Virtuvės šefas pataria: svečius stebinkite ir mėsa, ir garnyru

Dėl prekybos tinklo „Norfa“ ir garsaus virtuvės šefo Deivydo Praspaliausko bendradarbiavimo ir toliau šių parduotuvių klientams siūlomi išskirtiniai gaminiai. Šįkart Deivydas ne tik pristato savo kurtus marinuotos mėsos gaminius, bet ir atskleidžia paslapčių, kaip svečius nustebinti garnyru.

„Norfos“ parduotuvėse lankytojai visada ras ne vienos rūšies marinuotų gaminių – šašlykų, kepsnelių, dešrelių ir kitų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
„Norfos“ parduotuvėse lankytojai visada ras ne vienos rūšies marinuotų gaminių – šašlykų, kepsnelių, dešrelių ir kitų.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Deivydas Praspaliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Deivydas Praspaliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Ema Vilčinskaitė

Jul 30, 2022, 10:00 AM, atnaujinta Aug 1, 2022, 2:31 AM

„Norfos“ parduotuvėse lankytojai visada ras ne vienos rūšies marinuotų gaminių – šašlykų, kepsnelių, dešrelių ir kitų. Daugelis pirkėjų jau žino, kad čia įsigyta marinuota mėsa visada aukščiausios kokybės, šviežia ir sultinga.

„Norfos“ parduotuvėms marinuotus gaminius gaminančios įmonės „Rivona“ mėsos technologė Daiva Vaišvilienė atvira: per daugybę metų ištobulinti receptai leidžia pirkėjams pasiūlyti aukščiausios kokybės ir tobulo skonio marinuotos mėsos. Be kitų, „Norfos“ lentynose rasime ir garsaus virtuvės šefo D.Praspaliausko vardu pavadintų gaminių, paruoštų pagal jo rekomenduotus receptus.

Bendradarbiaudamas su didžiule „Rivonos“ gamykla – būtent tokią ir turi „Norfos“ prekybos tinklas – savo patiekalų garsus virtuvės šefas gali pasiūlyti kur kas didesnei auditorijai visoje Lietuvoje ir labai tuo džiaugiasi.

„Tai be galo įdomus iššūkis ir man, ir jiems, niekas anksčiau tokių projektų nedarė. Požiūris „kas daro, tas ir padaro“ mums pasiteisino. Man atsistoti prie viryklės savo restorane „Amandus“ ir pagaminti vakarienę 40-iai žmonių yra smagu, o čia galiu pamaitinti ir dešimtis tūkstančių alkanų burnų. Jausmas čia visai kitoks, kaip ir atsakomybė“, – pasakojo virtuvės šefas.

Stengiasi neperlenkti lazdos

Deivydo tikslas ruošiant receptus „Norfos“ pirkėjams – neperlenkti lazdos nė viename produkte, kurį su jo vardu ir atvaizdu galima rasti „Norfos“ lentynose ar šaldytuvuose.

„Rivonos“ mėsinėje su itin intensyviais – aštriais, saldžiais, rūgščiais skoniais neeksperimentuoju, tai darau restorane, kur žmonės ir ateina tikėdamiesi netradicinių skonių“, – pasakojo Deivydas.

Tarp virtuvės šefo D.Praspaliausko rekomenduojamų receptūrų siūlomi ir kiek pikantiškesnio skonio marinuotos mėsos gaminiai. Vienas tokių – marinuota viščiukų sparnelių vidurinė dalis („Bufalo“).

„Pasirinkome vieną iš tokių itin lengvai paruošiamų ir ypač sultingų, mėgstantiems vištieną – visada skanių produktų. Norėjosi šiek tiek aštrumo, tad šiame marinate rasime net kelių rūšių aitriųjų paprikų“, – sakė virtuvės šefas.

Ruošdamas net kelių rūšių ant grilio kepamas dešreles Deivydas galvojo apie Rytų skonį, todėl „Norfos“ pirkėjams jas pateikė su kariu.

