Gurmanišką maistą mėgstanti Jazzu negali atsispirti vienai paprastai daržovei

Anykščiuose su draugais nuosavo restorano duris netrukus atversianti Justė Arlauskaitė-Jazzu pripažįsta, kad maistas jai yra vienas didžiausių malonumų gyvenime. 

Anykščiuose su draugais nuosavo restorano duris netrukus atversianti Justė Arlauskaitė - Jazzu pripažįsta, kad maistas jai yra vienas didžiausių malonumų gyvenime.<br> D.Kučio nuotr.
Anykščiuose su draugais nuosavo restorano duris netrukus atversianti Justė Arlauskaitė - Jazzu pripažįsta, kad maistas jai yra vienas didžiausių malonumų gyvenime.<br> D.Kučio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2018, 9:33 AM

Justė sako visada svajojusi turėti erdvę, kuri jungtų maistą, kultūrą ir meną. „Galvodami apie restorano konceptą, nusprendėme, kad tai bus atskiras pasaulis, kuriame laukiami visi tokie, kokie yra: basi, tikri, nuogi, skirtingi, mėgstantys skirtingus dalykus, tačiau taip pat mėgstantys bendrauti, dalintis ir ragauti skanų maistą“, – pažymi J. Arlauskaitė. 

Atlikėjos nuomone, tai bus išskirtinė Lietuvos vieta, kur skambės muzika, migruos meno parodos, žmonės galės paragauti vis kintančios pasaulio virtuvės, pabūti drauge ir tiesiog švęsti gyvenimą.  „Tvirtai nusprendžiau,  kad ir čia reikia daryti taip kaip muzikoje: kuriame tai kas mums patinka, o žmonės patys mus suras“, – sako Jazzu.

Dainininkė pripažįsta: maistas yra jos aistra: „Tačiau taisyklinga mityba man rūpi mažiau. Dėmesį skiriu savo pagrindiniam darbui – muzikai. Per turus, koncertus, įrašus aš visiškai pametu režimą ir dažnai valgau tai, kas nesveika, arba labai vėlai naktį“.

Pasak Justės, tik su branda atėjo supratimas, kad savimi reikia rūpintis atidžiau ir maitintis sveikiau. „Dabar stengiuosi valgyti daug žuvies ir daržovių.  Beje, raudonos mėsos nevalgau jau šešerius metus, labai retai paragauju paukštienos. Saldumynų išvis gali nebūti. Tačiau didžiausia ir vienintelė mano nuodėmė –sumuštiniai ir bulvės“, –  teigia unikalaus balso savininkė.

Atlikėja pripažįsta turinti jautrų skrandį, dėl kurio tekdavo gerti ir vaistų. Virškinimo sistemos negalavimas kėlė pavojų ir balso stygų veiklai. „Supratau, kad visai tai neigiamai įtakoja stresas. Ėmiausi pokyčių ir pradėjau save reguliuoti, mažinti tempą, gerti daug vandens“, – sako Jazzu. 

Intensyviu vasaros metu Justei, kaip ir daugumai, sunkiau laikytis mitybos taisyklių, tad pasitaiko daugiau gurmaniškų nuodėmių. „Neturiu aš jokių „cheatday“ (įkrovos dienų), nesiruošiu laikytis dietų, graužti salotos lapą ir vaidinti nežinia ko. Stengiuosi vagyti visavertį, įvairų maistą, kuris man yra skanus. Neketinu atsisakyti malonumo!“ – šypsosi dainininkė.

Atsakydama į klausimą, ko daugiausiai galima rasti jos šaldytuve, Justė nusišypso, jog gausiausiai čia  – marinuotų ir raugintų daržovių. „Nėra nieko pasaulyje skaniau! Gal man koks vitamino C trūkumas? Nors gyvenime pakankamai jo prigaminu – esu laiminga“, – sako Jazzu.

Dietologės ir gastroenterologės doc. Aidos Žvirblienės nuomone, nėra blogai ir netgi puiku, kad garsi atlikėja mėgsta fermentuotus, raugintus produktus. „Tokie produktai – vėžio ir senėjimo prevencija“, – konstatuoja gydytoja. Pasak A. Žvirblienės, nors Justė drąsiai neigia dietas, ji laikosi vadinamosios vegetariškos – makrobiotinės dietos, kuri nėra visavertė.

