Žmonėms ne vis vien, kokį obuolį valgo

Dažnas obuolius auginantis sodininkas prisipažįsta manęs, kad ši veikla – gana paprastas dalykas. Žinoma, iki to laiko, kol pats ja neužsiėmė.

Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2018-09-17 13:51

„Atrodė ir kas gi čia tokio sunkaus, juk obuoliai ant obelų patys auga. Nei sėti, nei akėti, nei pjauti nereikia. Tačiau pasinėrus į darbus, gana greitai suprati, kad sodininkystė – gana sudėtingas procesas. Pritariu mūsų soduose dirbančiai agronomei, kurios darbo patirtis jau daugiau nei 20 metų, kad medis – kaip kūdikis. Reikia įdėti labai daug darbo, skirti labai daug laiko ir kantrybės, kad jis užaugtų sveikas, tvirtas, stiprus, kad duotų gausų derlių“, – tvirtina Kaišiadorių rajone įsikūrusios ŽŪB „Žiežmarių sodai“ vadovas Kipras Sirtautas. Jo žinioje – net 120 hektarų ploto sodas, kuriame auga tūkstančiai obelų.

Derliaus dydį lemia gamta

Taip tvirtina K. Sirtautas. Anot pašnekovo, viskas priklauso nuo oro sąlygų, ypač pavasarį, kai obelys žydi. „Šie metai buvo išties geri orų prasme, tad derliaus laukiame nemenko. Planuojame priskinti apie 1500 tonų obuolių“, – pasakoja K.Sirtautas. Ir priduria, kad jo sodo derliaus dydis kasmet įvairuoja ne tik dėl gamtos reiškinių įtakos bet ir dėl to, kad dalis sodo – senos obelys, kurios vaisių duoda tik kas antri metai.

„Žiežmarių soduose“ auga įvairių veislių obelys: lietuvių itin mėgstama ir vertinama „Auksis“ veislė, taip pat „Alva“, „Spartan“, „Rubin“, „Šampion“, „Bogatyr“, „Antaniniai“ ir dar keletas kitų. Kokie obuoliai lietuvių mėgstamiausi? „Kiekvienas renkasi pagal skonį, – šypteli nedaugžodžiaudamas vyras. – Apskritai galiu pasakyti, kad lietuviams obuolys yra vaisius numeris vienas. Būtent jam teikiama pirmenybė. Natūralu, juk nuo senovės kiekviename sode prie namų žmonės augindavo bent po kelias obelis“.

Obuolius K. Sirtautas augina jau treti metai. Šią žemės ūkio šaką jis pasirinko neatsitiktinai, mat kitas jo šeimos verslas yra susijęs su obuolių perdirbimu. Artimiausiu metu pašnekovas sodo plotą planuoja plėsti ir auginti dar daugiau obelų.

Obuoliai auginami, laikantis aukštesnių reikalavimų

Visi K. Sirtauto sode užauginti obuoliai yra ne bet kokie. Jie sertifikuoti ir žymimi Nacionalinės kokybės produktų (NKP) ženklu „Kokybė“. Tai reiškia, kad obuoliai yra užauginti pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“.

„Ženklą „Kokybė“ turime jau antrus metus. Ir labai džiaugiamės nusprendę prisijungti prie šios programos, mat ji mums naudinga visapusiškai: padeda lengviau realizuoti derlių, taip pat apsimoka finansiškai. Be jokios abejonės, kad obuoliai būtų sertifikuoti ir žymimi šiuo ženklu, negalime jų auginti bet kaip. Turime laikykis kur kas aukštesnių kokybės reikalavimų, nei sodininkai, kurie augina obuolius įprastu būdu, – pasakoja „Žiežmarių sodai“ vadovas. Ką tai reiškia? O gi tai, jog obelis užpuolus kenkėjams ar ligoms, negalime jų purkšti bet kokiais cheminiais preparatais. Juos renkamės iš kur kas trumpesnio leidžiamų naudoti priemonių sąrašo. Be to, ribojamas ir pats purškimų skaičius. Yra ilgesnis karencijos laikotarpis, kada po paskutinio purškimo galima skinti derlių. Atskiri reikalavimai taikomi ir pačiam sodui. Jis privalo būti prižiūrėtas, išgenėtas, toliau nuo sąvartynų, sanitarinių apsaugos zonų, magistralinių ir krašto kelių“.

Obuoliai – be chemijos likučių

Ar sunku auginti obuolius, laikantis tokių reikalavimų? Atsakydamas į šį klausimą K. Sirtautas neslepia, kad popierizmo nemažai, tenka pildyti įvairias ataskaitas, kasmet į sodą atvyksta speciali ekspertų komisija, kuri viską patikrina. Tačiau labai sudėtinga tikrai nėra. „Obuoliai, pažymėti NKP ženklu, galbūt ir nėra radikaliai kitokio skonio, nei auginami įprastu būdu, tačiau jie – sveikesni, mat atlikus šių obuolių kokybės tyrimus beveik neaptinkama jokių cheminių medžiagų pėdsakų“, – tvirtina.

Kiek obuolių kokybė svarbi paprastam žmogui? „Ji tikrai ne paskutinėje vietoje, – tikina K. Sirtautas. – Ar jų perkamas obuolys yra pažymėtas NKP ženklu galbūt svarbu ir ne absoliučiai kiekvienam lietuviui, tačiau žmonės domisi, ką valgo, kur užauginta jų prekė. Beje, įdomu tai, jog pradėjus auginti obuolius pagal NKP programą, atsirado daugiau didmenininkų, norinčių pirkti mūsų užaugintą produkciją. Pavyzdžiui, į ugdymo įstaigas yra pristatomi tik tie obuoliai, kurie pažymėti minėtu ženklu. Tai tik dar kartą įrodo, kad stengiamės rinktis sveikesnį produktą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.