„Norėjau, kad ragautojas pajustų Rytų dvelksmą, o ne tik įprastą dešros skonį. Šios dešrelės yra dviejų rūšių – kiaulienos ir kalakutienos, šviežios ir jau virtos. Beje, daugelis vis dar renkasi labiau tradicinį skonį – mūsų šalyje net kelis kartus labiau perkamos yra kiaulienos dešrelės“, – šypsojosi virtuvės šefas ir pabrėžė, kad nepraranda vilties ir mūsų tautiečius pripratinti prie kitokio skonio.

Dar vienas garsaus virtuvės šefo siūlomas produktas – marinuoti kalakutienos kepsneliai.

„Žmonės juos perka, po truputį, iš lėto ragauja, o paragavę vėl grįžta. Man tai komplimentas. Jaučiuosi prisidedantis ir prie švietėjiškos funkcijos – su „Norfos“ patiekalais įlieti šiek tiek įdomesnio skonio. Ar pralaušime ledus ir kada nors su tokiais pasiūlymais galėsime lygintis su kiaulienos šašlyku?“ – šypsojosi virtuvės šefas.

Siūlo eksperimentuoti su garnyru

Bene labiausiai įprastas lietuviams keptos mėsos garnyras – ryžiai ar bulvės. Tačiau D.Praspaliauskas pataria kiek paeksperimentuoti ir atrasti naujų, kitokių skonių, kuriais galėsite maloniai nustebinti ne tik save, šeimos narius, bet ir pavaišintus svečius.

„Mūsų, lietuvių, taip mėgstamos bulvės ir ryžiai – tikrai nieko bloga. Bet ir į tai galime įdėti lašiuką ko nors kitokio. Tarkime, bulves galime pradėti ruošti dar namuose ar, jei turime sąlygas, sodyboje. Jas prie grilio atsineškime jau apvirtas, o kepdami mėsą tiesiog paskrudinkime šalia.

Ryžius pabandykime pagardinti itin tyru alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis“, – patarimų negailėjo D.Praspaliauskas.

Virtuvės šefas siūlo neapsiriboti pomidorų padažais, o parduotuvių lentynose išsirinkti ir kokių nors dar neragautų skonių – asortimentas „Norfos“ parduotuvėse tikrai gausus. Be to, ir su pirktais padažais galima improvizuoti.

„Aš nebūčiau aš, jei nepagalvočiau apie prieskonines žoleles – net į nusipirktą padažą pridėčiau man patinkančių žolelių. Man niekada nepatiko vadinamieji majoneziniai padažai. Kur kas geriau pagardas, sumaišytas iš ypač tyro alyvuogių aliejaus, citrinos ar žaliosios citrinos, įvairių šviežių ar džiovintų prieskoninių žolelių.

Keli šaukštai tokio padažo gali pagardinti ir suteikti visai kitokių poskonių ne tik mėsai, bet ir garnyrui“, – patarimais dalijosi D.Praspaliauskas.

Garsaus virtuvės šefo favoritai – padažai su dūmo skoniu. Jais pagardintas net keptuvėje, o ne grilyje keptas patiekalas kvepės gamta, nuotykiu ir laužu.

„Juk mes visada galime apsimesti, kad patiekalas ruoštas gamtoje“, – patarimų, kaip galime nustebinti šeimos narius ar svečius, negailėjo virtuvės šefas.

Patiekalus gardina ir grilinta žaliąja citrina

Dar vienas Deivydo rekomenduotas puikus padažas gamtoje – ant grilio pakepta citrina arba žalioji citrina. Vaisių ant grilio turime padėti perpjautą pusiau ta puse, per kurią neišbėgs sultys.

Trumpai pakepinta citrinos ar žaliosios citrinos puselė, ją išspaudus ant patiekalo, puikiai pagardins bet kokią mėsą ar daržoves ir skonis, pasak D.Praspaliausko, nenuvils net didžiausio gurmano.

