Medikės virtuvėje karaliauja mažai kaloringa, bet itin naudinga daržovė: pasidalijo 4 receptais

Kaunietė Danutė Murauskienė (39 m.) itin mėgsta ruošti įvairius valgius iš burokėlių. Medikė juos vertina ne tiktai dėl gardaus skonio, bet ir dėl maistingumo, mažo kaloringumo. Šie šakniavaisiai tinka salotoms, užkandžiams, sriuboms, garnyrui ir netgi desertams bei sultims gaminti.

 D.Murauskienė tikino turinti apie pusšimtį įvairių patiekalų iš burokėlių receptų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 D.Murauskienė tikino turinti apie pusšimtį įvairių patiekalų iš burokėlių receptų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Burokėlių krepšeliai.
 Burokėlių krepšeliai.
 Burokėlių salotos su šilauogėmis.
 Burokėlių salotos su šilauogėmis.
 Burokėlių užkandis su kelmučiais.
 Burokėlių užkandis su kelmučiais.
 Burokėlių keksai.
 Burokėlių keksai.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-04-15 17:11

Ryškiaspalviai burokėliai ant Kauno medicinos universiteto klinikų medikės stalo karaliauja dažną dieną. D.Murauskienė tikino turinti apie pusšimtį įvairių patiekalų iš burokėlių receptų. Vienus moteris rado kulinarijos knygose ar internete, kitus sukūrė pati.

„Man patinka burokėlių skonis, tačiau juos valgau ir dėl naudos sveikatai. Burokėliuose yra daug vitaminų ir mineralinių medžiagų. Jie tinka norint išlaikyti dailias kūno formas, o svarbiausia – turėti gerus kraujo rodiklius“, – sakė medikė, valganti ir šio augalo lapus, ir šaknis.

Lapus geriausia valgyti naudojant salotoms, troškiniams ar sriubai ruošti vasaros pradžioje, kai jie dar jauni ir nėra labai kartūs. O šaknys geriausios vasaros pabaigoje ir rudenį, kai suauga ir sukaupia naudingiausias savybes.

Kaunietė kartais valgius ruošia iš žalių burokėlių, tačiau jai skaniausi iš termiškai apdorotų – virtų, keptų bei raugintų arba marinuotų šakniavaisių.

Burokėliai tinka salotoms, mišrainėms, užkandžiams su įvairiais sūriais ar grybais, ypač marinuotais, gaminti.

„Puikus derinys, kurį šimtmečiais vertina mūsų senoliai, – burokėliai su silke. Ši daržovė dera ir su lašiša, upėtakiu, lydeka. Man itin skanios žuvies ir burokėlių užtepėlės“, – tikino D.Murauskienė.

Geros kokybės šviežius burokėlius atpažinti galima iš lapinės dalies. Lapai turi būti gražūs, be gedimo žymių.

Švieži burokėliai būna tvirti, glotnūs, ryškios purpurinės spalvos. Jei šios daržovės suminkštėjusios, susiraukšlėjusios ar pablyškusios, jų valgyti nereikėtų.

Šviežius burokėlius su lapine dalimi šaldytuve galima laikyti 3–5 dienas, o pašalinus lapus – mėnesį ir ilgiau.

D.Murauskienė žalių burokėlių patarė nešaldyti, nes jie gali suminkštėti. Norintys turėti šaldytų burokėlių juos prieš tai turėtų išvirti. Tuomet ir burokėlių skonis, ir tekstūra lieka nepakitusi. Vakuume supakuotus virtus burokėlius galima išlaikyti ne vieną mėnesį.

Danutė siūlė burokėlius naudoti ir stalui papuošti, ir vietoj lėkščių. Tam puikiai tiks dideli burokėliai, į kuriuos išskobtus galima sudėti salotas ar silkę. Iš mažesnių burokėlių galite išpjaustyti gėles ar kitas puošmenas.

D.Murauskienei vienas mėgstamiausių patiekalų nuo mažens buvo ir iki šiol išliko šaltibarščiai.

Nuo pavasario iki ankstyvo rudens moteris juos ruošia porą kartų per savaitę. Ji į šaltibarščius nepagaili trintų svogūnų galvų ir smulkintų laiškų, krapų.

Nors daugeliui žmonių burokėlių sultys nekelia susižavėjimo, jas kaunietė taip pat įprato gerti dar vaikystėje. Iš pradžių burokėlių sultis ji gėrė skiestas vandeniu, vėliau pamėgo grynas, ką tik išspaustas.

Tačiau medikė įspėjo, kad burokėlių sultis reikėtų vartoti saikingai, ypač turintiems virškinimo ar kitų sveikatos problemų.

„Burokėlių sultis galite ne tik skiesti vandeniu, bet ir maišyti su agurkų, morkų ar obuolių sultimis, paskaninti citrusiniais vaisiais, imbieru, mėtomis, bazilikais, medumi ar ciberžolėmis“, – patarė D.Murauskienė.

