Aštuoni patys naudingiausi produktų deriniai

Gamindami patiekalus iš idealiai derančių produktų gerokai padidinsite naudą, kurią gaus jūsų organizmas. 

 Kiaušiniai ir brokoliai – derinys, padėsiantis pasisavinti daugiau cinko.<br> 123rf nuotr.
 Kiaušiniai ir brokoliai – derinys, padėsiantis pasisavinti daugiau cinko.<br> 123rf nuotr.
 Kepenėlės su špinatais – puikus derinys, kuriame daug geležies ir vitamino C.<br> 123rf nuotr.
 Kepenėlės su špinatais – puikus derinys, kuriame daug geležies ir vitamino C.<br> 123rf nuotr.
 Lašiša su špinatais – širdžiai naudingas derinys.<br> 123rf nuotr.
 Lašiša su špinatais – širdžiai naudingas derinys.<br> 123rf nuotr.
 Morkų salotos su alyvuogių aliejumi itin naudingos odai.<br> 123rf nuotr.
 Morkų salotos su alyvuogių aliejumi itin naudingos odai.<br> 123rf nuotr.
 Brokoliai su sūriu naudingi kaulams.<br> 123rf nuotr.
 Brokoliai su sūriu naudingi kaulams.<br> 123rf nuotr.
 Salotos su saulėgrąžomis – tikras gero regėjimo sargas.<br> 123rf nuotr.
 Salotos su saulėgrąžomis – tikras gero regėjimo sargas.<br> 123rf nuotr.
 Kepenėlės su lapinėmis salotomis – puikus magnio ir B grupės vitaminų derinys.<br> 123rf nuotr.
 Kepenėlės su lapinėmis salotomis – puikus magnio ir B grupės vitaminų derinys.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 11:20 AM

„KitchenMag“ išvardijo produktų, sustiprinančių vienas kito naudingąsias savybes, duetus. Štai jie. 

Neišsenkanti energija: vitaminas C + geležis

Geležis – gyvybiškai būtinas mikroelementas, padedantis pristatyti deguonį į kiekvieną ląstelę. Kad trūksta geležies, rodo tokie požymiai, kaip greitai užklumpantis nuovargis, energijos stoka, išblyškusi oda.

Geležis geriausiai sąveikauja su vitaminu C, kuris padidina geležies pasisavinimą virškinamajame trakte. Be to, vien tik vitaminas C yra būtinas imunitetui stiprinti ir  darbingumui gerinti.

Kur jų rasti? 

Geležies yra daug gyvūninės kilmės produktuose – raudonoje mėsoje, paukštienoje, kiaušiniuose, kepenyse. 

Taip pat yra augalinės kilmės šaltinių: tai špinatai, ankštiniai produktai, avižiniai dribsniai, bolivinių balandų sėklos. Tačiau jie pasisavinami sunkiau, tad šiuos produktus reikėtų papildyti vitaminu C, kurio daug yra uogose, citrusiniuose vaisiuose, paprikose, žalumynuose.

Stiprus imunitetas: cinkas + vitaminas B2

Cinkas atlieka svarbų vaidmenį ląstelių regeneracijoje – todėl, kai trūksta cinko, labai lėtai gyja žaizdos. Be to, cinkas yra svarbus normaliam imuninės sistemos funkcionavimui ir kenksmingų mikroorganizmų (bakterijų ir virusų) dauginimosi slopinimui.

Vitaminas B2 padidina cinko pasisavinimą.  Taip pat vitaminas B2, dar vadinamas riboflavinu arba grožio vitaminu, svarbus raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui ir deguonies apykaitai jose, kaulų čiulpų funkcijai, antikūnų susidarymui,  jis būtinas normaliam organizmo augimui ir ląstelių dauginimuisi.

Kur jų yra? 

Daugiausia cinko randama žaliose daržovėse (brokoliuose, žiediniuose kopūstuose, pupelėse), riešutuose ir pupelėse. Taip pat jo yra gyvūninės kilmės produktuose, pavyzdžiui, jūrų gėrybėse, žuvyje.

Produktai, turintys cinko, neabejotinai bus naudingesni jūsų sveikatai, jei juos valgysite kartu su produktais, kurių sudėtyje yra vitamino B2. Tarp jų – kepenys, kiaušiniai, varškė ir pienas, taip pat grybai, migdolai ir grikiai.

Sveika širdis: vitaminas K + riebalai

Naudingieji riebalai (mono- ir polinesotieji) labai naudingi sveikatai, ir pirmiausia moterims, kurios siekia išsaugoti lieknas kūno linijas.

Vitaminas K svarbus tam tikrų baltymų sintezei, kraujo krešėjimo normalizavimui ir jungiamojo audinio medžiagų metabolizmui.

Vitaminas K ir riebalai vieni be kitų pasisavinami sunkiai, todėl jie turėtų būti lėkštės kaimynai.  

Kur jų yra?

