Tačiau dažnam tenka susidurti su sunkumais vyniojant tortiliją taip, kad šią valgant nepabirtų visi ingredientai. Lietuviško prekybos tinklo atstovai pataria, kaip daug paprasčiau pasigaminti tortiliją, o tam padeda visame pasaulyje išplitęs naujasis jų vyniojimo būdas.
Lietuvių virtuvėse – nauji skoniai
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad pandemija dažną tautietį paskatino ieškoti naujų užsiėmimų namuose. Todėl, anot jos, viena iš labiausiai kasdienę rutiną praskaidrinančių veiklų gali tapti artimesnė pažintis su kitų šalių virtuvėmis.
„Turbūt visi prekybininkai spėjo pastebėti pasikeitusius tautiečių apsipirkimo įpročius. Nesvarbu, ar jie planuoja išbandyti tailandiečių, japonų, indų ar meksikiečių tradicinius patiekalus, mūsų pagrindinis siekis – kad visais būtiniausiais ingredientais pirkėjas galėtų pasirūpinti vienoje vietoje“, – sako E.Dapkienė.
Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad meksikietiškos tortilijos – greitas ir nebrangus būdas pasirūpinti visaverte ir sveika mityba. Eksperimentavimas su ingredientais gali užtikrinti įvairiaspalvį bei maistingą pusryčių, pietų ar vakarienės stalą.
„Nors iki šiol tortilijų vyniojimas galėjo tapti rimtu išbandymu, šiandien nauja technika, kurią jau pamėgo žmonės iš viso pasaulio, palengvina šį procesą. O jeigu gaminant tortilijas nepamiršite visavertės mitybos principų bei įtrauksite į receptus kuo daugiau skirtingų produktų, galėsite ne tik pasimėgauti naujais skoniais, bet ir pasirūpinti savo sveikata“, – sako B.Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė dalijasi ne tik naujausia tortilijų vyniojimo technika, bet ir trimis skirtingų įdarų receptais.
Tortilijos vyniojimo menas
Pirmiausia išskleiskite tortilijos lakštą priešais save. Padarykite vieną vertikalų įpjovimą nuo tortilijos centro iki jos apačios. Tuomet įsivaizduokite, kad tortilija yra padalinta į keturias dalis – du kvadratai viršuje ir du apačioje. Į kiekvieną iš šių kvadratėlių dėkite skirtingus ingredientus.
Pavyzdžiui, kairiajame apatiniame kampe sudėkite keptos mėsos gabalėlius, kairįjį viršutinį ištepkite mėgstamu padažu, ant dešiniojo virštinio dėkite smulkintų daržovių, o ant likusio apatinio užberkite tarkuoto sūrio.
Kai tortilija bus papuošta keturiais skirtingais ingredientais, pradėkite lankstymą. Apatinį kairįjį kvadratėlį sulenkite ant viršutinio kairiojo – tuomet viską lenkite link viršuje esančio dešinio kampo, tada sulenkite žemyn prie likusio apatinio kraštelio.
Sulankstytos tortilijos forma turėtų priminti didelį trikampį, kurį galite valgyti iškart ar porą minučių pakepinti keptuvėje arba ant grotelių.
Tradicinė jautienos tortilija
Reikės:
- 6 tortilijos lakštų,
- 450 g maltos jautienos,
- 2 pomidorų,
- 250 g salotų,
- 200 g graikiško jogurto,
- 150 g tarkuoto sūrio,
- 2 česnako skiltelių,
- pusės šaukšto „tacos“ prieskonių,
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Kaip gaminti
Į įkaitintą keptuvę sudėkite jautieną ir apibarstykite ją prieskoniais. Kol ši kepa, susmulkinkite visas daržoves. Į graikišką jogurtą sudėkite trintą česnaką, įberkite šiek tiek druskos ir pipirų – viską gerai išmaišykite. Tuomet kiekvieną tortilijos lakštą vertikaliai įpjaukite nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno kvadratėlio paskirstykite ingredientus, gražiai sulankstykite ir trumpai pakepinkite keptuvėje.
Vegetariška tortilija
Reikės:
- 6 tortilijos lakštų,
- 1 skardinės garuose ruoštų pupelių,
- 1 raudonosios paprikos,
- 1 cukinijos,
- 200 g varškės užtepėlės,
- šlakelio citrinos sulčių,
- šiek tiek druskos ir pipirų.
Kaip gaminti
Keptuvėje pakepinkite pupeles, berkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite visas daržoves jums labiausiai patinkančiu būdu. Tuomet vertikaliai įpjaukite tortiliją nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno įsivaizduojamo kvadratėlio paskirstykite ingredientus, viską apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite druskos ir pipirų. Sulankstykite tortiliją ir trumpai pakepinkite keptuvėje.
Saldi pusryčių tortilija
Reikės:
- 6 tortilijos lakštų,
- 6 šaukštų riešutų sviesto,
- 6 šaukštų uogienės,
- 3 bananų,
- 6 saujų pasirinktų uogų arba granolos.
Kaip gaminti
Vertikaliai įpjaukite tortiliją nuo centro iki apačios. Ant kiekvieno kvadratėlio paskirstykite ingredientus, sulankstykite tortiliją. Jeigu norite – trumpai pakepinkite ją įkaitintoje keptuvėje.