Verslininkė artimuosius lepina įspūdingais jūrų gėrybių patiekalais 4 receptai

Verslininkės Daivos Breivės (40 m.) virtuvė dažnai pakvimpa jūrų gėrybėmis. Iki karantino kone visą pasaulį išmaišiusi kaunietė mėgsta pasitelkti kelionių prisiminimus ir ypatingas akimirkas susikurti namuose.

 Daivai svarbu, kad žuvis, moliuskai, kiti jūrų gyviai būtų ne tik skaniai paruošti, bet ir stebintų patiekimu ir netikėtais deriniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Daivai svarbu, kad žuvis, moliuskai, kiti jūrų gyviai būtų ne tik skaniai paruošti, bet ir stebintų patiekimu ir netikėtais deriniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Daivai svarbu, kad žuvis, moliuskai, kiti jūrų gyviai būtų ne tik skaniai paruošti, bet ir stebintų patiekimu ir netikėtais deriniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Daivai svarbu, kad žuvis, moliuskai, kiti jūrų gyviai būtų ne tik skaniai paruošti, bet ir stebintų patiekimu ir netikėtais deriniais.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Aštuonkojis su romėniškuoju žiediniu kopūstu<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Aštuonkojis su romėniškuoju žiediniu kopūstu<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su padažu keptos austrės
Su padažu keptos austrės
Omaras su kertuočiu, citrina ir žaliąja citrina
Omaras su kertuočiu, citrina ir žaliąja citrina
Jūrų šukutės su mangų tyre
Jūrų šukutės su mangų tyre
Tailande D.Breivė mėgavosi saule ir egzotišku maistu.
Tailande D.Breivė mėgavosi saule ir egzotišku maistu.
Kaunietei su keturiolikmečiais dvyniais Deividu ir Viktorija labiausiai patinka lankytis šiltuose kraštuose.
Kaunietei su keturiolikmečiais dvyniais Deividu ir Viktorija labiausiai patinka lankytis šiltuose kraštuose.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 9, 2021, 5:16 PM, atnaujinta Apr 9, 2021, 5:16 PM

Daivai svarbu, kad žuvis, moliuskai, kiti jūrų gyviai būtų ne tik skaniai paruošti, bet ir stebintų patiekimu ir netikėtais deriniais. Anksčiau dažniausiai su bičiuliais iš jūrų gėrybių ruoštais valgiais gomurį lepinusi kaunietė paskelbus karantiną tai daro su šeimos nariais.

Fantaziją ir išmonę virtuvėje nuolat pasitelkianti moteris naudojasi prieš kurį laiką iš kelionių parsivežtais receptais, iš patyrusių maisto ruošimo meistrų išgirstais patarimais.

Daugybę metų svečiose šalyse D.Breivė pirmiausia ieškodavo vietų, kur būtų galima paragauti jūrų gėrybių ir žuvies patiekalų.

„Pirmiausia man būdavo svarbu, kad maistas būtų paruoštas iš šviežių vietos produktų. Geriausia – iš ką tik ištrauktų iš jūros, vandenyno ar gėlo vandens.

Keliaudama visada teiraudavausi, kokį restoraną gali pasiūlyti vietos žmonės, ieškodavau atsiliepimų apie jūrų gėrybių restoranus internete ar gurmanų žurnaluose“, – pasakojo austrių, krevečių, omarų, aštuonkojų, jūrų šukučių, midijų ir įvairių egzotinių žuvų skonį vertinanti keliautoja.

Moteris dėmesį kreipė ir į tai, kaip jūrų gėrybės būdavo ruošiamos ir patiekiamos, kokie prie jų taikomi pagardai, siūlomi įrankiai.

„Grįžusi iš kelionių mėgdavau pasikviesti bičiulių ir surengdavau jiems jūrų gėrybių vakarus. Man ligi šiol patinka virtuvėje panaudoti tai, ką geriausio esu ragavusi ir mačiusi Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Tailando, Vietnamo, Jungtinių Amerikos Valstijų, Meksikos, Japonijos, Kinijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Maroko prabangiuose žuvies ir jūrų gėrybių restoranuose“, – pasakojo pašnekovė.

