Vos penki mitybos pokyčiai – ir atrodysite gerokai jauniau

Mūsų maistas nemaža dalimi veikia ir mūsų senėjimo procesus.

Padarę vos kelis pakeitimus savo dietoje atrodysite jauniau ir pasijusite geriau.<br>123rf nuotr.
Padarę vos kelis pakeitimus savo dietoje atrodysite jauniau ir pasijusite geriau.<br>123rf nuotr.
Mėgstate šokoladą? Rinkitės verčiau juodąjį, o ne pienišką.<br>123rf nuotr.
Mėgstate šokoladą? Rinkitės verčiau juodąjį, o ne pienišką.<br>123rf nuotr.
Pasistenkite nuo kavos pereiti prie žaliosios arbatos.<br>123rf nuotr.
Pasistenkite nuo kavos pereiti prie žaliosios arbatos.<br>123rf nuotr.
Sumuštiniai su tepamu sūriu gal ir gardūs, bet yra kur kas sveikesnių užtepėlių.<br>123rf nuotr.
Sumuštiniai su tepamu sūriu gal ir gardūs, bet yra kur kas sveikesnių užtepėlių.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus už daržovių yra sveikesnis.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus už daržovių yra sveikesnis.<br>123rf nuotr.
Norint išvengti staigių cukraus kiekio kraujyje pokyčių ir sumažinti galimą žalą organizmui, baltus miltus pakeiskite vis grūdo.<br>123rf nuotr.
Norint išvengti staigių cukraus kiekio kraujyje pokyčių ir sumažinti galimą žalą organizmui, baltus miltus pakeiskite vis grūdo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 1:09 PM, atnaujinta May 31, 2017, 12:41 AM

Neabejotina, kad yra gerų ir blogų produktų, kurie gali stipriai paveikti mūsų išvaizdą. Užtenka pakeisti vos kelis maisto produktus sveikesniais ir galėsite džiaugtis, kad atrodote net keleriais metais jauniau.

Tikėkimės, kad jums šie produktai bus tokie pat skanūs ar net skanesni, už tuos, kuriuos jais pakeisite.

Kavą keiskite žaliąja arbata

Žalioji arbata yra vienas galingiausių antioksidantų. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad polifenoliai, esantys žaliojoje arbatoje, kovojant su laisvaisiais radikalais yra net 100 kartų veiksmingesni, nei vitaminas C.

Žmonės, vartojantys kavą, jos neretai išgeria po kelis puodelius per dieną. Tokiu atveju visiškai pakeisti kavą žaliąją arbata gali būti sudėtinga. Tačiau yra sprendimas: imkitės pokyčių po truputį.

Jeigu per dieną išgeriate po tris puodelius kavos, iš pradžių pakeiskite vos vieną jų žaliąja arbata. Taip, po truputį, per kelias savaites nuo kavos visiškai pereisite prie žaliosios arbatos.

Jūs vis dar gausite taip trokštamą kofeino kiekį, o kartu daugiau antioksidantų ir mažiau tokių nesveikų priedų, kaip cukrus ar grietinėlė.

Tepamą sūrį keiskite migdolų sviestu

Tepamas sūris nėra labai sveikas ir jį vartojant jūsų oda neatrodys jauniau, įspėjo interneto naujienų portalas „The Huffington Post“.

Pabandykite jį pakeisti migdolų sviestu. Toks sviestas ne tik skanus. Jame taip pat gausu sveikų mononesočiųjų rūgščių.

Priešingai, nei sotūs ir perdirbti riebalai, kurie sukelia uždegimus ir pagreitina senėjimo procesą, mononesočiosios riebalų rūgštys turi priešuždegiminį poveikį.

Jos nuramina ir sušvelnina odą, apsaugo ją nuo ultravioletinių spindulių ir netgi sudrėkina iš vidaus.

Pienišką šokoladą keiskite tamsiu šokoladu

Grynoje kakavoje yra didžiulis kiekis su radikalais kovojančių antioksidantų.

Šokolado plytelės rūšiuojamos pagal tai, kiek jose yra kakavos. Kuo daugiau šokolade yra grynos kakavos, tuo daugiau jame yra ir antioksidantų.

Deja, dauguma parduotuvėse parduodamo šokolado, tokio, kaip pieniškas, turi savyje per daug cukraus ir per mažai kakavos, kad jį valgyti būtų sveika.

Todėl bandykite pereiti prie tamsaus šokolado, kuriame yra mažiausiai 70 proc. grynos kakavos. Tokio šokolado ne tik puikus skonis. Jį valgant ant savo odos iškart pastebėsite skirtumą.

Augalinį aliejų pakeiskite alyvuogių aliejumi

Kuris aliejus naudingiausias? Išsirinkti gali būti sunku.

Devintajame dešimtmetyje galvota, kad margarinas naudingesnis už sviestą. Dabar žinome, kad margarine daug perdirbtų riebalų (etiketėje tokie riebalai dažnai vadinami hidrogenizuotais), kurie paprasčiausiai kenkia sveikatai.

Augaliniame aliejuje gali būti sočiųjų riebalų, galinčių sukelti uždegimus.

O štai alyvuogių aliejuje yra mono- ir polinesočiųjų riebalinių rūgščių, kurios turi priešuždegiminį poveikį ir kartu stabdo senėjimo procesus.

Taip pat alyvuogių aliejuje, kaip ir ir žaliojoje arbatoje, gausu polifenolių – stipraus antioksidanto.

Taigi, vertinant pagal naudą sveikatai ir gebėjimą stabdyti senėjimo procesus, alyvuogių aliejus yra kur kas naudingesnis už įprastą augalinį.

Baltus miltus keiskite viso grūdo miltais

Tai turbūt svarbiausias pokytis iš visų.

Cukrus yra išties blogiausias maistas jūsų odai. Jis sukelia uždegimus, gamina nesveikus galutinius glikozilinimo produktus, o patekęs į kūną gali tapti nepageidaujamais riebalais. Jis netgi gali pasunkinti aknę – riebalinės liaukos uždegimą.

Galvodami apie cukrų, dauguma įsivaizduojame saldžius desertus. Tačiau perdirbti angliavandeniai taip pat yra nenaudingas cukrus.

Valant grūdus, nuo jų pašalinamos sėlenos ir gemalai. Dėl to maistas įgauna švelnesnį skonį ir greičiau įsisavinamas.

Tačiau tai gali sukelti ir staigius cukraus kiekio kraujyje pokyčius, panašiai kaip suvalgius saldumynų.

Norint išvengti staigių cukraus kiekio kraujyje pokyčių ir sumažinti galimą žalą organizmui, baltus miltus pakeiskite vis grūdo.

Rinkitės makaronus, pagamintus ne iš baltų, bet iš viso grūdo miltų, o baltą duoną keiskite tamsia. Sumažinus cukraus suvartojimą senėjimo procesas sulėtės.

Tai štai! Vos penki maisto pokyčiai, dėl kurių atrodysite jauniau. Jeigu visa tai savo mityboje pakeisite jau dabar, ne tik pasijusite, bet ir atrodysite geriau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.