Specialistė patarė, kuriuos pieno produktus rinktis. Atsakymas nustebins

Jeigu stengiatės sulieknėti ar bent jau nepriaugti svorio, veikiausiai parduotuvėje renkatės liesesnius pieno produktus – pieną, sūrį, grietinę, jogurtą, tikėdamiesi, kad jie yra sveikesni ir mažiau kenkiantys figūrai.

 Pieno gaminiai mums labai naudingi, nes tai – neblogas vitamino D šaltinis.<br> 123rf.com nuotr.
 Pieno gaminiai mums labai naudingi, nes tai – neblogas vitamino D šaltinis.<br> 123rf.com nuotr.
 Sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė paneigė mitą, kad liesesni pieno produktai yra geresni už riebius.
 Sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė paneigė mitą, kad liesesni pieno produktai yra geresni už riebius.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 15, 2017, 10:06 AM, atnaujinta May 16, 2017, 8:52 AM

Tačiau sveikos mitybos instruktorė ir projekto „Mitybologija“ įkūrėja Lauryna Nelkinė paneigė mitą, kad liesesni pieno produktai yra geresni už riebius. Esą kaip tik atvirkščiai – riebesni pieno produktai netukina ir yra netgi sveikesni. Tad kodėl verta rinktis riebesnius pieno produktus?


Karvės lieso pieno neduoda

Anot L.Nelkinės, pieno produktai kurį laiką buvo be reikalo demonizuojami.

„Ilgą laiką mitybos pasaulyje buvo laikomasi nuomonės, kad riebių gyvulinių produktų vartojimas, tarp jų – ir pieno, yra pagrindinė padidėjusio cholesterolio ir tuo pačiu širdies ligų priežastis. Buvo manoma, kad riebiuose produktuose esantys sotieji riebalai didina blogąjį cholesterolį. Dėl to rekomenduota kuo labiau sumažinti riebių produktų vartojimą. 

Tačiau pastaruoju metu mokslininkai pateikia vis daugiau įrodymų, kad negalima išimtinai sieti sočiųjų riebalų riebiuose pieno produktuose su širdies ligų rizika. Pasirodo, natūraliuose produktuose esantys sotieji riebalai didina gerąjį cholesterolį, kuris veikia atvirkščiai: mažina blogąjį cholesterolį ir kaip tik apsaugo nuo širdies ligų.

Į šias naujas tendencijas labai greitai reaguoja maisto pramonė, todėl parduotuvių lentynose matome, kad riebesni gaminiai vėl grįžta į madą“, – pastebėjo mitybos instruktorė. 

„Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad vitaminas D gaunamas iš pieno riebalų, todėl valgydami liesesnius pieno produktus, kurie nėra papildomai praturtinti vitaminu D, gausime mažiau šio vitamino, – įspėjo L.Nelkinė. – Dar viena priežastis rinktis riebesnius pieno gaminius yra tai, kad juose gausesnis kiekis mums labai naudingų omega-3 riebalų rūgščių, kurios gerina smegenų bei širdies veiklą“.
 
Mitybos specialistės teigimu, rinkdamiesi tarp riebių ir liesių pieno produktų, dažnai pamirštame vieną paprastą dalyką – karvės lieso pieno neduoda. Tai reiškia, kad norint pagaminti liesus pieno gaminius, pienas turi būti perdirbamas, iš jo pašalinami riebalai. 

„Pašalinus riebalus, labai dažnai gali nukentėti pieno produktų skonis ir tekstūra. Norėdami to išvengti, pieno produktų gamintojai riebalus gali pakeisti cukrumi, krakmolu, stabilizatoriais, skonio stiprikliais ir kitais priedais.
 
Siekdami geriausios sveikatos ir norėdami iš riebių pieno produktų gauti daugiausiai maistinių medžiagų, turėtume atkreipti dėmesį į sudėtyje esančius ingredientus. Geriausia rinktis natūralias, papildomai nepasaldintas versijas, pavyzdžiui, natūralų jogurtą ar varškę, o norimą skonį jiems suteikti uogomis, vaisiais, cinamonu, kakava, vanile“, – siūlė L.Nelkinė.


Ar verta skaičiuoti kalorijas?

Nemažai žmonių maisto produktus renkasi, atsižvelgdami į jų kaloringumą. Tad ar riebūs produktai nėra kaloringesni?

„Tiesa, kad riebalai yra didžiausios energetinės vertės ir tas pats svoris riebalų turės daugiau kalorijų nei angliavandeniai ar baltymai. Pavyzdžiui, viena stiklinė 3,5 proc. riebumo pieno turi 126 kalorijas, o 0,5 proc. riebumo pieno stiklinė − 80 kalorijų.

Tačiau nereikėtų pamiršti ir to, kad mityba yra ne tik kalorijos, o visas kompleksas procesų. Taip, valgydami tą patį kiekį liesesnių pieno gaminių, gausime mažiau kalorijų, tačiau, riebalai ne veltui yra siejami ir su sotumo jausmu, todėl reikia stebėti savo kūno reakciją ir atkreipti dėmesį, ar pakeitus riebius pieno gaminius liesesniais, jausimės sotūs ir vėliau nebėgsime kompensuoti alkio kitais kaloringais užkandžiais“, – pastebėjo mitybos instruktorė. 

Tad jeigu neturite gydytojo nustatytų apribojimų ir nesilaikote griežto mitybos plano, anot L.Nelkinės, suvalgyti mažesnį kiekį riebesnio, bet maistingesnio pieno produkto galėtų būti visai naudinga.  


Ką pilti į kavą?

Pienu žmonės mėgsta gardinti ir kavą arba arbatą. Tiesa, neretai suabejojama, ką verčiau pilti į ryto gėrimą – pieną ar vis dėlto grietinėlę?

L.Nelkinė priminė, kad tiek pienas, tiek ir grietinėlė prideda gėrimui nemažai papildomų kalorijų, todėl labai greitai vos 5 kalorijų kavos puodelis gali tapti daugiau desertą primenančia kalorijų bomba. 

„Tik du šaukštai grietinėlės prideda apie 100 kalorijų, o toks pat kiekis pieno − 18 kalorijų. Neatimkite iš savęs malonumo kartais pasilepinti tokiu gėrimu, tačiau verta sau priminti, kad nuolatos gerdami pieno produktais gardintą kavą, labai lengvai galime sulaukti figūros papilnėjimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.