„Aš pats noriu valgyti ir jaustis gerai, o ne apsunkti. Maistas turi būti džiaugsmas, o ne skausmas. Todėl kur kas dažniau renkuosi vištieną ar kalakutieną, o ne kiaulieną.

O jei pats valgau ar svečius vaišinu kiaulienos patiekalu, visada stengiuosi šalia pateikti itin lengvo, skrandžio neapsunkinančio garnyro, dažniausiai įvairiai paruoštų daržovių“, – pasakojo D.Praspaliauskas.

Prie mėsos – keptų daržovių vėrinukai

Deivydas neslepia – jam svarbi ir vadinamoji švietėjiška jo darbo pusė, virtuvės šefo tikslas – kad žmonės valgytų kuo daugiau daržovių – šviežių, marinuotų, raugintų, keptų. Todėl jis rekomenduoja daržoves pasiruošti taip, kad norėtųsi gaminti ir antrą kartą.

„Darykite daržovių vėrinukus – verkite ant jų viską, kas tinka jūsų skoniui: paprikas, baltuosius ar ruduosius pievagrybius, svogūnus, pomidorus, cukinijas – juk kaip tik prasidėjo jų sezonas, nedideles apvirtas bulves.

Prieš tai šviežias daržoves šiek tiek pamarinuokite. Marinatui norėčiau siūlyti alyvuogių aliejų, druską ir pipirus, prieskonines žoleles, tačiau tam iš tiesų galima naudoti bet kokį padažą, kuriame nėra daug cukraus“, – patarimų negailėjo garsus virtuvės asas.

Beje, cukinijų, kurių jau galima rasti ir lietuvių daržuose, ne tik parduotuvių lentynose, Deivydas siūlo paragauti ir šviežių. Svarbu šią daržovę supjaustyti itin plonais griežinėliais ar juostelėmis ir šiek tiek pamarinuoti.

Dar vienas būdas ragauti puikaus skonio šviežią, o ne keptą cukiniją, – ją, itin plonai supjaustytą, įmesti į dubenį su nuo grilio nuimtomis iškepusiomis kitomis daržovėmis ir išmaišyti. Taip pastovėjusi vos keliolika minučių cukinija bus puikaus skonio ir įgaus puikaus dūmo poskonio.

Virtuvės šefo D.Praspaliausko „Norfai“ sukurti gaminiai

  • Marinuota viščiukų sparnelių vidurinė dalis „Bufalo“ (600 g): aštraus, pikantiško skonio, marinuota su prieskonių mišiniu, kuriame dominuoja aitri ir saldi paprika, kmynai, česnakai, svogūnai, petražolės, juodieji pipirai.
  • Šviežios kiaulienos dešrelės su karamelizuotais česnakais (600 g): dešrelės yra patrauklios išvaizdos – gaminamos plonos ir nedidelės, matyti žalumynai (džiovinti svogūnų laiškai), skonis švelnus pikantiškas, jį suteikia česnakai ir karis. Puikiai tinka ir virti, ir kepti gamtoje.
  • Marinuoti kalakutienos kepsneliai (900 g): iškepti bus minkšti ir sultingi, nes pagaminti iš kalakutų šlaunelių mėsos. Švelnaus skonio, marinuoti su prieskoniais: česnakais, svogūnais, laiškiniais česnakais, petražolėmis, morkomis.
  • Virtos kepamosios kiaulienos dešrelės: dešrelės jau virtos, todėl jas paruošite greitai, užtenka pašildyti, apkepti. Pagamintos iš kiaulienos, sultingos, klasikinio švelnaus skonio, su krapais.
  • Kepamosios kalakutienos dešrelės griliui: dešrelės jau virtos, todėl jas paruošite greitai, užtenka pašildyti, apkepti. Sultingos, su charakteringu pipirų, muskato ir kumpio aromatu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.