Verslas nebijo pokyčių: prekybos naujovė užtikrins produktų saugą ir kokybę

Pandemija lietuvius paskatino susimąstyti apie kasdienių vartojimo įpročių keitimą ir pripratino prie naujų dalykų, o kai kurios naujovės taps mūsų gyvenimo dalimi pasibaigus šiam sudėtingam laikotarpiui.

Pirkėjai pozityviai įvertino naujovę, kad „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tik fasuotų riešutų ir džiovintų vaisių.<br>lrytas.lt montažas.
Pirkėjai pozityviai įvertino naujovę, kad „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tik fasuotų riešutų ir džiovintų vaisių.<br>lrytas.lt montažas.
Pirkėjai pozityviai įvertino naujovę, kad „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tik fasuotų riešutų ir džiovintų vaisių.
Pirkėjai pozityviai įvertino naujovę, kad „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tik fasuotų riešutų ir džiovintų vaisių.
Pirkėjai pozityviai įvertino naujovę, kad „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tik fasuotų riešutų ir džiovintų vaisių.
Pirkėjai pozityviai įvertino naujovę, kad „Norfos“ parduotuvėse galima įsigyti tik fasuotų riešutų ir džiovintų vaisių.
Uždarosios akcinės bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas D.Dundulis.
Uždarosios akcinės bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas D.Dundulis.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 5, 2021, 11:39 AM, atnaujinta Apr 5, 2021, 11:41 AM

Laikai, kai į „Norfos“ prekybos centrą užsukęs pirkėjas galėjo pats pasisemti norimą kiekį riešutų ar džiovintų vaisių – jau praeityje.

Prekybos tinklas nusprendė žengti beprecedentį žingsnį Lietuvos prekybos rinkoje ir atsisakė prekybos nefasuotais biriaisiais produktais.

Ši naujovė padės užtikrinti, kad pirkėjai neturėtų galimybės fiziškai rankomis liesti maisto produktų, be to, bus lengviau kontroliuoti prekių kokybę, sekti galiojimo laiką.

Tokį prekybininkų sprendimą teigiamai vertina ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Anot jos specialistų, sprendimas prekiauti tik fasuotais biriaisiais produktais padės geriau užtikrinti parduodamų produktų saugą.

Lengviau užtikrinti kokybę

Šis sprendimas, pasak uždarosios akcinės bendrovės „Norfos mažmena“ valdybos pirmininko Dainiaus Dundulio, priimtas ne tik norint klientams pasiūlyti kuo patogesnį ir saugesnį apsipirkimą, bet ir siekiant išspręsti su higienos klausimais susijusias problemas.

„Šiuo metu „Norfos“ parduotuvėse nefasuotų riešutų ir džiovintų vaisių jau nebėra – pirkėjams siūloma įsigyti šių produktų pakuotėse. Ne paslaptis, kad anksčiau, kai buvo vykdoma prekyba šiais nefasuotais maisto produktais, mums tekdavo atidžiai sekti, kad šiuose skyriuose nebūtų muselių, į talpyklas, kuriose laikomi birieji produktai, nepatektų pelėsio ar kitų kenkėjų. Darbuotojams šis pokytis leis lengviau sekti produktų galiojimo laiką ir užtikrinti prekių kokybę, nes anksčiau, pildant nefasuotų produktų atsargas prekybos salėje, buvo rizika, kad įvykus klaidai nauja produkcija bus supilama ant senesnės“, – apie šio sprendimo privalumus kalbėjo jis. Pasak bendrovės vadovo, tik laiko klausimas, kada ši „Norfos“ inicijuota naujovė taps norma visoje mažmeninėje prekyboje Lietuvoje.

Tokia idėja, pasak D.Dundulio, brandinta jau daugiau nei dešimtmetį, tačiau delsta ją įgyvendinti, nes ir kituose prekybos tinkluose prekyba biriaisiais produktais organizuota taip pat – leidžiant pirkėjui norimą produkto kiekį įsidėti pačiam.

„Mes pradėjome nebebijoti būti pirmieji. Dažnai verslai pokyčiams nesiryžta dėl to, kad baiminasi, jog jų siūlomų naujovių pirkėjas neįvertins. Esame žengę keletą žingsnių ir įsitikinome, kad jei idėja tikrai progresyvi, tai ir kiti rinkos dalyviai paskui seka tavo pavyzdžiu. Tikimės, kad taip nutiks ir šiuo atveju“, – mintimis dalijosi jis.

Padės sumažinti plastiko

Ši „Norfos“ prekybos centruose įvesta naujovė padės kovoti ir su nereikalingu plastikinių maišelių naudojimu.

„Esame įsitikinę, kad, atsisakius nefasuotų biriųjų produktų prekybos ir pasiūlius vartotojui įsigyti jau supakuotą produktą, pačių pakuočių bus sunaudojama mažiau nei anksčiau. Labiausiai pirkėjų mėgstamus riešutus nusprendėme fasuoti šiek tiek didesnėmis pakuotėmis“, – įsitikinęs D.Dundulis.

