Tobulo skonio paieškos trunka mėnesius

​Ar kada nors ragaudami puikų kepsnį, netikėto skonio dešreles ar burnoje tiesiog tirpstantį vyniotinį susimąstėte, kas sugalvojo šį receptą? Kaip kilo idėja sudėti būtent tokius prieskonius, kiek laiko ir nesėkmingų bandymų prireikė, kol pavyko sukurti tobulą skonį?

Pirkėjams pateikiami produktai turi būti patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio. Pirmenybė visada teikiama aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje daugiausia mėsos.<br>lrytas.lt montažas.
Pirkėjams pateikiami produktai turi būti patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio. Pirmenybė visada teikiama aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje daugiausia mėsos.<br>lrytas.lt montažas.
Technologės D.Vaišvilienės galvoje nuolat sukasi naujos receptų idėjos.<br>R.Žalgevičiaus nuotr.
Technologės D.Vaišvilienės galvoje nuolat sukasi naujos receptų idėjos.<br>R.Žalgevičiaus nuotr.
Pirkėjams pateikiami produktai turi būti patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio. Pirmenybė visada teikiama aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje daugiausia mėsos.
Pirkėjams pateikiami produktai turi būti patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio. Pirmenybė visada teikiama aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje daugiausia mėsos.
Pirkėjams pateikiami produktai turi būti patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio. Pirmenybė visada teikiama aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje daugiausia mėsos.
Pirkėjams pateikiami produktai turi būti patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio. Pirmenybė visada teikiama aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje daugiausia mėsos.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 11, 2021, 10:00 AM

Bendrovės „Rivona“ mėsos technologė Daiva Vaišvilienė atskleidžia, kad naujo produkto kūrimas gali užtrukti net keletą mėnesių. Tačiau tiek darbo ne veltui – labiausiai džiugina tie gaminiai, kuriuos pirkėjai pamėgsta ir noriai perka metai iš metų.

Tėvų pėdomis

Daugiau negu du dešimtmečius maisto pramonėje dirbanti D.Vaišvilienė jau neskaičiuoja, kiek receptų per šį laiką yra sukūrusi.

Paklausta, kas paskatino rink- tis tokią profesiją, ji atsako, kad didžiausią įtaką padarė tėvai: „Paskatino tėvų specialybės – tėtis dirbo duonos kepykloje, o ir mamos buhalterinis darbas buvo susijęs su maisto pramone. Tad namuose kalbos sukosi apie maistą.“

Iš Plungės kilusi moteris tuomet išvyko studijuoti į Kauno technologijos universitetą mėsos produktų technologo specialybės. Baigusi mokslus grįžo į Žemaitiją ir įsidarbino gamykloje Klaipėdoje.

Jau trejus metus ji savo patirtį, žinias bei kūrybiškumą skiria darbui „Rivonos“ mėsos perdirbimo padalinyje Šilalės rajone, iš kur skaniausi mėsos gaminiai bei šviežia mėsa iškeliauja į „Norfos“ parduotuves visoje Lietuvoje.

– Kaip kyla naujų gaminių idėjos, iš kur semiatės įkvėpimo?

– Įvairiai – atsižvelgiame į vartotojų poreikius, prieskonių tiekėjai pasiūlo naujovių, domimės naujomis tendencijomis ir technologijomis.

– Papasakokite, kaip vyksta naujų receptūrų kūrimo procesas.

– Šis procesas susideda iš daug etapų: idėjos generavimo, receptūros kūrimo, žaliavų ir visų sudedamųjų dalių atsirinkimo, daugkartinių eksperimentinių partijų gamybos, degustacijų, apvalkalų ir pakuočių projektų derinimo.

Be to, dalyvaujame konkursuose su kitais gamintojais, pavyzdžiui, kurdami Kalėdų ar Velykų laikotarpio gaminius, vasaros sezono gaminius ir pan.

– Kiek laiko tai užtrunka?

– Priklausomai nuo produkto rūšies, gamybos proceso sudėtingumo, naujos įrangos poreikio, naujų prieskonių, pakuotės dizaino paruošimo ir pristatymo, gali užtrukti iki trijų mėnesių ir daugiau.

– Kas šiame procese sunkiausia?

– Suderinti technologijas, kad ir gaminys būtų skanus, ir jį pagaminti nebūtų techniškai sudėtinga.

– Norint sukurti sėkmingą gaminį, kiek būna nepavykusių bandymų? O gal yra pavykę ir iš pirmo karto?

– Dažniausiai bandome bent kelis kartus, tobuliname technologijas ir receptūrą.

– Kokius kriterijus turi atitikti naujasis gaminys, kad būtų pateiktas pirkėjams?

