Ką valgyti, kad užtektų vitamino, kurio trūksta tamsiuoju sezonu

Trumpiausiomis dienomis, kai saulėtų valandų yra mažiausiai, reikėtų pamąstyti apie tai, kaip užtikrinti vitamino D atsargas organizme.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 29, 2014, 4:27 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:53 PM

Šis vitaminas nulemia ne tik kaulų tvirtumą – mokslininkai turi įrodymų, kad šis vitaminas svarbus užkertant kelią autoimuninėms ligoms, gerina protinę veiklą ir psichikos sveikatą, saugo širdies ir kraujagyslių sistemą ir padeda kovoti su vėžiu. Kai kurie tyrimai netgi rodo, kad šis vitaminas gali padėti kontroliuoti kūno masę.

Organizmas sugeba pats sukaupti reikiamą vitamino D kiekį vien tik veikiamas saulės – jeigu kasdien saulėje pabūtumėte 15 minučių, to pakaktų. Tačiau šiomis tamsiomis dienomis saulės spindulių nėra daug. JAV Mayo klinikos atliktas tyrimas parodė, kad Šiaurės pusrutulyje gyvenantys žmonės daugiausia vitamino D būna sukaupę rugpjūtį, o mažiausiai – vasario mėnesį.

Kiek šio vitamino mums reikia?

Europos Komisija nustatė rekomenduojamą vitamino D paros normą  - 5 µg. Tai atitinka 200 tarptautinių vienetų (toliau - TV)

webmd.com pateikia didesnę dozę - teigiama, kad ji turi siekti 600 tarptautinių vienetų (TV), o peržengusiems 70 metų slenkstį – 800. Tačiau kai kurie tyrinėtojai nurodo dar didesnį rekomenduotiną vitamino D kiekį – 2000 TV.

Taigi, ką valgyti, kad aprūpintumėte organizmą vitaminu D? Jo randama labai nedaugelyje produktų ir nedideliais kiekiais.

Daugiausiai vitamino D galima gauti valgant riebią žuvį, ypač laukinę lašišą. Suvalgę gabalėlį lašišos filė gausite 1400 TV. Vertingas ir savo sultyse konservuotas tunas, sardinės, skumbrė. 

Šio vitamino yra ir kiaušinio trynyje. Viename – maždaug 20 TV.

Vitaminu D turtingas ir ricinos aliejus – vienas valgomasis šaukštas praturtintų organizmą 1200 TV, tačiau šio aliejaus negalima gerti kasdien, nes jame yra labai daug vitamino A. Kasdien gerdami šį aliejų apnuodytumėte organizmą.

Kita išeitis aprūpinti organizmą vitaminu D – valgyti galvijų kepenis. 100 gramų kepenų yra maždaug 45 TV. Tačiau ir šio patiekalo negalima valgyti pernelyg dažnai, mat jame yra nemažai cholesterolio.

Neatsisakykite pieno. Viename puodelyje yra 100-120 TV, o tokiame pat kiekyje jogurto – 40-80 TV.

Naudingas ir menkių kepenų aliejus. Viename arbatiniame šaukštelyje yra daugiau nei 1000 TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.