Moteriai smagu jūrų gėrybes gaminti tiek klasikiniais, tiek neįprastais būdais. Pavyzdžiui, ji mėgsta šviežias austres, prie kurių priderina įvairių padažų. Kartais moteris pasilepina ir keptomis austrėmis.

Šiuos moliuskus D.Breivė kepa pagal kelis Prancūzijoje ragautų patiekalų receptus. Tačiau gardžiausios yra jos pačios iš sviesto, aliejaus, česnakų, petražolių, tabasko padažo, druskos, citrinų sulčių sukurtu padažu ir tarkuotu kietuoju sūriu pagardintos austrės.

Moteriai virtuvėje patinka derinti sūrius, rūgščius ir saldžius skonius. Prie įvairių jūrų gėrybių ji derina egzotiškas daržoves, vaisius ir net lietuviškas uogas.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo keista prie jūrų šukučių išvydus figas, mangus, gervuoges ir šilauoges. Tačiau šie pagardai suteikia patiekalui nepamirštamo skonio“, – kalbėjo D.Breivė. Ji gardųjį jūrų šukučių receptą aptiko Jungtinėse Amerikos Valstijose, o vėliau papildė lietuviškomis uogomis.

Įvairiai paruoštas jūrų šukutes moteris mėgsta tiekti ne tik lėkštėje, bet ir kriauklėse. Taip patiekalas atrodo dar efektingiau.

Jūrų gėrybių, ypač aštuonkojų, skonį kaunietė mėgsta paryškinti patiekdama juos su garuose virtu romėniškuoju žiediniu kopūstu („romanesco“). Ši gėlę primenanti daržovė žavi ir įspūdinga išvaizda. Tai – iš Italijos parsivežtas receptas.

Prie omaro, kurį reikia virti gardžiai paruoštame vandenyje, kaunietė mėgsta kertuotį – drakono vaisių. Šis derinys jai patiko viešint Tailande.

Įvairias jūrų gėrybes kaunietė dažnai gamina ir pagal japoniškus receptus. Jie valgomi su sojomis, jūrų dumbliais, daržovėmis, ryžiais.

„Jūrų gėrybės greitai genda, todėl jas įsigyjant svarbu įsitikinti, kad jos šviežios. Tai lengviausia nustatyti pasitelkiant ne tik regą, bet ir uoslę, ypač kai kalbame apie austres, midijas, aštuonkojus ar jūrų šukutes. Jeigu nežinote, kaip tinkamai išsirinkti šviežias jūrų gėrybes, pamėginkite gaminti iš šaldytų produktų“, – patarė kaunietė.

Ruošiant jūrų gėrybes labai svarbu jų nepervirti arba neperkepti. Beveik su visomis jūrų gėrybių galima naudoti citrinas ar žaliąsias citrinas.

Pasibaigus pasaulinei pandemijai Daiva ketina vėl leistis į egzotinius kraštus ieškoti naujų jūrų gėrybių receptų.

Omaras su kertuočiu, citrina ir žaliąja citrina

Reikės:

  • 1 omaro
  • 2 laurų lapų
  • 1 česnako
  • 5–6 juodųjų pipirų žirniukų
  • 1 saliero
  • 2–3 krapų kotų
  • žiupsnio druskos
  • 0,5 citrinos
  • 0,5 žaliosios citrinos
  • 1 kertuočio (drakono vaisiaus)

Į vandenį sudėkite laurų lapus, nuluptą česnaką, krapus, salierą, suberkite pipirus ir druską. Įdėkite omarą ir, nelygu jo dydis, virkite nuo 5 iki 15 minučių. Kai jis išvirs, perpjaukite išilgai per pusę, išvalykite. Galite dar paskrudinti keptuvėje. Valgykite su citrina, žaliąja citrina, kertuočiu.

