9 sėklos, kurių reikėtų valgyti dažniau. Organizmas jums padėkos

Sėklos gali ne tik paįvairinti patiekalų skonį – nors jos ir mažos, sėklose glūdi didelė jėga.

 Bolivinių balandų kruopos.<br> 123rf.com nuotr.
 Bolivinių balandų kruopos.<br> 123rf.com nuotr.
 Linų sėmenys.<br> 123rf.com nuotr.
 Linų sėmenys.<br> 123rf.com nuotr.
 Granatai.<br> 123rf.com nuotr.
 Granatai.<br> 123rf.com nuotr.
 Išbrinkusios ispaninio šalavijo sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Išbrinkusios ispaninio šalavijo sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Laukiniai ryžiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Laukiniai ryžiai.<br> 123rf.com nuotr.
 Sezamų sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Sezamų sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Moliūgų sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Moliūgų sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Saulėgrąžų sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Saulėgrąžų sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Kanapių sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
 Kanapių sėklos.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 12, 2018, 11:05 PM

Sužinokite, kokias sėklas verta dažniau valgyti ir kodėl.

Moliūgų sėklos

Tai ne tik skanus, bet ir sveikas užkandis. Moliūgų sėklose yra daug magnio – mineralo, labai reikalingo širdžiai, raumenims, suteikiančio energijos.

Taip pat moliūgų sėklos vadinamos natūraliais migdomaisiais.

Valgykite šių sėklų visus metus – paskrudinkite ir berkite į lėkštę sriubos, salotas, javainių dubenėlį.

Linų sėmenys

Šių sėklų nauda žmonės tikėjo dar prieš Kristų. Jeigu nesate žuvies mėgėjas, linų sėmėnys gali tapti širdžiai reikalingų omega-3 riebiųjų rūgščių šaltiniu.

Tai puikus augalinis šių rūgščių šaltinis, aprūpinantis dar ir gera skaidulų doze. Riešutų skonį primenančiomis sėklytėmis gardinkite salotas, berkite ant duonos.

Kanapių sėklos

Kanapių sėklos kaip maistas ir vaistas naudojamos jau daugiau nei 3000 metų. Švelnaus, riešutus primenančio skonio kanapės dera su pikantiškais patiekalais.

Kanapių sėklose gausu skaidulų, vitaminų A, C ir E, taip pat jos yra geras omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Berkite šių sėklų į salotas, grūdų valgius.

Saulėgrąžų sėklos

30 gramų sėklų yra maždaug pusė kasdien reikalingo vitamino E kiekio. Taip pat jose yra daug naudingųjų riebalų. Gardinkite jomis sumuštinius, salotas, berkite į tirštuosius kokteilius ar jogurtą. Taip pat jomis galima tiesiog užkandžiauti.

Sezamų sėklos

Šios mažos sėklytės ant bandelės nėra tiktai dėl grožio. Sezamų sėklos suteikia puikų skonį ir yra vienas naudingiausių ingredientų. Jose yra daug riebiųjų rūgščių, kurios mažina vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį, taip pat daug skaidulų ir baltymų. Kepamiems patiekalams (pavyzdžiui, skrudinamoms daržovėms) jos suteikia traškumo ir puikaus skonio.

Granatų sėklos

Jose yra daug vitamino C ir antioksidantų. Puodelyje granatų sėklų yra tiktai 150 kilokalorijų – tad jomis be sąžinės graužimo gali užkandžiauti norintys sulieknėti. Išbandykite šias sėklas kitaip – berkite jų į įvairias salotas, net ir mėsiškas. Jūsų valgis bus ir spalvingesnis, ir skanesnis, ir sveikesnis.

Ispaninis šalavijas (čija)

Šiandien šios sėklos vadinamos supermaistu dėl vienos svarbios priežasties. Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose sėklų yra beveik 10 gramų skaidulų.

Ispaninio šalavijo sėklose yra tris kartus daugiau antioksidantų, nei mėlynėse ir tris kartus daugiau geležies, negu špinatuose. Berkite šių neutralaus skonio sėklų į padažus, kokteilius, jogurtą, užberkite jų ant salotų ar duonos.

Laukiniai ryžiai

Gal ir nustebsite, tačiau laukiniai ryžiai yra tam tikrų žolių sėklos. Tai patys vertingiausi ryžiai. Juose yra 30 kartų daugiau antioksidantų nei įprastuose baltuosiuose ryžiuose. Taip pat laukiniuose ryžiuose yra daug magnio, fosforo, cinko, vitamino B6, niacino.

Bolivinė balanda (kynva)

Tai sveikas baltymų šaltinis. Išvirtos šios sėklos gali būti dedamos į bet kokius jūsų mėgstamus patiekalus. Jos gali net pakeisti džiūvėsėlius, kai norite pasigaminti, pavyzdžiui, traškios vištienos ar žuvies. Berkite jų į rytinę avižų dribsnių košę, ir dieną pradėsite gavę daugiau baltymų, skaidulų ir geležies.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų lapkričio 13 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.