Kodėl prancūzės nestorėja, nors kasdien valgo riebų sūrį?

Prancūziškas paradoksas: šioje šalyje valgoma daug sūrio, kuris, kaip žinia, yra riebus produktas, tačiau storulių nematyti. Naujas tyrimas atskleidė, kodėl.

Sūrį drąsiai gali valgyti ir tos, kurioms rūpi lieknos kūno linijos.<br>123rf nuotr.
Sūrį drąsiai gali valgyti ir tos, kurioms rūpi lieknos kūno linijos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 7:22 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 8:15 AM

Pasirodo, valgant sūrį spartėja medžiagų apykaita. Kaip rašo huffingtonpost.com, mokslininkai sūrio valgymą sieja su tuo, kad organizme padaugėja sviesto rūgšties. Būtent ji mažina nutukimo riziką ir spartina medžiagų apykaitą.

Orhuso (Danija) universiteto mokslininkų tyrime dalyvavo sveiki savanoriai. Visi jie buvo maitinami taip pat, gavo tiek pat kalorijų,  tačiau į vienų racioną buvo įtrauktas karvės pieno sūris, kiti vartojo pieniškus produktus, treti iš pieno produktų gaudavo tiktai sviesto.

Paaiškėjo, kad tų, kurie valgė sūrį, organizme buvo daugiau sviesto rūgšties, jų medžiagų apykaita buvo spartesnė.

Tyrėjai tiki, kad šis atradimas padės paaiškinti vadinamąjį prancūziškąjį fenomeną – mokslininkus jau seniai stebina tai, kad prancūzai, ant kurių stalo dažnai puikuojasi maistas, kuriame daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų rūgščių, palyginti mažai serga širdies ligomis, o jų vidutinė gyvenimo trukmė siekia 82 metus.

Prancūzijoje pietūs visuomet baigiasi įvairių sūriu lėkšte. Vienas prancūzas per metus suvalgo vidutiniškai 25 kilogramus sūrio.

Pavyzdžiui, britai dėl širdies ligų miršta dvigubai dažniau. O kiek jie suvalgo sūrio? Pasirodo, dvigubai mažiau nei prancūzai.

Jau anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad sūrį drąsiai gali vartoti ir tie, kurie baiminasi priaugti svorio. Trijų studijų, kuriose dalyvavo 120 tūkst. vyrų ir moterų, apžvalga parodė, kad jis neturi įtakos kūno svoriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.