Nepelnytai nuvertinti burokėlių lapai: 9 priežastys, kodėl jų nereikėtų išmesti

Sveikas maistas neatskiriamas nuo geros sveikatos. Vienas tokių nuostabių produktų, padedančių stiprinti organizmą, – nepelnytai nuvertinti burokėlių lapai.

Daugiausia naudingųjų medžiagų yra jaunuose burokėlių lapuose. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiausia naudingųjų medžiagų yra jaunuose burokėlių lapuose. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-07-11 08:04

Daugelis juos išmeta, tačiau dar Avicena sakydavo, kad burokėlių lapai – maistingas ir labai naudingas produktas, kuriuose esančias naudingąsias medžiagas organizmas pasisavina daug lengviau, negu esančias burokėliuose.

O visų daugiausia naudingųjų medžiagų yra jaunuose lapuose. Įdomu ir tai, kad gydomąsias savybes burokėlių lapai išlaiko ir juos sudžiovinus. 

Burokėlių lapuose yra daug vitaminų A, B ir K, vario, magnio, kalcio, kalio ir kitų.  Taip pat gausu priešvėžinėmis ir antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių flavonoidų liuteino, beta karotino, zeaksantino. Taip pat glicino betaino, kuris labai svarbus saugant širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatą.

Burokėlių lapuose yra daug skaidulų ir mažai kalorijų: suvalgę 40 g lapų gausite vos 8 kilokalorijas, rašo portalas „1800 remedies“.  

Tad dėkite jų į sriubas, ruoškite salotas, apvirtus naudokite įvairiems pyragų, lietinių įdarams, kiaušinienei, mėsos patiekalams gardinti.   

9 priežastys, kodėl verta dažniau valgyti burokėlių lapus

Naudingi geram virškinimo sistemos darbui. Jei norite palaikyti aktyvią virškinimo sistemą, jeigu dažnai užkietėja viduriai, į kasdienę mitybą įtraukite burokėlių lapus, tuo labiau dabar, vasarą. Maistinės skaidulos kartu su kitais pagrindiniais elementais atliks visą darbą. Burokėlių lapai pasižymi švelnesnėmis valomosiomis savybėmis, nei burokėlių šakniastiebiai, todėl juos galima vartoti žmonėms, sergantiems žarnyno ligomis. 

Kaip juos vartoti? Žalius burokėlių lapus sutrinkite maisto smulkintuvu ir įmaišykite į žaliąjį kokteilį. Vartokite reguliariai – tuomet virškinimo sistema taip pat dirbs reguliariai.

Naudingi norintiems sparčiau deginti riebalus.  Liaudies medicinos žinovai teigia, kad burokėlių lapų arbata skatina medžiagų apykaitą ir trukdo organizmui įsisavinti riebalus. 

2 valgomuosius šaukštus susmulkintų šviežių brokėlių lapų užpilkite stikline karšto vandens ir palaikykite dvi valandas. Gerkite gėrimą dvi-keturias savaites prieš valgį. 

Padeda palaikyti gerą bendrą organizmo sveikatą. Jeigu siekiate palaikyti bendrą gerą sveikatą, neignoruokite burokėlių lapų ir juose esančių mineralų, vitaminų ir kitų gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų. Įtraukite šią burokėlių dalį į mitybą, ir netrukus pajusite teigiamą skirtumą.  Padidės atsparumas infekcijoms, sparčiau gis žaizdos, bus stipresni kaulai ir raumenys.

Tikras akių sveikatos sargas. Dėl vitamino A, zeaksantino ir liuteino burokėlių lapai yra gera priemonė akių sveikatai saugoti. Iš dviejų puodelių lapų išspauskite sultis – jų nebus daug, tačiau naudingųjų medžiagų koncentracija – didžiulė. Gerkite kasdien. 

Apsauga nuo vėžio. Reguliarus burokėlių lapų vartojimas gali padėti apsisaugoti nuo vėžio. Lapuose yra medžiagos betalaino, kuris žinomas kaip turintis stiprų priešvėžinį poveikį.

Padeda palaikyti gerą širdies sveikatą. Didelis magnio ir kalio kiekis burokėlių lapuose  naudingas širdies raumeniui. 

Mažina silpnaprotystės riziką. Burokėlių lapai itin naudingi senyvo amžiaus žmonėms – jie mažina tikimybę susirgti senatvine silpnaprotyste. Juose esančios medžiagos padidina smegenims tiekiamo kraujo kiekį.

Priešnuodis anemijai. Burokėlių lapuose gausu geležies, todėl tai puiki natūrali priemonė, užkertanti kelią mažakraujystei. 

Greitai sugrąžina jėgas. Jeigu išgersite burokėlių lapų sulčių po intensyvios treniruotės ar sunkaus darbo, daug greičiau atgausite jėgas. 

Dar keletas patarimų 

Brokėliai ir jų lapai skatina tulžies išsiskyrimą, todėl sergant cholesicitu arba pankreatitu gali paaštrinti ligos simptomus.

Nesirinkite gelstančių lapų – jų spalva turi būti šviesiai žalia.

Burokėlių lapus sudėkite į maišelį ir laikykite šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje. Nuskinti lapai tinkami naudoti tris dienas. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.