Jis pasakojo, kad šiltuoju metų laiku „Norfos“ prekybos tinklas savo iniciatyva stabdydavo prekybą džiovintais vaisiais, nes būdavo itin sunku užtikrinti, kad saldžia produkcija nepriviliotų maistinių muselių. Kita galima išeitis tokioje situacijoje – šiuos produktus laikyti šaldytuve prekybos salėje, tačiau vargu ar pirkėjai būtų supratę tokio prekybininkų elgesio motyvus.

D.Dundulis pasakojo, kad prekybos tinklui apie šią naujovę pranešus spaudoje jau būta ir negatyvių komentarų: „Teko skaityti komentarus, kuriuose piktinamasi, kad nusprendus prekiauti tik fasuotais riešutais pirkėjas negalės išsirinkti mišinyje savo mėgstamiausių. Sakyčiau, kad čia vienu šūviu nušausime du zuikius, nes ne tik bus užtikrinta geresnė produktų apsauga nuo kenkėjų, bet ir apsauga nuo ne visai sąžiningų ar biriųjų produktų semtuvėliu nesinaudojančių pirkėjų“.

Pokyčiai – akivaizdūs

Pirmieji didieji prekybos centrai duris Lietuvoje atvėrė prieš du dešimtmečius. Per šį laiką smarkiai pasikeitė ne tik prekių pasiūla, pačių parduotuvių vaizdas, bet ir pirkėjų lūkesčiai ir vertybės. Anksčiau verslas, norėdamas pasiūlyti klientui kuo šviežesnį produktą, prekybos salėje įrengdavo didelius žuvų akvariumus, iš kurių pirkėjams būdavo pagaunama ir parduodama gyva žuvis, o nuo šių metų pradžios tokių akvariumų parduotuvėse jau nematyti ir gyvų žuvų prekybininkai pirkėjui parduoti nebegali.

Naujos taisyklės numato, kad prekybos vietose pirkėjai gali įsigyti tik apsvaigintas ir paskerstas, o pirkėjui pageidaujant – ir išskrostas žuvis.

„Norfoje“ jau seniai nebėra žuvų akvariumuose. Mes pirmieji pradėjome prekiauti skrostomis žuvimis ant ledo – ne akvariumuose. Tokį sprendimą priėmėme maždaug prieš dešimt metų, o dabar visi prekybos tinklai įpareigoti atsisakyti žuvų akvariumuose“, – sakė D.Dundulis ir pridūrė, kad pokyčius paskatino besikeičiantis visuomenės požiūris į žuvų gerovės ir apsaugos reikalavimų užtikrinimą siekiant kuo labiau sumažinti gyvūnų patiriamą stresą ir galimas kančias.

„Keičiamės mes, keičiasi ir pirkėjai. Jau įsitikinome, kad sprendimas atsisakyti nefasuotų biriųjų produktų buvo teisingas. Pardavimo statistika rado, kad pirkėjai tai įvertino. Ši situacija atskleidžia, kad abi šalys – tiek verslas, tiek klientas – nori augti ir gyventi sąmoningiau, tobulėti“, – kalbėjo „Norfos“ vadovas ir pridūrė, kad panašios permainos numatytos ir konditerijos skyriuose, nes „Norfoje“ šiuo metu prekiaujama sveriamaisiais sausainiais, kurių ateityje bus galima įsigyti tik fasuotų.

Pažeidimų galima išvengti

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Gintarė Vadeikienė teigė, kad tarnybos inspektoriai nuolat vykdo prekybos įmonių kontrolę, per kurią vertina ir parduodamų maisto produktų kokybę. Taip pat skubiai reaguojama į gaunamus vartotojų pranešimus dėl maisto produktų kokybės.

„Per pastaruosius metus VMVT yra gavusi 45 vartotojų pranešimus (skundus) dėl riešutų ir džiovintų vaisių. Dažniausios nusiskundimo priežastys buvo pasibaigęs tinkamumo vartoti terminas, ženklinimo pažeidimai (nenurodyta kilmės šalis), pakitusios skoninės savybės (kartumas), pastebėti kenkėjai bei jų pažeisti produktai. Trys iš šių pranešimų (6,7 proc.) pasitvirtino. Neplaninio patikrinimo metu VMVT inspektoriai nustatė sveriamų nefasuotų riešutų kokybės pažeidimų – riešutai apkartę, pažeisti puvinio, supeliję arba pažeisti kenkėjų“, – apie situaciją šalies prekybos centruose sakė G.Vadeikienė.

Anot jos, jeigu visi prekybininkai nuspręstų prekiauti tik fasuotais riešutais ar kitokiais biriaisiais produktais, iš dalies tai padėtų išvengti tokių situacijų.

„Svarbu nepamiršti, kad didelę įtaką nefasuotų džiovintų vaisių ir riešutų kokybei turi ir jų laikymo sąlygos.

Minėti produktai turi būti laikomi sausoje, gerai vėdinamoje vietoje, taip pat turi būti užtikrinama laikymo talpyklų švara ir higiena, pirkėjai, norėdami įsidėti šių produktų, turėtų naudotis tam skirtais įrankiais“, – įspėjo maisto produktų inspektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.