Išaiškino, kokios daržovės ir uogos geriausiai tirpdo kūno riebalus

Bulvė nėra vienintelė daržovė, tapusi besilaikančiųjų dietos priešu. Norintys sulieknėti turėtų nepiktnaudžiauti ir saldžiaisiais kukurūzais bei žirniais.

Nenuostabu, kad tie, kurie kasdien valgė daugiau vaisių ir uogų, svorį mažino sparčiau. <br> 123rf.com nuotr.
Nenuostabu, kad tie, kurie kasdien valgė daugiau vaisių ir uogų, svorį mažino sparčiau. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 24, 2018, 8:50 AM

Paaiškėjo, kad net ir salierai, kurie dažnai laikomi tinkama dietai daržove, stebuklingai svorio nesumažina. 

Bet jeigu valgysite daugiau mėlynių, džiovintų slyvų, žiedinių kopūstų ar brokolių, galėsite greičiau pasidžiaugti norimu svoriu. 

Tai atskleidė tyrimas, kurį atliko Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslininkai. Jie išsamiai išanalizavo daugiau kaip 130 tūkst. JAV gyvenančių vyrų ir moterų mityba.

Tyrimas truko 24 metus. Kas 4 metus tirtieji žmonės atsakinėdavo į klausimus, kaip dažnai jie valgė 130 skirtingų produktų, įskaitant vaisius ir daržoves.

Tiriamieji buvo nuolat sveriami. Jie taip pat mokslininkams pateikdavo informaciją apie gyvenimo būdo įpročius – rūkymą, sportavimą, laiką, praleistą prie televizoriaus ir panašiai.

Tyrimo duomenys buvo naudojami įvairiais tikslais, bet labiausiai mokslininkai kreipė dėmesį į tai, kiek įtakos svorio pokyčiams turėjo vaisiai ir daržovės.

Nenuostabu, kad tie, kurie kasdien valgė daugiau vaisių ir uogų, svorį mažino sparčiau. Geriausiai nereikalingus riebalus tirpdė mėlynės.

Džiovintos slyvos, obuoliai, kriaušės, braškės, razinos taip pat labai padėjo mesti svorį.

Mokslininkai paaiškino, kodėl uogos ir vaisiai pasirodė tokios vertingos: svoris krito, nes paprastai žmonės uogomis ir vaisiais pakeisdavo riebius desertus. Be to, vaisiuose ir uogose yra augalinių medžiagų, vadinamų polifenoliais, kurie paspartina medžiagų apykaitą.

Iš daržovių labiausiai mesti svorį padėjo žiediniai kopūstai. Taip pat svorį sparčiau tirpdė brokoliai ir Briuselio kopūstai.

Tyrėja Monica Bertoia pasakojo: „Svorio pokyčiams kiekvienos atskiros vaisių ir daržovių porcijos nauda atrodė kukli, bet jei kasdien valgysite ne po vieną daržovių porciją, bet po dvi ir nuo vienos vaisių porcijos per dieną pereisite prie dviejų, tai lems ryškius svorio pokyčius“.

Tačiau ne visos daržovės padeda išlaikyti dailias kūno linijas. Paaiškėjo, kad storiausi buvo kukurūzų, žirnių ir bulvių mėgėjai. Daktarė M.Bertoia patarė bulves verčiau pakeisti nevalytais ryžiais ir visadalių grūdų duona.

Tiesa, nepranešama, kaip paruoštas bulves valgė tyrimo dalyviai – jeigu jie dažnai kramsnojo gruzdintas bulvytes, nieko keisto, kad jų svoris buvo didesnis.

Britų dietologų asociacijos (BDA) narė Rebecca Lawton nemano, kad reikėtų visiškai atsisakyti bulvių.

„Bulvėse yra daug naudingų medžiagų – vitamino C, kalio, ląstelienos, be to, bulvės suteikia sotumo jausmą“, – teigė dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.