Vitamino K šaltiniai – špinatai, smidrai ir įvairių rūšių kopūstai: lapiniai kopūstai, brokoliai, Briuselio. Naudingųjų riebalų yra daugybėje įvairių maisto produktų – avokaduose, riešutuose, sėklose, augaliniame aliejuje, riebioje žuvyje. 

Nesenstanti oda: vitaminas A + riebalai

Siekiant kovoti su pokyčiais, atsirandančiais dėl amžiaus, būtinas vitaminas A. Be to, vitaminas A yra svarbus imuninei ir reprodukcinei sistemai.

Tačiau be naudingųjų riebalų, apie kuriuos kalbėta aukščiau, vitaminas A nepasisavinamas. Todėl būtinas abiejų šių elementų duetas.  

Kur jų yra? 

Naudingųjų riebalų šaltinius jau išvardinome: tai riebi žuvis, avokadai, riešutai, sėklos, augalinis aliejus. 

Vitamino A yra visuose oranžinės spalvos vaisiuose ir daržovėse, taip pat špinatuose ir kopūstuose. Puiki vakarienė gali būti morkų ir moliūgų salotos su alyvuogių aliejumi,  salotos su avokadu arba žuvis, kepta su špinatais, saldžiosiomis bulvėmis ar morkomis.

Stiprūs kaulai: vitaminas D ir kalcis

Jūs veikiausiai žinote, kad kalcis pats savaime nepasisavinamas. Šis svarbus mikroelementas reikalingas bet kokio amžiaus žmogui, tačiau jei jį vartosite be vitamino D, nesulauksite jokio teigiamo poveikio.

Ilgalaikis kalcio ir vitamino D trūkumas didina osteoporozės riziką, o kūdikiams gali nulemti rachitą.

Kur jų yra?

Geriausi kalcio šaltiniai yra pieno produktai, sūris, brokoliai, lapiniai kopūstai, lašišos ir sardinės. 

Vitamino D taip pat yra lašišose, sardinėse, kitoje riebioje žuvyje, todėl lapinių kopūstų salotos su tunu ar kepta lašiša su brokoliais – puikus pasirinkimas sveikiems pietums ar vakarienei.

Puikus regėjimas: vitaminas E + vitaminas C

Vitaminas E – tokoferolis – svarbiausias antioksidantas, stimuliuojantis ląstelių atsinaujinimą, palaikantis nervų sistemą ir atsakingas už reprodukcinę sistemą. Šis vitaminas yra naudingas visam kūnui, o kai jo trūksta, greitai pavargstame, jaučiams silpni, apatiški, oda praranda elastingumą, daugėja pigmentinių dėmių.

Kai trūksta vitamino E, kenčia mūsų regėjimas: šis vitaminas padeda užkirsti kelią kataraktai, geltonosios dėmės degeneracijai – tai dažna priežastis, dėl kurios prarandamas regėjimas.

O vitaminas C padeda atkurti vitaminą E ir padidina jo poveikį. Vartodami šias dvi maistingąsias medžiagas padidinsite jų naudą organizmui.

Kur jų yra? 

Vitamino C yra ne tik apelsinuose: juo turtingi mangai, kiviai, anansai, Briuselio kopūstai, kalafiorai, braškės, juodieji serbentai ir dar daug kitų vaisių bei daržovių.

Geriausi vitamino E šaltiniai – saulėgrąžų sėklos ir riešutai, špinatai, avokadai. Salotos su saulėgrąžomis – puikus būdas aprūpinti organizmą šiuo puikiu ir labai naudingu vitaminų duetu.

Atkirtis stresui: magnis + B grupės vitaminai 

Šiais laikais, kai patiriame daug streso, labai svarbu, kad organizmas gautų pakankamai magnio, B grupės vitaminų ir folio rūgšties. 

Magnis svarbus tiekiant energiją ląstelėms, reikalingas tinkamam nervų takų ir raumenų funkcionavimui. Pakankamas magnio kiekis ypač svarbus širdies raumeniui.

B grupės vitaminai taip pat svarbūs aprūpinant ląsteles energija. 

Kur jų yra?

Daug magnio yra žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose, sėklose, žuvyje, pupelėse, viso grūdo produktuose, avokaduose, bananuose, džiovintuose vaisiuose.

B grupės vitaminų – kepenyse, mėsoje, varškėje, kituose pieno produktuose riebioje žuvyje – lašišoje, tune. 

Atsparumas ligomis: vitaminas E + selenas

Kai trūksta vitamino E, ląstelės tampa imlios toksinėms medžiagoms  ir tampa greitai pažeidžiamos. Vitaminas E yra būtinas viso organizmo audiniams. Šį vitaminą dažnai rekomenduojama vartoti kartu su selenu. Selenas padeda palaikyti normalią imuninės sistemos veiklą, palaiko normalią plaukų, odos ir nagų būklę, padeda palaikyti normalią skydliaukės veiklą ir apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Vitamino E ir seleno yra grūdinių kultūrų daiguose, augaliniame aliejuje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.