Dažną vakarą svečių sulaukianti grožio specialistė juokavo, jog bičiuliai pastaruoju metu ją greičiausiai aplanko dėl to, kad ji moka grilyje iškepti pirštus apsilaižyti verčiančius kiaulienos šonkaulius, triušienos, vištienos ar kalakutienos kepsnius. O kur dar įvairios keptos daržovės.
Moteris tikino, kad paviešėti jos erdviuose namuose su terasa pakaunėje norinčių atsirado tuomet, kai ji įsigijo naują kiaušinio formos kepsninę.
Šis įrenginys leidžia moteriai, jos šeimai ir artimiems draugams pasinerti į kulinarinius eksperimentus.
„Kepsninė – žmones sutelkiantis dalykas. Joje galima ne tik paruošti įvairaus kokybiško ir skanaus maisto. Ji padeda ir puikiai praleisti laiką“, – kalbėjo Inga.
Kaunietė pastebėjo, kad daugelis žmonių vis dar mano, jog grilis skirtas vien mėsai, žuviai ar daržovėms čirškinti.
Anksčiau ji irgi taip manė, tačiau pradėjusi eksperimentuoti suprato, kad tai nėra tiesa.
„Kepsninė man yra nepamainomas dalykas kepant jūrų gėrybes: midijas, aštuonkojus, jūrų šukutes, net austres. Joje gaminu ir įvairius troškinius, sriubas. Neseniai iškepiau bulvių plokštainį iš šviežių bulvių.
Ypač mėgstu atrasti naujų derinių, receptų. Maistas, pagamintas kepsninėje, turi visai kitą skonį ir išskirtinį kvapą“, – kalbėjo I.Bagdonaitė-Balevičienė.
Moteris kone kasdien kepsninėje ruošia daržoves – paprikas, pomidorus, morkas, cukinijas, burokėlius. Juos pjausto griežinėliais, puselėmis.
Kaip atskiras patiekalas, kuriuo jai pavyksta įtikti netgi didžiausių gurmanų skoniui, yra kepsninėje iškepti grybai. Skaniausiai pavyksta patiekti pievagrybius, baravykus, voveraites.
Kaunietė pasakojo, kad ruošdama maistą įprastai naudoja tiktai druską ir įvairius pipirus.
Moteris vertina nerafinuotą stambią Himalajų druską, tačiau jai patinka išmėginti ir iš kitų šalių atvežtus prieskonius. Žinodama, kad gyvenant Lietuvoje žmonėms stinga jodo, moteris neretai naudoja ir joduotą druską.
Pipirų moteris ieško specializuotose prieskonių parduotuvėse arba parsiveža keliaudama po svečias šalis.
Kokybiškam patiekalui paruošti būtini šviežiai grūsti pipirai. Geriausiai tinka švieži dideli šių prieskonių žirneliai. Mat kuo pipiras didesnis, tuo jis aromatingesnis.
Tačiau išskirtinio patiekalų skonio moteris neįsivaizduoja be padažų.
I.Bagdonaitė-Balevičienė žuvį ir jūrų gėrybes mėgsta gardinti austrių padažu, o mėsą – garstyčių, medaus, sojų padažu.
Kiaulienos šonkaulius moteris skanina barbekiu padažu.
Išskirtinė daržovė kaunietei – česnakas, kurį naudoja kur tik įmanoma, net ruošia česnakinį sviestą su žalumynais.
Nors kaunietė dažniausiai gamina mėsos, daržovių ir grybų patiekalus, neatsispiria ir norui ruošti desertus. Grožio žinovė daug šių skanėstų vengia valgyti, tačiau jais stebinti kitus jai labai patinka.
„Gaminti desertus man patinka nuo mažens. Prisimenu, buvau dar visai maža ir nutariau artimuosius kuo nors nustebinti.
Suradau kulinarijos knygoje varškės apkepo receptą ir pagal jį iškepiau skanėstą. Šeimai buvo sunku patikėti, kad vaikui pavyko pagaminti tokį purų ir, svarbiausia, didelį skanėstą.
