G. Gum pataria, kaip maitintis pavasarį – rezultatai džiugins jau po dienos

Pavasarį itin palanku atsinaujinti kartu su gamta – tada jausimės kupini jėgų, energijos bei gyvenimo džiaugsmo. To pasiekti padės šarminė mityba, kuri tinka bet kokio amžiaus žmonėms, o rezultatai ims džiuginti jau po dienos.

 Laikantis šarminės mitybos principų valgyti reikėtų daržoves, vaisius, riešutus.<br> 123rf.com nuotr.
 Laikantis šarminės mitybos principų valgyti reikėtų daržoves, vaisius, riešutus.<br> 123rf.com nuotr.
 Daržovių ir sorų kruopų troškinys.<br> 123rf.com nuotr.
 Daržovių ir sorų kruopų troškinys.<br> 123rf.com nuotr.
 Burokėlių salotos su saulėgrąžų grietine.<br> 123rf.com nuotr.
 Burokėlių salotos su saulėgrąžų grietine.<br> 123rf.com nuotr.
 Vaisiai padeda šarminti organizmą ir išvalyti toksinus.<br> 123rf.com nuotr.
 Vaisiai padeda šarminti organizmą ir išvalyti toksinus.<br> 123rf.com nuotr.
 Žalieji kokteiliai itin naudingi šarminant organizmą.<br> 123rf.com nuotr.
 Žalieji kokteiliai itin naudingi šarminant organizmą.<br> 123rf.com nuotr.
 Šarminant organizmą naudinga maitintis daržovėmis, grūdų produktais, ankštiniais.<br> 123rf.com nuotr.
 Šarminant organizmą naudinga maitintis daržovėmis, grūdų produktais, ankštiniais.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Gražina Gum

2018-04-25 07:29, atnaujinta 2019-04-24 08:53

Pažvelkime į mūsų gyvenimą iš šalies. Miestai, oras, maistas, kosmetika – užteršti, daug streso, daug sėdėjimo, per daug valgome „poniškai“ - tai yra, per daug organzimą rūgštinančių produktų - cukraus ir jo gaminių, daug kepto, skrudinto maisto.

Valgome tiek daug ir visko, kad dažnai sergame peršalimo ligomis, alina nutukimas ir su tuo susijusios ligos, kankina kraujo negalavimai, refliuksai, nuotaikų kaita, daug rūkoma, daug geriama alkoholio, kavos ir ne tiek daug judėjimo. Geriame vaistus, kurie užblokuoja simtomus, bet priežasties nepašalina. Tokio gyvenimo būdo rezultatas – patys sau esame priešai.

Nebejaučiame, ko iš tikrųjų reikia organizmui. Pasiduodame receptorių valdomiems impulsams – valgome ne tai, kas iš tikrųjų mus maitina, kas suteikia tikros energijos, bet kas laikinai stimuliuoja malonumo centrus. 

Kad šiuolaikiniam žmogui nereikia iškrovos dienų, gali teigti tik neišmanantys ar mažai besidomintys. 

Yra daug skirtingų būdų, kaip tai padaryti. Manau, verta išmėginti ne vieną, kad pajaustumėte, kas tinka būtent jūsų organizmui. 

Aš esu šarminės mitybos šalininkė. Mūsų organizmas serga ir negaluoja, kai yra užrūgštintas. Būtent šarminė mityba padeda atkurti pH. Valgydami tam tikrus produktus žmonės gali nebadaudami, jausdamiesi sotūs be jokio streso išvalyti organizmą. Ir jau antrą dieną pasijusti kupini jėgų. 

Be abejo, valymosi periodu reikia laikytis tam tikrų rekomendacijų. 

Galima pabandyti taip maitintis vieną dieną ar savaitgalį. Jei pasijusite, kad esate energingi, mintys aiškėja, miegas tampa ramesnis, skaistėja oda – tęskite ilgiau. Tačiau, kaip minėjau, išmėginkite ir kitus detoksikacijos būdus. 

Pavyzdžiui man asmeniškai netinka sulčių dienos. Nors esu parašiusi knygą apie sultis, aš jas mielai geriu tiktai retkarčiais. Šiaip geriau renkuosi maistingus kokteilius, nes juose – ir sultys, ir ląsteliena, o tai itin svarbu mūsų sveikam žarnynui. 

Beje, paminėsiu svarbų momentą. Gal būt ne visos moterys žino. Tačiau kas tinka vyrams, ne visada tinka moterims. Šiuo atveju turiu omenyje griežtą badavimą ar vandens, sulčių gėrimo iškrovos dienas. Kadangi moterys yra labiau emocionalios, o maistas yra emocija... Todėl minėtieji būdai moteris dažnai veikia neigiamai. 

