Norite numesti svorio? Nedarykite vienos klaidos

Viena dažniausiai pasitaikančių klaidų yra ta, kad žmonės, norėdami numesti svorio, pirmiausia visiškai išbraukia riebalus iš savo mitybos. Taip teigia mitybos specialistė Indrė Trusovė.  

 Daugelis norinčiųjų sulieknėti iš mitybos visiškai išbraukia riebalus.
 Daugelis norinčiųjų sulieknėti iš mitybos visiškai išbraukia riebalus.
Gerieji riebalai yra būtini kiekvienam žmogui, nes padeda pernešti ir įsisavinti vitaminus A, D, E ir K.
Gerieji riebalai yra būtini kiekvienam žmogui, nes padeda pernešti ir įsisavinti vitaminus A, D, E ir K.
 Indrė Trusovė.
 Indrė Trusovė.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 5, 2018, 2:56 PM

„Dažnai klientai konsultacijose giriasi šiuo „žygdarbiu“. Deja, tai nėra teisingas pasirinkimas.

Pirmiausia svarbu žinoti, kad riebalai yra skirstomi į nesočiuosius ir sočiuosius, buitiškai dar vadinamus geraisiais ir blogaisiais riebalais. Vadinamųjų blogųjų riebalų mes tikrai turime vengti: traškučių, aliejuje virtų konditerijos gaminių ar pusgaminių, picų, greito maisto, riebių mėsos gaminių.

Tačiau gerieji riebalai yra būtini kiekvienam žmogui, nes padeda pernešti ir įsisavinti vitaminus A, D, E ir K“, – primena I. Trusovė.

Dažniausiai sveikatai palankesnį maistą apibūdinančius kriterijus, tokius kaip mažiau cukraus, druskos, riebalų, daugiau skaidulų, įvardija vyresni nei 35-erių, aukštąjį išsilavinimą turintys miestų gyventojai, rodo tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ ir prekybos tinklo „Rimi“ apklausa.

Vis dėlto jei, tarkime, pridėtinio cukraus naudinga ir visiškai atsisakyti, su riebalais yra kiek kitaip. 

Riebalai žmogaus organizmui reikalingi. Svarbiau, kad maiste būtų mažiau riebalų arba daugiau kokybiškesnių riebalų. Ypač reikia vengti transriebalų“, – patikslina mitybos specialistė I. Trusovė.  

Riebalai riebalams nelygu

Gerieji riebalai yra būtini gyvybinėms žmogaus funkcijoms palaikyti, taip pat vaikų augimui ir brendimui, lytinių hormonų gamybai, gražiai odai, vešliems plaukams, tvirtiems nagams. 

„Tačiau saikas turi būti mūsų sąjungininkas. Suaugusio žmogaus racione riebalai turi sudaryti 25-35 proc. visos dienos energijos normos, o sotieji riebalai negali sudaryti daugiau nei 10 proc. dienos energijos normos. Ypač svarbu rinktis geros kokybės riebalus: riešutus, sėklas, gerus aliejus, avokadą, lašišą“, – pataria mitybos konsultantė. 

I. Trusovė atkreipia dėmesį, kad riebalų poreikis kiekvienam žmogui yra skirtingas, atsižvelgiant į kūno masę, ūgį, amžių, fizinį aktyvumą, sveikatos būklę ir t.t.

Didysis priešas – transriebalai 

Transriebalai yra tam tikra nesočiųjų riebalų rūgščių rūšis. Jų būna pramoninių ir natūralios kilmės. Natūralių transriebalų yra karvių, avių ir ožkų riebaluose – jų mėsoje ir pieno produktuose. 

Pramoniniai transriebalai susidaro cheminiu būdu, kai hidrinimo proceso metu augalinis aliejus paverčiamas pusiau kietais riebalais, o šie vėliau kaip margarinai ar kepimo riebalai naudojami komerciniam maisto ruošimui viešajame maitinime ir maisto gamybos pramonėje – įvairiems kepiniams,  konditerijos gaminiams, gruzdintiems maisto produktams ir t.t.

„Transriebalų daugiausiai randama sausainiuose, pyragaičiuose, kituose konditerijos gaminiuose, glaiste, saldainiuose, gruzdintame maiste. Pramoniniai transriebalai neturi jokios maistinės vertės, todėl jų suvartojimą reikėtų riboti ir keisti sveikesniu maistu“, – sako Ieva Novogreckaitė, prekybos tinklo „Rimi“ vyr. kokybės užtikrinimo ekspertė. 

Lietuvoje nuo 2019 m. lapkričio 1 d. įsigalios transriebalų kiekį maiste ribojantis įsakymas, pagal kurį didžiausias leistinas riebalų rūgščių transizomerų (RRT) kiekis maisto produktuose turės būti ne didesnis kaip 2 g/100 g bendro riebalų kiekio.

I. Novogreckaitė pabrėžė, kad „Rimi“ pirkėjai jau gali lengvai atskirti maisto produktus, kurių gamyboje nebuvo naudojami transriebalai – šie produktai parduotuvėse pradėti žymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. 

Kaip išvengti? 

Pagal PSO rekomendacijas, transriebalai turi sudaryti ne daugiau nei 1 proc. su maistu gaunamos energijos. Taigi, jei per dieną su maistu gaunama energija sudaro 2000 kcal, patariama suvartoti ne daugiau nei 2 g transriebalų. 

Kaip sumažinti suvartojamą transriebalų kiekį?

Rinktis „geruosius“ riebalus (mononesočiuosius riebalus ir polinesočiuosius riebalus, kurių yra aliejuje, riešutuose, alyvuogėse, avokaduose, žuvyse ir jūros gėrybėse);

vengti gruzdinto maisto;

valgyti mažiau greito maisto;

skaityti maisto etiketėse nurodytą informaciją apie produktų sudėtį ir atkreipti dėmesį, ar sudėtyje yra iš dalies hidrintų aliejų, riebalų arba rinktis specialiais ženklais „Rinkis sveikiau“, „Rakto skylutė“ pažymėtus produktus.

„Jau 7-erius metus dirbu mitybos sektoriuje ir vienas dažniausiai besikartojančių klausimų iš klientų ar artimųjų yra – kaip pasirinkti tinkamą produktą. Smagu, kad dabar sveikatai palankesnius produktus rasti paprasčiau ir patogiau, nes atsirado specialūs produktų žymėjimai ir nebereikia su didinamuoju stiklu skaityti etikečių. Tai išties sutaupo labai daug laiko“, – sako mitybos specialistė I. Trusovė.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.