Jūrų šukutės su figomis ir mangų tyre

Reikės:

  • 8–10 jūrų šukučių
  • 3 v. š. vynuogių kauliukų aliejaus
  • žiupsnio rūkytos druskos
  • 1 citrinos sulčių
  • 1–2 gerai sunokusių mangų
  • 4–5 šviežių figų
  • šakelės rozmarinų ar levandų
  • žiupsnio pipirų
  • 50 g šilauogių
  • kelių gervuogių

Keptuvėje įkaitinkite vynuogių kauliukų aliejų ir jame iš abiejų pusių maždaug po 2 minutes apkepkite moliuskus. Pabarstykite rūkyta druska ir pipirais. Patikrinti, ar šukutės iškepė, galite jas prapjovę peiliu. Pjūvio vietoje neturi matytis pilkos mėsos. Sudėkite šukutes į lėkštę, pagardinkite citrinos sultimis ir iš nulupto mango minkštimo paruošta tyre. Prie šukučių tinka perjautos figos, šilauogės, gervuogės, rozmarinų ar levandų šakelės.

Aštuonkojis su romėniškuoju žiediniu kopūstu

Reikės:

  • 1 aštuonkojo
  • 1 saliero
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • žiupsnio druskos
  • 3 v. š. alyvuogių kauliukų aliejaus
  • 2 laurų lapų
  • žiupsnio pipirų
  • kelių šakelių petražolių
  • 1 romėniškojo žiedinio kopūsto

Į puodą įpilkite vandens, įdėkite supjaustytą salierą, svogūną, druską, pipirus ir laurų lapus. Kai vanduo užvirs, dėkite aštuonkojį. Kad kojos gražiai susisuktų, o ne per daug susiraitytų ir aštuonkojis netaptų kietas, prie karšto vandens jį „pratinkite“ po truputį.

Pirmiausia į vandenį įmerkite iki pusės kojų, palaikykite 3 sekundes, ištraukite. Tuomet vėl merkite į vandenį taip, kad būtų apsemtos visos kojos, palaikykite 3 sekundes ir ištraukite. Tik tada panardinkite visą aštuonkojį.

Sumažinkite ugnį, kad vanduo vos burbuliuotų, uždenkite dangčiu ir virkite apie 1 valandą 15 minučių. Ištraukite aštuonkojį iš puodo ir nuvarvinkite, supjaustykite norimo dydžio gabaliukais.

Į kepimo skardą įpilkite alyvuogių kauliukų aliejaus, įtarkuokite česnako, sudėkite aštuonkuojo gabaliukus, berkite druskos ir viską gerai išmaišykite. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 minučių. Prieš patiekdami pabarstykite šviežiomis smulkintomis petražolėmis. Garuose išvirkite romėniškąjį kopūstą, kuris puikiai tiks prie aštuonkojo.

Su padažu keptos austrės

Reikės:

  • 8 austrių
  • 50 g ilgai brandinto kietojo sūrio
  • 3 v. š. sviesto
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelių česnako
  • 1 šviežios citrinos sulčių
  • kelių lašų tabasko padažo
  • žiupsnio druskos
  • šviežiai maltų pipirų
  • kelių šakelių petražolių

Pirmiausia paruoškite padažą – ištirpinkite sviestą, sumaišykite jį su aliejumi, sudėkite susmulkintą česnaką ir jį pakepinkite. Į atvėsintą masę dėkite smulkintas petražoles, druskos, pilkite citrinos sulčių ir kelis lašus tabasko padažo. Padažą atvėsinkite tiek, kad sustingtų.

Atidarytas austres sudėkite į kepimo formą. Galima į dugną papilti druskos, kad jos stabiliau gulėtų. Ant kiekvienos austrės užberkite po žiupsnelį tarkuoto kietojo sūrio ir šaukštu įdėkite padažo, pagardinkite pipirais. Kepkite iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje maždaug 5 minutes. Tiekite lėkštėje arba ant citrinų, žaliųjų citrinų, pipirų.

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.