Be kavos nepradedate dienos? Turite tai perskaityti

Daugeliui mūsų kavos puodelis ryte – būtinas ritualas. Šis aromatingas gėrimas pažadina iš miegų ir suteikia energijos dienos pradžiai.

Kavos kvapas turi stresą malšinančio poveikio.<br>123rf nuotr.
Kavos kvapas turi stresą malšinančio poveikio.<br>123rf nuotr.
Kava naudinga smegenų veiklai – ji didina protinius sugebėjimus.<br>123rf nuotr.
Kava naudinga smegenų veiklai – ji didina protinius sugebėjimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 10, 2019, 3:43 PM, atnaujinta Jan 11, 2019, 8:09 AM

Tačiau nuomonės apie kavą – labai prieštaringos. Yra žmonių, kurie kavos negali gerti arba laiko ją savotišku narkotiku. 

Apie tai, kas pasikeičia nebegeriant kavos, rašėme jau anksčiau: 

O šiandien norime pakalbėti tik apie teigiamas kavos savybes. Pateikiame  dešimt priežasčių, kodėl šiuo aromatingu gėrimu mėgautis verta kasdien. Gerkite kavą ir skaitykite!

1. Kava – puikus polifenolių šaltinis. Šių antioksidantų, saugančių nuo tam tikrų rūšių vėžio, organizmas iš kavos pasisavina daugiau nei iš daržovių ir vaisių. 

2. Kavos kvapas turi stresą malšinančio poveikio. Pietų Korėjos mokslininkai aptiko, kad kavos aromatas turi poveikio baltymams, susijusiems su smegenų įtampa. Dėl to žmogaus mintys tampa pozityvesnės.

3. Kava gali palengvinti Parkinsono ligos simptomus. Žurnalas „Science Daily“ paskelbė, kad kava padeda žmonėms, kenčiantiems dėl Parkinsono ligos, geriau kontroliuoti judesius.

4. Kava naudinga kepenims, ypač jeigu žmogus vartoja alkoholį. 22 metus trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 125 tūkst. savanorių, parodė, kad tiems, kurie išgerdavo bent po puodelį kavos per dieną, kepenų cirozės rizika sumažėjo 20 proc.

5. Kava mažina savižudybės riziką. Teigiama, kad 2-4 puodeliai kavos per dieną sumažina savižudybės riziką perpus.

6. Kava mažina cukrinio diabeto riziką. Moksliniai tyrimai patvirtino, kad žmonės, kurie per dieną išgeria bent keturis puodelius kavos, perpus sumažina riziką susirgti antrojo tipo diabetu.

7. Kava naudinga smegenų veiklai – ji didina protinius sugebėjimus. Kofeinas padeda pagerinti atmintį, pažintines funkcijas. 

8. Išgėrus kavos paspartėja medžiagų apykaita, riebalų deginimas, padidėja fizinė ištvermė.

9. Kava naudinga širdžiai. Danijoje atliktas 13 metų trukęs tyrimas, kuriame dalyvavo 37 tūkst. savanorių, parodė, kad 2-4 kavos puodelius per dieną išgeriantys žmonės širdies ligų riziką sumažino 20 proc. lyginant su tais, kurie kavos gėrė mažiau arba iš viso jos negėrė.  

10. Gerdami kavą pasijusite laimingesni. JAV atlikti tyrimai parodė, kad tie, kurie per dieną išgeria keturis puodelius kavos, yra 10 proc. atsparesni depresijai nei tie, kurie šio gėrimo negeria.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų sausio 31 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.