„Justei, kaip ir kitiems augalinės mitybos šalininkams, į racioną visgi rekomenduočiau įtraukti daugiau baltyminio maisto (tai ankštinės daržovės, kiaušiniai, fermentuoti ir rauginti pieno produktai), polinesočių riebiųjų rūgščių. Nebijokite savo meniu papildyti daug geležies turinčiais produktais“, – pataria gastroenterologė-dietologė.

Tačiau svarbiausia, pasak A. Žvirblienės, išmokti dėmesingo, įsisąmoninto valgymo įgūdžių, vengti valgymo iš įpročio, pastebėti subtilius fiziologinio ir psichologinio alkio ir sotumo ženklus bei išmokti jais vadovautis.

„Tokiems užimtiems ir skubantiems žmonėms kaip Justė rekomenduoju papildyti mitybą medžiagomis, kurios natūraliu būdu padeda organizmui palengvinti virškinimą“, – sako specialistė. 

Gydytojos teigimu, dažnai gali visiškai pakakti aktyviųjų augalinių fermentų. Pavyzdžiui, turintiems jautresnį skrandį, puikiai tiks augalinės kilmės net septyni fermentai, išskirti iš Aspergillus grybo, padedantys virškinti platų maisto medžiagų spektrą: baltymus, riebalus, angliavandenius. 

Jei valgiaraštyje vyrauja tik vienos rūšies maisto medžiagos, pavyzdžiui, pasirenkami vien baltymai arba vien angliavandeniai, į tai ims reaguoti ir žarnynas, keisis mikroflora, o tai turės įtakos virškinimui.

„Justės virškinimo sutrikimai didele dalimi priklausomi nuo streso“, - teigia gydytoja. „Nenorintiems vaistų patarčiau atsigręžti į augalus, kurie pripažįstami ir šiuolaikinės medicinos. Pavyzdžiui, eleuterokoko šaknų ekstraktas kartu su jau minėtais fermentais gali padėti virškinimui sutrikus būtent dėl nervinės įtampos“, –sako A. Žvirblienė.

Gydytoja taip pat įspėja, kad pakenkti savo sveikatai galima ir sočiau pavalgius aliejuje skrudinto maisto. Kasa nesugeba pagaminti didesnio kiekio fermentų, todėl sulėtėja riebalų virškinimas. Su amžiumi natūraliai mažėja fermentų gamyba organizme, kinta ir žarnyno mikroflora, tai taip pat turi įtakos virškinimo procesui. 

Pasak žinomos gastroenterologės, Jazzu ir kiti angliavandenių mėgėjai turėtų būti atidūs. Jų perteklius per ilgą laiką gali virsti riebiosiomis rūgštimis, kurios kaupiasi kepenų ląstelėse, o tai rizika kepenų suriebėjimui, dislipidemijai. „Virškinimo sistema yra sudėtingas mechanizmas. Didžiausias jos organas yra kepenys, deja, nepelnytai užmirštas. Valgantiems daug angliavandenių rekomenduočiau papildyti mitybą augaliniu kompleksu kepenims iš kurkumino, silimarino ir piperino derinio“, – teigia A.Žvirblienė. 

Atviraudama apie savo mitybos įpročius Justė Arlauskaitė-Jazzu taip pat išduoda, kad yra tikra maisto estetė ir gana įtariai žvelgia į įvairius troškinius ir trintas sriubas. „Man labai svarbu matyti, ką aš valgau ir kas yra mano lėkštėje. Iš esmės, tai duokit man raugintą agurką, ir nieko man daugiau nereikia“, – juokiasi atlikėja. 

Justės nuomone, maistas turi teikti džiaugsmą ir energiją. „Aš geriau dažniau sportuosiu, bet valgysiu tai, kas man patinka. Su metais vis labiau išmokstu įsiklausyti į savo kūną ir pajausti, ko jam reikia. Tai man labai gelbsti ir gyvenime, ir virtuvėje, o netrukus pravers ir restorane“, – sako charizmatiškoji Jazzu.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.