Tinka bet kokio amžiaus žmonėms

Tad išbandykite šarminę mitybą. Ją palanku tęsti bent 7-10 dienų. Receptai paprasti, lengvai paruošiami, bet itin maistingi ir sotūs. Atkreipkite dėmesį į rekomenduojamus punktus. Tai labai svarbu. 

Šarminės mitybos tikslas – lengvai apvalyti kūną nuo toksinų, dėl to pagražės oda, miegosite ramiai ir giliai, sugrįš energija ir dings nereikalingi kilogramai, kurie ir yra užteršto organizmo rodiklis ir pasekmė.

Šarminė mityba tinka bet kokio amžiaus žmonėms.

Tai ne dieta – tai itin aukštos maistinės vertės, organizmą šarminanti, jauninanti, liekninanti mityba, kurios pagrindą sudaro augalinis maistas.

Kokiems žmonėms ji labiausiai tiktų? Kaip išvardinau aukščiau, ji tiktų visiems, kurie nori geriau jaustis, turėti daugiau energijos, sveikai sulieknėti, pagerinti odos būklę bei patiriantiems rimtesnes sveikatos problemas.

Ką vartoti, o ko ne?

Valgyti galima vaisius, daržoves, riešutus, įvairias kruopas, organizmą šildančius prieskonius.

Jokių baltų miltų kepinių (keisti avižų, sėklų ar riešutų miltais) ir labai mažai tamsių grūdų – rugių miltų produktų. Balti milgai ypatingai teršia žarnyną, yra mažai maistingi bei aukštą glikemijos indeksą turintys produktai. Tai reiškia, kad jie organizme didina cukraus lygį, o tai nulemia antsvorio, cukrinio diabeto riziką.

Būtina atsisakyti alkoholio bet kokiomis dozėmis, mėsos ir jos produktų, pieno ir jo produktų, keptų patiekalų – juos keiskite lengvai troškintais, geriau gamintais garuose. 

Nevartoti ir kavos, ją keičiame puero arbata.

Nevartoti balto, rafinuoto cukraus ir jo produktų. Jį keisti medumi, agavų nektaru, kokosų cukrumi, beržų cukrumi, vietoje daug cukraus turinčių saldumynų galima paskanauti datulių, figų. 

Ryte naudinga išgerti šilto vandens su citrinų sultimis, gerti žaliuosius kokteilius.

Taip pat naudinga pelynų arbata ar pelynų kapsulės, kurios padeda pašalinti puvimo, rūgimo teršalus, susidariusius dėl rūgštinės mitybos. Kuo daugiau daržovių – lapinių, gumbinių, kuo daugiau skaidulų turinčio maisto. Valgykite daugiau sėklų, riešutų, tačiau prieš tai juos išbrinkinę – per naktį palaikę vandenyje. 

Kam naudingiausia ši dieta – norintiems pagerinti sveikatą ar numesti svorio?

Ji tinka ir sveikatai pagerinti, ir svoriui numesti.

Organizme svarbiausias yra kraujo pH, kuris svyruoja nuo 7,35 iki 7,45. Kaip matote, kraujo pH svyravimas yra labai nedidelis, tačiau net ir labai mažas nukrypimas nuo šios normos pakeičia organizmo elektrocheminius procesus.

Jei žmogus maitinasi sveikai – valgo natūralų maistą ir praktikuoja sveiką gyvenimo būdą − organizmas lengvai palaiko optimalų pH balansą. Deja, šiandien daugelio žmonių dietoje vyrauja rafinuoti produktai: cukrus, balta duona ir baltų miltų gaminiai, balti ryžiai, nesveiki hidrinti riebalai. Visi šie produktai labai rūgština organizmą, o ilgainiui nulemia sveikatos sutrikimus ir lėtines ligas. 

Ką daro organizmas, kai nebegali viso to pašalinti, nes jau nepakanka inkstų, odos, plaučių ar žarnyno šalinimo pajėgumų? Jis sukuria laikinas saugyklas, teršalų sąvartynus, kuriuose laikinai kaupia atliekas, kad vėliau tinkamai progai pasitaikius jas būtų galima iš organizmo pašalinti.

Be abejo, būtina gerti pakankamai vandens, užsiimti sportine aktyvesne veikla. Galima tiesiog daug ir greit vaikščioti giliai kvėpuojant. Kvėpavimas, fizinis judėjimas ir tinkama mityba tikrai daro stebuklus.

