Kuo kalakutiena geriau nei vištiena ar antiena?

Dar visai neseniai bene kompetentingiausia tyrimų organizacija, vienas iš Jungtinių Tautų padalinių – Pasaulio sveikatos organizacija, paskelbė, jog perdirbti mėsos gaminiai sukelia vėžį, o vietoj raudonos mėsos verčiau rinktis paukštieną – vištieną, antieną ar kalakutieną.

Kalakutienoje, o ypač jos krūtinėlėje, gausu baltymų, todėl tai yra energijos šaltinis, leisiantis jums žvaliai ir energingai jaustis visą dieną.<br>„Arvi kalakutai“ nuotr.
Kalakutienoje, o ypač jos krūtinėlėje, gausu baltymų, todėl tai yra energijos šaltinis, leisiantis jums žvaliai ir energingai jaustis visą dieną.<br>„Arvi kalakutai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 4:20 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 11:43 PM

Tačiau visgi kokiomis maistinėmis vertybėmis išsiskiria kalakutiena, kurią mokslininkai rekomenduoja dažniau įtraukti į savo racioną, atsako „Arvi kalakutai“ vyriausioji technologė Vilija Janušauskienė.

Šviesios ir tamsios mėsos skirtumai

Kol kas kalakutiena dėl savo cheminių savybių yra priskiriama baltai mėsai. Tačiau specialistė pabrėžia, jog ši mėsa yra labai įvairi – viršutinė paukščio dalis šviesi ir liesesnė, apatinė – tamsi ir riebesnė.

„Būtent tai ir yra kalakutienos privalumas lyginant su kita paukštiena. Vištiena – šviesi, liesa. Antiena – tamsi, riebesnė. Tad vartojant kalakutieną galima pasirinkti“, – teigia V.Janušauskienė.

Pašnekovė pabrėžia, jog šviesi mėsa baltyminga ir maistinga, turinti amino rūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo, ir magnio mikroelementų, bei mažai cholesterino, todėl ji ypač tinka dietinei bei norinčiai sveikai gyventi žmonių mitybai.

O tamsi mėsa yra sultingesnė, riebesnė. Ji puikiai gali pakeisti kiaulieną, nes yra geriau virškinama nei pastaroji. Tamsi mėsa, ypač blauzdelių, gali pakeisti net žvėrieną, kadangi yra intensyvaus skonio bei savotiško aromato ir tiks egzotiškesnių patiekalų pasiilgusiems.

Lengvai virškinama ir nesukelia alergijos

Anot „Arvi kalakutai“ vyr. technologės, kalakutieną rekomenduojama vartoti žmonėms, susiduriantiems su virškinimo problemomis, nes ji yra lengviau virškinama: „Taip yra todėl, kad kalakutienos sudėtyje esančių riebalų lydymosi temperatūra yra gana žema – 32-33º C.

Maisto įsisavinimo procese apie 20-25 proc. riebalų suskaidomi skrandyje, veikiami pankreatino rūgšties, esančios skrandžio sultyse. Likę riebalai įsisavinami per žarnų sieneles. Ir riebalų skaidymui ir jų įsisavinimui reikalingas emulgavimas vandens terpėje iki dalelių. Todėl riebalų įsisavinimas priklauso nuo jų emulgavimo vandenyje savybių, kas savo ruožtu priklauso nuo jų lydymosi temperatūros.“

Dėl to galima daryti išvadą, jog riebalai, kurių lydimosi temperatūra žemesnė nei žmogaus kūno, įsisavinami geriau. Būtent dėl šios priežasties kalakutiena priskiriama prie lengviau virškinamos mėsos. Be to, V.Janušauskienė priduria, ši mėsa yra pripažinta kaip rečiausiai alergijas sukelianti mėsa, todėl rekomenduojama mažiems vaikams ar alergijų turintiems žmonėms.

Puikiai tinka besilaikantiems dietos

Kalakutienoje, o ypač jos krūtinėlėje, gausu baltymų, todėl tai yra energijos šaltinis, leisiantis jums žvaliai ir energingai jaustis visą dieną. „Baltymai suteiks jums energijos, o lengvai virškinami riebalai, neapsunkins virškinamojo trakto darbo ir dėl to nesijausite apsunkę, – sako „Arvi kalakutai“ atstovė. – Be to, kalakutų krūtinėlėje yra mažiau nei 1 proc. riebalų. Tai puikus pasirinkimas dietų besilaikantiems žmonėms.

Mūsų naujasis šūkis „Kalakutiena tinka po šeštos!“ puikiai tai atspindi. Liesa ir lengvai virškinama mėsa gali būti ir yra ne be reikalo įtraukiama į įvairiausias dietas. Net po šeštos valandos vakaro suvalgę kalakutienos nesijausite apsunkę, kadangi ji greitai ir lengvai bus suvirškinta. Taip pat jūsų negrauš sąžinė dėl per didelio suvartoto kalorijų skaičiaus.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.