Pasirodo, valgant sūrį spartėja medžiagų apykaita. Kaip rašo huffingtonpost.com, mokslininkai sūrio valgymą sieja su tuo, kad organizme padaugėja sviesto rūgšties. Būtent ji mažina nutukimo riziką ir spartina medžiagų apykaitą.
Orhuso (Danija) universiteto mokslininkų tyrime dalyvavo sveiki savanoriai. Visi jie buvo maitinami taip pat, gavo tiek pat kalorijų, tačiau į vienų racioną buvo įtrauktas karvės pieno sūris, kiti vartojo pieniškus produktus, treti iš pieno produktų gaudavo tiktai sviesto.
Paaiškėjo, kad tų, kurie valgė sūrį, organizme buvo daugiau sviesto rūgšties, jų medžiagų apykaita buvo spartesnė.
Tyrėjai tiki, kad šis atradimas padės paaiškinti vadinamąjį prancūziškąjį fenomeną – mokslininkus jau seniai stebina tai, kad prancūzai, ant kurių stalo dažnai puikuojasi maistas, kuriame daug cholesterolio ir sočiųjų riebalų rūgščių, palyginti mažai serga širdies ligomis, o jų vidutinė gyvenimo trukmė siekia 82 metus.
Prancūzijoje pietūs visuomet baigiasi įvairių sūriu lėkšte. Vienas prancūzas per metus suvalgo vidutiniškai 25 kilogramus sūrio.
Pavyzdžiui, britai dėl širdies ligų miršta dvigubai dažniau. O kiek jie suvalgo sūrio? Pasirodo, dvigubai mažiau nei prancūzai.
Jau anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad sūrį drąsiai gali vartoti ir tie, kurie baiminasi priaugti svorio. Trijų studijų, kuriose dalyvavo 120 tūkst. vyrų ir moterų, apžvalga parodė, kad jis neturi įtakos kūno svoriui.