Pavyzdinis vienos dienos meniu 

Rytas. Geriame 300 ml šilto (karštoko) vandens stiklinę su citrinos sultimis, žiupsneliu Kajeno pipirų ir  žiupsneliu druskos.

Po to darome mankštą – būtinai! 

Po mankštos geriame kokteilį.

Gydantis kokteilis

Šis kokteilis gydo, maitina, šarmina, stiprina.

Reikės: 

0,5-1 mango,

½ stiklinės uogų (nesezono metu tinka šaldytos),

alavijo šakelės (siauralapio),

2 cm imbiero skiltelės,

0,5 a. š ciberžolės,

vandens, kad apsemtų.

Viską sumalti kokteiline. Toks kokteilis tikras vaistas žarnynui, skrandžiui, imuniteto stiprintojas! 

Priešpiečiai. Po kokteilio gėrimo praėjus 40-60 min. valgome saujelę 5-7 vnt. braziliškų ir karijų riešutų. Galima ir šakelę vynuogių. Riešutai yra itin sotūs, maistingi. Tad kalorijų iki pietų pakaks.

Iki pietų mėgaukitės matės, puero ar pievų žolelių arbata.

Pietūs. Sorų kruopos su daržovėmis

Reikės: 

1/2 stiklinės sorų kruopų (galima keisti bolivinių balandų kruopomis ar lęšiais),

2–3 slyvinių pomidorų,

1/4 oranžinės paprikos,

1 svogūno laiško,

3–4 saldžiųjų žirnelių ankščių,

1/4 arb. š. druskos,

2 valg. š. šaltai spausto alyvuogių aliejaus,

1/4 arb. š. grūstų juodųjų pipirų.

Iš vakaro sorų kruopas užmerkite šaltame vandenyje. Į verdantį vandenį suberkite išmirkusias kruopas. Virkite 5–10 min. Sudėkite smulkintas daržoves, prieskonius ir palikite dar 10 min. Daržovės bus maloniai karštos, bet neišvirusios. Patiekdami apibarstykite juodaisiais pipirais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Sorų kruopos nepelnytai pamirštos. Dėl gerokai didesnės nei kitose kruopose kalio druskų koncentracijos biri sorų košė rekomenduojama sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ateroskleroze.

Sorose daug krakmolo, todėl jas reikia išmirkyti – tada šias kruopas galės valgyti net ir antsvorio turintys žmonės. Sorų kruopose labai nedaug glitimo, todėl yra lengvai virškinamos ir nesukelia jokių alerginių reakcijų.

Pavakariai. Užkąskite obuolio, džiovintų slyvų, mango. Taip pat gerkite pakankamai skysčių. Tinka geras, šarmingas vanduo. Galite su citrina. Jei vėsus oras, rekomenduočiau gerti šiltą vandenį.

Vakarienė. Burokėliai su saulėgrąžų užpilu („grietine“)

Šios salotos mano vienos mėgstamiausių šaltuoju metų sezonu, kai palanku stiprinti imunitetą. Burokėliai nuo senų laikų yra žinomi kaip itin tobula daržovė kraujo kokybei gerinti. Taip paruoštas burokėlis itin gerai pasisavinamas organizme.

Burokėlis, kaip grožio ir liekninančių savybių turinti daržovė Prancūzijoje yra Nr.1 !

Reikės:

1 vidutinio dydžio žalio, nevirto burokėlio,

1/4 citrinos sulčių,

0,5 a. š. druskos,

1 a. š. medaus,

1/4 a. š. juodųjų pipirų,

1/4 a. š. Kajeno pipirų,

petražolių apibarstymui.

Sutarkuojame burokėlį. Sumaišome su likusiais komponentais. Paliekame „marinuotis“, kol paruošime saulėgrąžų grietinę.

Saulėgrąžų grietinei reikės: 

stiklinės saulėgrąžų sėklų,

0,5-1 stiklinės vandens,

3 v. š. citrinos sulčių,

1/2 a. š. druskos.

Saulėgrąžas mirkome vandenyje bent valandą, geriausia per naktį. Sudedame visus ingredientusį į trintuvą ar kokteilinę ir sumalame iki vientisos konsistencijos. Jei neturite galingo blenderio, sumalkite saulėgrąžas kavamale, tada sumaišykite su likusiais komponentais. Saulėgrąžų grietinę šaldytuve galite laikyti iki 2 parų.

Išbandykite šarminės mitybos dieną. Rekomenduočiau pratęsti bent savaitę. Daugiau informacijos rasite čia: Gražina Gum

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.