • 400 ml graikiško jogurto
  • 3 v. š. citrinų sulčių
  • 1 vnt. valgomojo svogūnėlio
  • 1 sklt. česnako
  • 15 g krapų
  • 15 g petražolių
  • 15 g peletrūnų
  • 60 ml alyvuogių aliejaus
  • druskos, grūstų baltųjų pipirų

Paruošimas

Agurkus nulupkite. Vieną agurką sutrinkite elektriniu trintuvu su valgomuoju svogūnėliu ir česnako skiltele. Kitą agurką smulkiai supjaustykite. Sutrintą agurko minkštimą sumaišykite su jogurtu, citrinos sultimis, aliejumi ir pasmulkintomis žolelėmis. Suberkite ir pjaustyto agurko gabalėlius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sriubą patiekite šaltą. Galite prieš patiekdami papuošti žolelėmis, agurko skiltelėmis, apšlakstyti aliejumi. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.