Dietologė patarė, ką valgyti ir ko vengti, jei norite gerai išsimiegoti

Kiekvienas mėgsta užkandžiauti, bet nemažai populiarių užkandžių daro didelę įtaką miego kokybei. Australijoje gyvenanti dietologė Susie Burrell atskleidė, kurių maisto produktų turėtume vengti ir kuriuos valgyti, jei norime saldaus ir ramaus nakties miego.

 Užkandžiai turi didelę įtaką miego kokybei.<br> 123rf.com nuotr.
 Užkandžiai turi didelę įtaką miego kokybei.<br> 123rf.com nuotr.
 Riešutuose apstu maistinių medžiagų, gerinančių miego kokybę.<br> 123rf.com nuotr.
 Riešutuose apstu maistinių medžiagų, gerinančių miego kokybę.<br> 123rf.com nuotr.
 Leduose esantys riebalai ir cukrus labiau stimuliuoja smegenų veiklą negu atpalaiduoja.<br> 123rf.com nuotr.
 Leduose esantys riebalai ir cukrus labiau stimuliuoja smegenų veiklą negu atpalaiduoja.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2018, 9:53 PM

Maisto produktai, gerinantys miegą

1. Bananai

Bananai yra praturtinti maistinėmis medžiagomis, tokiomis kaip kalis ir magnis. Šie du mineralai padeda atpalaiduoti raumenis ir paruošti kūną ramiam miegui.

„Be to, natūralūs angliavandeniai, esantys šiuose vaisiuose, palaipsniui padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Todėl praėjus maždaug valandai po banano suvalgymo atsiranda miego noras“, – sakė Susie.

2. Pienas

Kaip manote, kodėl dauguma vaikų prieš miegą yra maitinami šiltu pienu? Dietologė paaiškino, kad pienas yra aminorūgšties triptofano šaltinis, kuris skatina serotonino gamybą organizme. Šis hormonas stimuliuoja smegenų dalį, kuri yra atsakinga už miegą ir žvalumą.

3. Riešutai

Specialistė teigė, kad visi riešutai teikia skirtingą naudą žmogaus kūnui, tačiau juose apstu maistinių medžiagų, gerinančių miego kokybę.

Kaip rašoma internetinėje svetainėje „Daily Mail“ kalcis, esantis riešutuose, padeda smegenims absorbuoti triptofaną, kad gamintų miegą skatinantį hormoną melatoniną.

Maisto produktai, kurių prieš miegą derėtų vengti

1. Juodasis šokoladas

Nepaisant to, kad asmenys, propaguojantys sveiką mitybą, norėdami numalšinti cukraus troškimą, neretai suvalgo truputį juodojo šokolado. Tačiau jo negalima vartoti prieš miegą, mat jame yra daugiau šokolado ir kofeino nei įprastame šokolade.

„Tai reiškia, kad mėgautis šokoladu po vakarienės nėra pati geriausia idėja, jeigu turite sunkumų su miegu“, – pabrėžė australė.

2. Ledai

Žinant, kad šaldiklyje yra ledų, gali būti sunku atsispirti. Vis dėlto leduose esantys riebalai ir cukrus labiau stimuliuoja smegenų veiklą negu atpalaiduoja.

3. Sūrus maistas

Nepriklausomai nuo to, ar vakarienei suvalgėte picą, ar bulvių traškučių, ar kito sūraus maisto, didelis druskos kiekis gali stipriai paveikti žmogaus miegą.

„Druska dehidratuoja organizmą, todėl naktį galite dažnai prabusti dėl kilusio troškulio. Be to, toks maistas apsunkina organizmą ir trukdo geram nakties miegui“, – paaiškino dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.