Kuo skiriasi ženklu „Kokybė“ pažymėti obuoliai nuo įprastai auginamų?

Vis dažniau pirkėjai pastebi, kad prekybos vietose daugėja obuolių, pažymėtų ženklu „Kokybė“. Natūralu, jog jiems įdomu, kuo gi jie skiriasi nuo įprastai augintų obuolių ir kaip ta kokybė yra nustatoma?

Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 9:06 AM

Ženklu „Kokybė“ žymimiems obuoliams keliami kur kas griežtesni Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatyti saugos, augalų sveikatos ar aplinkosaugos reikalavimai negu kitiems parduodamiems obuoliams“, – sako VšĮ „Ekoagros“ IV sertifikavimo skyriaus vadovė Inga Urbonavičienė. Būtent ši nepriklausoma sertifikavimo įstaiga išduoda sertifikatus Lietuvos sodininkams, auginantiems obuolius pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos reikalavimus, vykdo šių ūkių kontrolę ir suteikia jiems teisę savo produkciją žymėti ženklu „Kokybė“.

Daugėja norinčių auginti kokybišką produkciją

Anot „Ekoagros“ atstovės I. Urbonavičienės, praėjusiais, 2017 metais Lietuvoje buvo sertifikuoti 153 pareiškėjai, auginantys produkciją soduose ir uogynuose. Ši nacionalinė kokybės sistema gyvuoja jau dešimtmetį ir kasmet vis daugiau pareiškėjų nori prie jos prisijungti. Ženklas „Kokybė“ suteikiamas augintojams, kurie tiekia maistingesnę, šviežesnę, natūralesnę, daugiau ląstelienos turinčią produkciją. Be to, aplinka, kurioje auginami obuoliai, yra tvari ir tausojanti, ribotai naudojami augalų apsaugos preparatai.

Turguje – sertifikatas matomoje vietoje

Ženklu „Kokybė“ tamsiai raudonomis raidėmis žymimi tik tie obuoliai, kurie užauginti ir sertifikuoti pagal Nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. O konkrečius reikalavimus gaminiui, ūkininkavimo ir gamybos būdui nustato ministro įsakymu patvirtintos specifikacijos. Pasak pašnekovės, jei tai prekybos centre parduodama produkcija, ji dažniausiai būna supakuota maišeliuose ir ant jos užklijuotas būtent toks lipdukas. „Jei kokybiškais obuoliais prekiaujama turgavietėje, kur obuoliai būna nesupakuoti, pirkėjui matomoje vietoje turi būti pateiktas sertifikatas, liudijantis, kad šis verslinis sodas vaisius augina pagal nacionalinę kokybės sistemą ir parduodami obuoliai yra tikrai kokybiški“, – teigia „Ekoagros“ atstovė.

Nuolat tikrina

Kokybės sertifikatas suteikiamas trims metams, tačiau „Ekoagros“ kasmet tikrina sodus, kontroliuoja, ar paisoma visų reikalavimų. „Norintys prisijungti prie sistemos jau pavasarį turėtų teikti prašymą sertifikuoti ūkį. Sertifikatas išduodamas tik atlikus patikrą ūkyje ir įvertinus jo atitikimą visiems keliamiems reikalavimams. Ūkis, kuris neatitinka keliamų reikalavimų, yra nesertifikuojamas ir jo auginama produkcija negali būti ženklinama ženklu „Kokybė“, – pabrėžia I. Urbonavičienė.

Cheminės medžiagos suskyla

Kokybiški obuoliai turi augti tvarioje aplinkoje – skatinama kuo didesnė biologinė įvairovė. Vaisių auginimo metu ribojamos trąšų ir augalų apsaugos produktų naudojimas. Preparatus su ta pačia veikliąja medžiaga galima naudoti tik du kartus per sezoną. Taip pat augalų apsaugai negali būti naudojami nuodingi ir labai nuodingi produktai, pažymėti T ir T+. Be to, skinti obuolius, juos žymėti ženklu „Kokybė“ ir tiekti rinkai galima tik po išlaukos periodo. Tai reiškia, kad vaisių apsaugai panaudojus augalų apsaugos produktus laikas nuo paskutinio purškimo iki obuolių skynimo ne mažiau, kaip pusantro karto ilgesnis nei leidžiamas įprastai auginant obuolius. Per tą laiką cheminės medžiagos, kurios buvo patekę į vaisius suyra ir drąsiai galima prieš valgį obuolį tik nuplauti ir valgyti su žievele, kurioje daugiausiai naudingųjų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.