Burokėliai, anot D.Murauskienės, tinka ir desertams ruošti. Moteris juos naudoja kepdama saldžius pyragus, sausainius ir net keksus.

„Jeigu mėgstate užkandžiauti, pasiruoškite iš burokėlių traškučių. Plonomis riekelėmis supjaustykite burokėlius ir išdžiovinkite. Traškučius galite paskaninti česnakais, pipirais, druska, apibarstyti riešutais, šalavijų sėklomis, medumi ar ruduoju cukrumi“, – mokė kaunietė.

Burokėlių užkandis su kelmučiais

Reikės:

  • 1 burokėlio
  • 150 g sūrio
  • kelių alyvuogių
  • saujelės marinuotų kelmučių
  • žaliosios citrinos
  • rozmarinų
  • 50 g anakardžių
  • sojų arba kitokio padažo

Išvirkite burokėlį, supjaustykite riekelėmis. Į lėkštę vieną ant kitos dėkite riekelę burokėlio, riekelę sūrio. Užberkite riešutų, užpilkite padažo. Šalia patiekite alyvuogių, žaliosios citrinos, marinuotų kelmučių, rozmarinų šakelių, sūrio vieno kąsnio gabalėliais. Pašlakstykite padažu.

Naudokite mocarelą ar kitą varškės sūrį. Galite patys paruošti marinuoto varškės sūrio su prieskoninėmis žolelėmis. Marinuokite su čiobreliais, raudonėliais, rozmarinais, bazilikais ir česnakais, pagardinkite juodaisiais pipirais ir aitriąja paprika, laurų lapais, citrusinių vaisių žievelėmis.

Prieš marinuodami sūrį supjaustykite ir vieno kąsnio dydžio gabaliukais, ir riekelėmis. Sluoksniuokite sūrio gabaliukus su prieskoniais, tada užpilkite alyvuogių aliejumi. Viskas turi būti apsemta.

Palikite indą su sūriu šaldytuve mažiausiai 5–6 valandoms, galite ir parai ar net dviem.

Burokėlių keksai

Reikės (8 keksams):

  • 250 g burokėlių
  • 150 g miltų
  • 150 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 100 g šokolado
  • 60 ml pieno
  • 100 gramų sviesto
  • 6 v. š. aliejaus
  • 2 v. š. kakavos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • braškių
  • dekoracijoms skirtų gėlių arba džiovintų burokėlių riekelių

Burokėlius nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka. Vieną nedidelį burokėlį galite supjaustyti nedideliais gabalėliais. Kiaušinius lengvai paplakite su pienu. Sviestą išsukite su aliejumi ir cukrumi, supilkite į kiaušinius ir lengvai paplakite. Po truputį maišydami įsijokite miltų, dėkite kakavą ir kepimo miltelius. Maišykite, kol neliks miltų gumuliukų. Tuomet į tešlą įmaišykite burokėlius kartu su skysčiu, dėkite šokoladą, kuris tinka kapotas nedideliais gabalėliais. Masę išpilstykite į keksų formeles. Užpildyti reikėtų ne daugiau nei du trečdalius formelės. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Keksus papuoškite braškėmis, dekoracijoms skirtomis gėlėmis arba iš anksto sudžiovintomis burokėlių riekelėmis.

Burokėlių krepšeliai

Reikės:

  • 4–6 burokėlių
  • 2 agurkų
  • 100 g mocarelos
  • 20 g gražgarsčių
  • 100 g salotų
  • 2 marinuotų baravykų
  • 2 kiaušinių
  • 1 avokado
  • 1 v. š. majonezo
  • 2 a. š. mangų tyrės
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio Provanso žolelių
  • žiupsnio įvairių spalvų pipirų žirneliais

Išvirkite burokėlius, nulupkite, nupjaukite viršūnes ir išskobkite. Kietai išvirkite kiaušinius, juos, kaip ir sūrį, avokadą bei agurkus, supjaustykite gabalėliais, sumaišykite su šaukštu majonezo.

Salotas sudėkite į išskobtus burokėlius, pagardinkite gražgarstėmis, pipirais, druska, Provanso žolelėmis, pašlakstykite mangų tyre. Burokėlius dėkite ant salotų lapų, papuoškite marinuotais baravykais.

Burokėlių salotos su šilauogėmis

Reikės:

  • 2 morkų
  • 8–10 ridikėlių
  • 1 burokėlio
  • 2 graikinių riešutų
  • 20 g anakardžių
  • žiupsnio šalavijų sėklų
  • 100 g šilauogių
  • petražolių
  • pusės citrinos
  • žiupsnio druskos
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus

Burokėlį išvirkite, morkas šiek tiek apvirkite, ridikėlius naudokite šviežius, viską supjaustykite, įdėkite šilauogių, smulkintų riešutų, paskaninkite citrinos sultimis, aliejumi, druska, šalavijų sėklomis, papuoškite petražolėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.