Ta sėkmė įkvėpė mane ir toliau stebinti žmones skaniais patiekalais. Tai daryti man malonumas iki šiol“, – kalbėjo moteris.
I.Bagdonaitė-Balevičienė orkaitėje kepa pyragus ir sausainius, juos mėgsta puošti uogomis.
Neseniai ji pamėgino desertą pagaminti kepsninėje. Jam moteris naudojo bananus, uogas, pieninį šokoladą ir mažus zefyrus.
Kaunietė sulaukė jį ragavusių artimųjų pagyrų.
Kalakutienos iešmeliai
Reikės:
- 200 g kalakutienos (geriausiai tinka krūtinėlė)
- 2 paprikų
- žiupsnio druskos
- žiupsnio pipirų
Glazūrai reikės:
- 1 a. š. sojų padažo
- 1 a. š. medaus
- 1 a. š. austrių padažo
- 1–2 skiltelių česnako
- 1 v. š. sezamų sėklų
Garnyrui reikės:
- 1 kukurūzo burbuolės
- 3 pievagrybių
- 20 g sviesto
- šlakelio alyvuogių aliejaus
- žiupsnio druskos
- žiupsnio pipirų
Kalakutieną supjaustykite 2 cm kubeliais, pabarstykite druska ir pipirais. Apie valandą pamarinuokite. Suverkite kalakutieną, pjaustytą papriką ant iešmelių. Kepkite grilyje 150 laipsnių temperatūroje apie 30 minučių. Likus 10 minučių iki kepimo pabaigos aptepkite glazūra – ją pagaminkite iš medaus, padažų ir sezamų sėklų.
Kukurūzą įtrinkite sviestu, česnaku, apibarstykite druska, pipirais, įvyniokite į foliją ir kepkite 20 minučių. Išvyniokite, supjaustykite gabalėliais ir dar pakepkite 10 minučių. Grybus pakepkite kepsninėje apie 15 minučių, prieš tai pagardinkite juos šlakeliu alyvuogių aliejaus, žiupsniu druskos ir pipirų.
Bananų ir pieninio šokolado desertas
Reikės:
- 2 bananų
- 50 g pieninio šokolado su „Oreo“ sausainiais
- 30 g mažų zefyrų
- uogų papuošti
Bananus nulupkite, įpjaukite išilgai, įdėkite šokolado. Įvyniokite į foliją ir kepkite 150 laipsnių temperatūroje apie 20 minučių. Išvyniokite, papuoškite zefyrais ir uogomis.
Kepta vištos krūtinėlė
Reikės:
- 200 g vištos krūtinėlės
- 1 v. š. bruknių uogienės
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 1 a. š. Viduržemio jūros regiono žolelių
Garnyrui reikės:
- 1 agurko
- 5 slyvinių pomidorų
- 100 g gūžinių („Iceberg“) salotų
Salotų padažui reikės:
- 1 a. š. sojų padažo
- 1 a. š. grūdėtųjų garstyčių
- pusės citrinos
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus
- 2 v. š. medaus
Vištos krūtinėlę pamarinuokite iš vakaro su Viduržemio jūros žolelėmis, druska, pipirais, alyvuogių aliejumi. Kepkite iki 150 laipsnių įkaitintoje kepsninėje apie 35 minutes.
Salotas ruoškite supjaustydami pomidorus, agurkus, paplėšykite salotų. Apšlakstykite iš sojų padažo, garstyčių, citrinos, aliejaus ir medaus paruoštu padažu.
Vieno kąsnio užkandžiai
Reikės:
- 100 g vištienos šašlyko
- 100 g juodos duonos
- 1 burokėlio
- 20 g sviesto su žalumynais ir česnaku
- žiupsnio druskos
- žiupsnio pipirų
- 1 a. š. balzaminio acto
Duoną supjaustykite nedideliais kvadratėliais, užtepkite sviesto. Iškepkite vištienos šašlyką, supjaustykite plonais griežinėliais, uždėkite ant duonos su sviestu. Plonai supjaustykite kepsninėje iškeptą burokėlį, pagardinkite druska, pipirais, balzaminiu actu. Dėkite ant sumuštinio. Papuoškite burokėlių lapais.