Įsidėmėkite šiuos patarimus – dėl jų pagerės žarnyno darbas ir nukris nereikalingi kilogramai

Pirkdami daugelį produktų ar pusfabrikačių net nesusimąstome, kiek juose yra pridėtinio cukraus. Gėrimai, kepsniai, duona, salotos, padažai – atrodo, kad cukraus dedama visur.

 Siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių ir uogų nereikėtų visiškai atsisakyti<br> 123rf.com nuotr.
 Siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių ir uogų nereikėtų visiškai atsisakyti<br> 123rf.com nuotr.
 Siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių ir uogų nereikėtų visiškai atsisakyti<br> 123rf.com nuotr.
 Siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių ir uogų nereikėtų visiškai atsisakyti<br> 123rf.com nuotr.
 Siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių ir uogų nereikėtų visiškai atsisakyti<br> 123rf.com nuotr.
 Siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių ir uogų nereikėtų visiškai atsisakyti<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Emilija Miliauskė, „Kuras kūnui“

Jun 18, 2018, 8:16 AM

Kodėl taip yra ir kodėl cukraus kiekiai produktuose nuolat didėja? Pavyzdžiui, net pusę įprasto šokoladinio batonėlio gali sudaryti cukrus! Pasirodo, cukrus sukelia priklausomybę. Vadinasi, kuo daugiau šios saldžios medžiagos – tuo didesnis vartojimas. 

Prinstono universiteto Psichologijos fakulteto ir Neurologijos instituto mokslininkai atliko tyrimus, kurie patvirtino, kad cukrus sukelia tokią pat priklausomybę, kaip ir narkotikai. Suvalgius cukraus organizme pasigamina dopamino ir seratonino. Šie hormonai sukelia malonumo pojūtį. Pripratus prie nustatyto kiekio cukraus, jo poreikis nuolat auga. 

Turime žinoti ir tai, kad cukrus turi labai aukštą glikeminį indeksą. Beje, ir baltojo ir rudojo cukraus glikeminis indeksas yra vienodas – 70. Produktai, turintys aukštą glikeminį indeksą, nulemia staigius cukraus kiekio kraujyje svyravimus. Didelio glikemijos indekso produktai, patekę į organizmą, yra greitai virškinami ir žaibiškai didina gliukozės kiekį kraujyje. Tuomet išsiskiria daug insulino, kurio perdirbtas cukrus paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose. 

Tokie insulino svyravimai sutrikdo leptino išsiskyrimą. Leptinas – tai hormonas, atsakingas už sotumo jausmą. Sutrikus jo veiklai, nepaliaujamai varstome šaldytuvo dureles. Tad jeigu maistas, turintis daug cukraus, valgomas nuolat – tai nulemia antsvorį ir nutukimą.

Priklausomybė ir antsvoris – ne vieninteliai pavojai, kuriuos sukelia cukrus. Cukrus išderina kasos veiklą, dirgina nervų sistemą, nulemia hiperaktyvumą, vitaminų ir mineralų trūkumą bei kenkia žarnyno mikroflorai. Vartojant per daug cukraus kyla pavojus organizme pradėti vešėti grybeliui ir įvairiems parazitams, kurie silpnina imuninės sistemos veiklą. 

Smaližiams, kurie negali gyventi be blynelių, keksiukų ir pyragėlių, rekomenduojama įprastą cukrų gaminiuose keisti stevija. Stevija – tai augalas, natūraliai augantis Brazilijoje ir Paragvajaus kalnuose, dar vadinamas „medaus žole“. Šis augalas pasižymi naudingomis savybėmis: stabilizuoja kraujospūdį, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina medžiagų apykaitą, stimuliuoja virškinimo sistemos veiklą. Svarbu paminėti ir tai, kad stevija, priešingai negu cukrus, nesukelia cukraus lygio kraujyje svyravimų. 

Apžvelgus cukraus įtaką organizmui ir tai, kuo jį galima pakeisti, tikslinga aptarti alternatyvas – natūralų cukrų, kurio yra uogose ir vaisiuose. Populiarėjant liekno kūno kultui atsiranda nemažai šaltinių, tvirtinančių, kad cukrus, esantis vaisiuose, gali pakenkti figūrai. Taip, vaisiai ir uogos turi natūralaus cukraus – jų suvalgius, kaip ir bet kurio angliavandenių turinčio produkto, šiek tiek padidėja cukraus lygis kraujyje. Tačiau, kaip nurodo Harvardo medicinos universitetas, vaisiuose yra daug skaidulų, kurios lėtina vaisiuose esančio cukraus pasisavinimą. Būtent šios skaidulos ir užtikrina, kad cukrus iš vaisių į kraują patektų lėčiau, negu, pavyzdžiui, cukrus iš saldumynų. Saldumynai neturi nei skaidulų, nei vitaminų, nei antioksidantų. Todėl desertui suvalgius, pavyzdžiui, torto gabalėlį cukraus kiekis kraujyje pakils labai greitai.

