Natūralios medicinos portalas dailyhealthpost.com pateikė sąrašą, kuriame nurodyta, kokią naudą organizmas gauna, kai kiekvieną dieną geriame po nedidelę stiklinę morkų sulčių.
1. Stiprina imunitetą
Morkų sultyse gausu vitaminų ir mineralų, kurie stiprina organizmo imuninę sistemą. Jose yra geležies, cinko ir vario. Tai yra trys pagrindiniai mineralai, padedantys gamintis baltiesiems kraujo kūneliams.
Anot specialistų, vitaminas A taip pat padeda vystytis baltiesiems kraujo kūneliams bei reguliuoti imuninių ląstelių išsiskyrimą žarnyne.
Vitaminas C padidina antikūnų kiekį, atsiradusį imuninio atsako metu. Taip pat stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą ir daro juos atsparesnius. Be to, šis vitaminas padidina baltymo, kovojančio su virusais, vystymąsi.
Vitaminas B atlieka svarbų vaidmenį medžiagų apykaitoje ir baltymų sintezėje, kuri įspėja organizmą dėl įsibrovusių ligos sukėlėjų.
2. Reguliuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje
Šioje oranžinės spalvos daržovėje yra mažai angliavandenių ir žemas glikemijos indeksas, tai užkerta kelią cukraus kiekio padidėjimui po valgio.
Specialistų teigimų, morkose randamos skaidulos kontroliuoja gliukozės kiekį kraujyje, o išskiriamos tulžies rūgštys padeda sumažinti padidėjusį cholesterolio lygį.
3. Valo kepenis
2016 m. atliktas tyrimas parodė, kad morkų sultys yra naudingas gėrimas, gydantis kepenų pažeidimus. Šiose daržovėse esančios skaidulos absorbuoja tulžį, kurioje yra toksinų ir padeda juos pašalinti iš organizmo.
4. Stabdo senėjimo procesą
Beta karotenas – tai vienas iš antioksidantų, randamų morkose, kuris slopina laisvųjų radikalų ir riebalų oksidaciją. Tai padeda išvengti odos senėjimo ir per didelio jos išsausėjimo.
Šis junginys taip pat apsaugo nuo saulės sukeliamos žalos, o likopenas pagerina odos išvaizdą. Tai gali net padėti sumažinti randų ir dėmių atsiradimą.
5. Stiprina kaulus
Vitaminas K kartu su vitaminu D ir kalciu stiprina bei didina kaulų tankį, pagreitina lūžusių kaulų gijimą.
6. Greitina medžiagų apykaitą
Morkose apstu B grupės vitaminų. Jie padeda organizmui virškinti angliavandenius, riebalus ir baltymus. Be to, šie vitaminai gelbsti deginant riebalus bei atlieka svarbų vaidmenį didinant raumenų masę, kad padidėtų energijos sąnaudos per treniruotes ir po jų.
7. Gerina burnos sveikatą
Skaidulos, esančios morkose, padidina seilių išsiskyrimą, tai apsaugo nuo apnašų, uždegimo, skylių bei ėduonies atsiradimo.
8. Apsaugo nuo vėžio
Morkos yra puiki prevencinė priemonė nuo vėžio. Didelis beta karoteno kiekis ir geras imuninės sistemos funkcionavimas gali nužudyti vėžines ląsteles.
Moksliniai tyrimai nustatė, kad morkų sultys sumažina plaučių, gaubtinės ir tiesiosios žarnos, prostatos vėžio bei leukemijos susirgimo riziką.
9. Gerina širdies sveikatą
2011 m. atliktas tyrimas parodė, kad morkų sultys apsaugo kraujotakos sistemą. Reguliariai valgant morkas galima sumažinti širdies ligų grėsmę net 32 proc.
10. Saugo akių sveikatą
Turbūt nė nereikia priminti, kokios svarbios regėjimui yra morkos, nes tai mamos kartoja jau nuo vaikystės. Jose gausu vitamino A, o jei organizmui trūksta šio vitamino, gali sunykti ragena ir negrįžtamai suprastėti regėjimas.