Norite ko nors saldaus? Užkandžiui rinkitės kriaušę: ne tik gardu, bet ir sveika

Naujasis kriaušių derlius jau prasidėjo – šie saldūs vaisiai, jau tapę tradiciniu užkandžiu ant kiekvieno stalo, yra labai naudingi žmogaus sveikatai. Įvairiaspalvis vaisius gali būti ne tik žalias, bet ir geltonas, rausvas, auksinio atspalvio ir netgi rudos. 

 Kriaušės.<br> 123rf nuotr.
 Kriaušės.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 1:32 PM

UAB „Augma“ Mažmenos pardavimų vadovas Jonas Giedraitis teigia, kad daugelio kriaušių spalva bręstant nepakinta, tad pagal spalvą spręsti apie prinokimo lygį gali būti sunku. Ar vaisius prinokęs, galima sužinoti lengvai jį paspaudus – jei vaisius labai kietas, jis bus neprinokęs. 

Ekspertas dalijasi patarimais, kaip laikyti kriaušes:

  1. jei norite, kad kriaušės greičiau prinoktų, laikykite jas kambario temperatūroje kartu su bananais, obuoliais – taip kriaušės prinoks per 3–4 dienas;
  2. jei norite, kad kriaušės išliktų šviežios kuo ilgiau, laikykite jas šaldytuve. Šaldytuve kriaušes galima laikyti iki 2 sav.

Nauda organizmui

Žalios spalvos kriaušės yra naudingos regėjimui: turi liuteino ir zeaksantino, padedančių palaikyti gerą regėjimą. Įdomu tai, kad didelė šių komponentų dalis yra randama būtent kriaušių odelėje, tad valgykite nenuluptas kriaušes.

Kriaušės odelėje taip pat randamas svarbus antioksidantas kvercetinas, kuris prisideda prie širdies sveikatos palaikymo, tikėtina, kad mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį.

Kriaušėse yra vario, vitaminų C ir K bei antioksidantų, kurie padeda kovoti su uždegimu, netgi mažina kai kurių lėtinių ligų, tokių, kaip širdies ar diabeto, riziką.

Jei norite kažko saldaus – užkandžiui rinkitės kriaušę. Jos mažina diabeto riziką. Vaisius turi daug skaidulų, kurios virškinamos lėtai, tad organizmas turi daugiau laiko įsisavinti angliavandenius, reguliuoti cukraus kiekį kraujuje.

Karamelizuotos kriaušės su ledais 

Reikės:

  • 3 valg. š. sviesto
  • 3 vid. dydžio kriaušių (nuluptų, padalintų ketvirčiais)
  • 30 g rudojo cukraus
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto
  • druskos
  • vanilinių ledų

Plačioje keptuvėje ištirpdykite sviestą. Sudėkite kriaušes ir kepkite, kol paruduos – tada sumažinkite ugnį iki vidutinės ir kepkite dar 3 min. Apverskite kriaušes ir kepkite dar 4 min. 

Supilkite į keptuvę cukrų, 1 valg. šaukštą vandens ir išmaišykite. Vėl apverskite kriaušes ir kepkite, kol masė sutirštės, apie 2 min. 

Įmaišykite vanilės ekstraktą ir žiupsnelį druskos. 

Valgykite šiltas su ledais. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.