Svarbi ir paties cukraus struktūra. Vaisiuose esantis cukrus – fruktozė, organizmo perdirbama kitaip nei gliukozė. Vaisių cukrus daugiausia perdirbamas kepenyse, todėl nesukelia staigaus cukraus kiekio pakilimo, o gliukozė pradedama perdirbti jau skrandyje ir, kad būtų pasisavinta, skatina insulino išsiskyrimą.

Taigi, siekiant riboti cukraus vartojimą, vaisių nereikėtų visiškai atsisakyti. Tiesa, vaisiai yra ganėtinai kaloringas angliavandenių šaltinis. Atsižvelgiant į tai, rekomenduojama juos valgyti pirmoje dienos pusėje, kuomet esame aktyvesni. Geriausia rinktis lietuviškus, ekologiškai užaugintus vaisius. Per dieną pakanka 2-3 vidutinio dydžio vaisių. 

Vaisiai – natūralus gamtos mums sukurtas skanėstas. Bet jei jie nepatenkina potraukio saldumynams ir vis norisi kažko itin saldaus, tai gali byloti apie chromo, magnio ar kalcio trūkumą, taip pat apie tai, kad kasdienėje mityboje trūksta reikiamų maistinių medžiagų.

Siekiant suvaldyti potraukį saldumynams rekomenduojama taikyti šiuos patarimus:

1. Valgyti daugiau maisto produktų, turinčių chromo. Chromo yra tokiuose produktuose, kaip viso grūdo duona, kviečių gemalai, vėžiagyviai, bulvės, kukurūzai, juoda arbata, mėsa, brokoliai. Taip pat galima įsigyti ir chromo papildų.

2. Nepraleisti dienos valgymų, ypač pusryčių. 

3. Valgyti subalansuotą maistą. Kokybiškus baltymus (ankštinius, paukštieną, žuvį ir kt.), geruosius riebalus (avokadus, alyvų aliejų, lašišą, riešutus, sėklas ir kt.), sudėtinius angliavandenius (viso grūdo avižų dribsnius, ruduosius ryžius, grikius, avižų kruopas ir kt.).

4. Kasdien valgyti šviežių vaisių ir daržovių.

5. Valgyti vaisius, o ne spausti iš jų sultis. Vaisių ar daržovių sultys nebeturi juose esančių skaidulų – jos paprasčiausiai išmetamos su minkštimu išspaudus sultis. Būtent skaidulos, valgant vaisius, sulėtina jų pasisavinimą ir apsaugo nuo staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo. Puikus pasirinkimas yra ir žalieji kokteiliai.

6. Atlikti tyrimus reikalingiems vitaminams ir mineralams nustatyti. 

7. Stresinėse situacijose, kuomet norisi saldumynų, juos keisti šviežiais ar džiovintais vaisiais.

8. Pakankamai išsimiegoti. Mokslininkai nustatė, kad trūkstant miego mažėja hormono leptino kiekis (leptinas yra organizme gaminamas hormonas, kuris svarbus alkio ir sotumo pojūčiui – pavalgius jo koncentracija didėja ir mes jaučiamės sotūs), o padidėja kito – grelino (alkio hormono) koncentracija. Grelinas siunčia į smegenis specialų signalą ir mes jaučiame alkį. Taip pat svarbu ir tai, kad miego trūkumas ne tik stimuliuoja apetitą, bet kartu ir sukelia norą valgyti daug kalorijų turintį maistą, ypač saldumynus. Miego trūkumo ir nutukimo ryšį patvirtino JAV atliktų tyrimų rezultatai. Tie žmonės, kurie miega mažiau nei 6 valandas, turi 30 proc. didesnę tikimybę nutukti negu tie, kurie miega ilgiau. Optimali miego trukmė 6,5-7,5 valandos.

Taikykite pateiktas rekomendacijas, įprastą cukrų keiskite stevija, kasdien suvalgykite 2-3 vaisius ir netrukus pastebėsite teigiamus pokyčius. 

Atsisakius pridėtinio cukraus pirmiausia padidės energijos lygis, pasijusite žvalesni, pagerės žarnyno darbas, nukris nereikalingi kilogramai.

Patarimais pasidalino „Kuras kūnui“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.