Ar bulvės kenkia talijai? Specialistės atsakymas nustebins

Bulvių organizmui teikiama nauda ar daroma žala priklauso nuo to, kaip ir kada jas valgome, sako mitybos specialistė ir studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė Vaida Kurpienė. Ji pati bulves vertina ir nedraudžia jų valgyti net svorį mažinantiems žmonėms.

Su lupena išvirtos bulvės nekenkia talijai.<br>123rf nuotr.
Su lupena išvirtos bulvės nekenkia talijai.<br>123rf nuotr.
Šviežios bulvės vasarą puikiai dera su šviežiomis daržovėmis – tik svarbu jas ruošti be riebalų.<br>123rf nuotr.
Šviežios bulvės vasarą puikiai dera su šviežiomis daržovėmis – tik svarbu jas ruošti be riebalų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrt.lt

2015-06-26 10:39, atnaujinta 2017-10-29 08:48

„Žmonės dažnai sako: pakeičiau mitybą – pirmiausia nevalgau miltinių patiekalų ir bulvių. Šlifuotų miltų gaminiai iš tiesų yra nesveika ir stipriai kenkia mūsų organizmui.

Tuo metu bulvės labai priklauso nuo to, kaip pagaminsime. Vienaip pagaminus – išvirus su lupenomis arba pagaminus ant garų, arba kepant žemesnėje temperatūroje orkaitėje ant grotelių – bulvės išlaiko skaidulines medžiagas ir daugelį naudingų medžiagų, jas organizmas ilgiau užtrunka pasisavinti. Tai – tikrai sotus valgis, vasarą puikiai derantis su šviežiomis, o žiemą su raugintomis daržovėmis. Greitai pagaminama, sotu, nebrangu.

Tuo metu, jeigu bulves kepame, jau nekalbant apie prancūziškas bulvytes, kada aliejuje išmirksta, arba jei įprastai verdame, tokiu atveju bulvės pasidaro greičiau pasisavinamos ir gali turėti didesnę įtaką talijos apimčiai“, – sako V. Kurpienė.

Ji nerekomenduoja bulvių valgyti vakarais ir atkreipia dėmesį, kad pietų lėkštėje bulvės turėtų užimti pagrindinio patiekalo, o ne garnyro vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.