– Tai turėtų būti išvaizdus, patrauklus akiai gaminys – tai labai svarbus kriterijus vartotojui atsirenkant prekę.

Dar pats produktas turi kuo nors išsiskirti iš kitų konkursuose dalyvaujančių gaminių. Tai turi būti ir įdomesnis gaminys, pavyzdžiui, kaip mūsų gaminama mėsos duona, vėdarai.

Pirmenybę visada teikiame aukščiausios rūšies gaminiams, kurių sudėtyje yra didžiausias mėsos kiekis.

– Kiek gaminių pati esate sukūrusi ir kokiu (ar kokiais) labiausiai didžiuojatės?

– Gaminių sukuriame daug, kiekvieną mėnesį degustacijoms pristatome po keletą naujų. Didžiuojamės tais, kurių pardavimas metai iš metų yra didžiausias, – tai geriausias pirkėjų įvertinimas.

– Kokių yra naujovių ir kada jos pasirodė „Norfos“ parduotuvių lentynose?

– Šių metų antrąjį pusmetį parduotuvėse pasirodė nauji mūsų gaminiai – virtos „Pieniškos“ dešrelės, virta „Pieniška“ dešra, o netrukus pasirodys nauja virta dešra su sūriu ir daržovėmis. Taip pat karštai rūkytos „Iškylos“ dešrelės, kurių sudėtyje yra daug natūralių prieskonių ir žolelių.

– Galbūt kaip tik netrukus pirkėjai galės išbandyti dar ką nors naujo? Jei taip, užsiminkite, kas tai?

– Netrukus parduotuvėse pasirodys lėtai virtų kiaulienos ir jautienos produktų grupė. Jie gaminami ilgai verdant žemoje temperatūroje, todėl mėsa tampa itin minkšta ir sultinga, o pirkėjui ją reikės tik pasišildyti. Supakuota bus patogioje popierinėje pakuotėje.

– Kiek naujų idėjų šiuo metu sukasi jūsų galvoje?

– Šiuo metu ruošiamės kalėdiniam laikotarpiui – kuriame šventinius vyniotinius su įvairiais riešutų, uogų įdarais, įvairius kitus gaminius.

– Kaip renkatės prieskonius ar kitas sudėtines gaminių dalis? Gal galite įvardyti keletą savo mėgstamiausių ar naujoviškų, išskirtinių priedų?

– Teikiame užklausas prieskonių tiekėjams, atsirenkame pagal pateikiamas specifikacijas ir pavyzdžius. Pastaraisiais metais gamyboje naudojame daug natūralių prieskoninių žolelių, sėklų, džiovintų daržovių mišinių.

– Iš kiek ir kokių šalių atkeliauja prieskoniai, naudojami „Rivonos“ ceche?

– Prieskonių įvairovė ir kilmė labai plati – iš Meksikos, Indijos, Gvatemalos, Egipto, Vengrijos ir kitų tolimų kraštų.

– Ar lankotės specializuotose parodose, kursuose, kiek tai naudinga jūsų darbe? O gal jus jau sunku kuo nors nustebinti? Ar stebite konkurentus, jų gaminius?

– Lankomės, tokie renginiai teikia daug naudos. Susipažįstame su naujomis pasaulinėmis tendencijomis, prieskonių naujovėmis ir technologinių įrenginių inovacijomis.

Rinkoje esančius gaminius stebime ir visada stengiamės sukurti ką nors naujo.

– Ar paragavusi mėsos gaminio lengvai atpažįstate jo sudedamąsias dalis ir galite mintyse atkurti receptūrą?

– Pagrindines sudedamąsias dalis taip, bet kai kurių gaminių receptūrą tiksliai iki smulkmenų sunku identifikuoti, nes prieskonių ir priedų yra labai įvairių derinių.

– Kas jūsų darbe jums labiausiai patinka?

– Kūrybiškai dirbti su bendraminčių komanda, kuri kasdien su meile gamina skaniausius mėsos gaminius.

Gaminių įvairovė

  • Mėsos perdirbimo įmonė Šilalės rajone, Struikų kaime, UAB „Rivona“ gamybos padalinių grupę papildė 2016 metais.
  • Per kelerius metus iš pagrindų atnaujintame ir modernizuotame ceche dabar gaminama daugiau kaip 80 pavadinimų skirtingų mėsos gaminių iš jautienos ir kiaulienos. Visa produkcija realizuojama išimtinai „Norfos“ prekybos sistemoje.
  • Vidutiniškai per mėnesį į prekybos centrus pristatoma apie 358 tonas šaltai ir karštai rūkytų mėsos gaminių, 53 tonos šviežių vyniotinių, 1200 tonų šviežios kiaulienos, 15 tonų marinuotų mėsos gaminių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.