Patys blogiausi produktai, kurių nereikėtų valgyti prieš miegą

Naktis. Jaučiatės pavargę. Gulite lovoje ir bandote užmigti, tačiau niekaip nerandate patogios pozicijos. Vartotės, po to mintyse imate skaičiuoti avis, bet vis dar būdraujate. Kas nutiko?

Dėl valgių, kuriuose yra daug cukraus, galite ilgai gulėti atmerktomis akimis, o ryte atsikelsite nepailsėję.<br>123rf nuotr.
Dėl valgių, kuriuose yra daug cukraus, galite ilgai gulėti atmerktomis akimis, o ryte atsikelsite nepailsėję.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-05-20 17:04, atnaujinta 2017-04-04 00:42

Gali būti, kad vakare suvalgėte ar išgėrė kai ko, kas neleidžia jums užmigti. Produktus, kurių nereikėtų vartoti prieš miegą, išvardino healthydietbase.com

Šokoladas

Šokolade, ypač juodajame, yra kofeino. Jei kofeinas, esantis kavoje, pažadina jus rytais, kodėl vakare jis turėtų prilygti lopšinei?

Kofeinas pagerina budrumą, malšina nuovargio jausmą ir paspartina medžiagų apykaitą – jis atlieka visai ne tas funkcijas, kurių jums reikia prieš miegą.

Be to, šokolade yra teobromino, taip pat veikiančio stimuliuojančiai. Jis paspartina širdies plakimą, dėl to tampa sunku užmigti.

Vienintelis šokoladas, kurį galima valgyti prieš miegą – baltasis. Jame nėra nei teobromino, nei kofeino.

Aštrūs patiekalai

Kai miegate, virškinimas sulėtėja. Be to, virškinti aštrius valgius organizmui sunkiau. Tad jei vakare prisikirsite aštrių patiekalų, jūsų miegas bus sutrikdytas.

Be to, aštrūs prieskoniai padidina kūno temperatūrą, ir organizmui tenka prie to prisitaikyti – kol jis to nepadarys, užmigti jums nepavyks.

Yra tyrimų, kurie atskleidė, jog kai kurie žmonės yra jautrūs medžiagoms, esančioms aštriuose prieskoniuose, todėl juos kamuoja košmarai. Psichiatrė Lisa Medalie iš Čikagos universiteto rekomenduoja nevalgyti aštriai likus bent dviem-trims valandoms iki miego.

Kava

Tai nieko nestebina – juk milijonai žmonių kavą geria tuomet, kai nenori užmigti. Joje esantis kofeinas yra nervų sistemos stimuliatorius. Jis blokuoja smegenyse medžiagų, kurios leidžia atsipalaiduoti, veiklą ir padidina adrenalino kiekį.

Alkoholis

Daugybė žmonių mano, kad vienas ar du buteliai alaus vakare ar taurė vyno padeda atsipalaiduoti ir geriau pailsėti. Iš tiesų yra atvirkščiai – alkoholis neleidžia ramiai išmiegoti visą naktį. Jo išgėrę žmonės dažnai nubunda.

27 studijų apžvalga patvirtino: alkoholis nepagerina miego kokybės.

Riebus maistas

Įdomu tai, kad panašus kaip alkoholio – ir riebaus maisto poveikis. Su pelėmis atliktas tyrimas parodė, kad riebiai maitinti gyvūnai miegojo neramiai, o dieną buvo mieguisti. Mokslininkai mano, kad riebus maistas išderina miego ir budrumo ciklą.

Vaisiai ir daržovės

Mums visuomet buvo sakoma, kad vaisiai ir daržovės yra naudingi. Tačiau ne visuomet ir ne visos. Pavyzdžiui, brokoliuose ir žiediniuose kopūstuose yra triptofano – amino rūgšties, kuri reguliuoja miegą.

Be to, brokoliuose ir žiediniuose kopūstuose yra daug skaidulų, o jos sunkiai virškinamos. Jeigu valgysite šių daržovių prieš miegą, jums bus sunku užmigti.

Daug skaidulų yra ir žalialapėse daržovėse, salieruose, pupelėse – valgykite jas visą dieną, tačiau ne vakare. Dėl tos pačios priežasties apelsinai ir avietės taip pat nėra pats geriausias užkandis prieš miegą.

Tačiau kai kurie vaisiai gali būti netgi naudingi – pavyzdžiui, bananuose yra triptofano, medžiagos, kuri reguliuoja miegą. Vyšniose yra užmigti padedančio melatonino.

Saldumynai

Esate linkę prieš miegą suvalgyti pyragėlį ar ledų? Saldumynai trikdo miegą, ypač jei smaližiaujate ne tik vakare, bet visą dieną. Dėl valgių, kuriuose yra daug cukraus, galite ilgai gulėti atmerktomis akimis, o ryte atsikelsite nepailsėję.

Suvalgius saldumynų padidėja gliukozės kiekis kraujyje, tačiau po kelių valandų staiga krenta. Dėl to netenkate energijos, jaučiatės apsnūdę, mieguisti. Jeigu saldumynai jums visuomet po ranka, per dieną galite patirti keletą tokių „šuolių“, dėl kurių sutrinka normalus miego ciklas.

Saldūs gazuoti gėrimai

Jie miegui kenkia dėl kelių priežasčių: juose yra rūgščių, daug cukraus, kofeino. Kai kurie gėrimai būna pasaldinti aspartamu – dirbtiniu saldikliu. Jame yra medžiagos, kuri siejama su miego sutrikimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.