Mitybos specialistė pataria vengti vienos žuvies – štai kodėl

Kaip dažnai reikėtų valgyti žuvį? Lietuviai valgo itin daug mėsos, kiaušinių, pieno produktų, tad siekiant užtikrinti tinkamą pusiausvyrą tarp omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių žuvį patartina rinktis bent 3–4 kartus per savaitę.

 T.Šliažaitė pataria valgyti daugiau žuvies, išskyrus vieną.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
 T.Šliažaitė pataria valgyti daugiau žuvies, išskyrus vieną.<br> Asmeninio albumo ir 123rf nuotr.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, „Stilius“

Oct 4, 2018, 7:34 AM, atnaujinta Oct 28, 2019, 4:57 PM

Kalbant apie reguliarų žuvies vartojimą reikėtų prisiminti, kad joje esančios omega-3 riebalų rūgštys pasižymi nuo uždegimo saugančiomis savybėmis, naudingos žmonėms, kuriuos kamuoja depresija ar nuotaikų kaita, būtinos sveikai odai ir plaukams, gerai širdies ir kraujotakos, smegenų veiklai palaikyti.

Kaip rodo tyrimai, reguliariai valgant žuvį senatvėje galima išvengti atminties problemų ir demencijos. Taip pat svarbu atsiminti, kad žuvis – puikus baltymų, riebalų ir mineralinių medžiagų, tokių kaip cinkas ar selenas, šaltinis.

Kokių žuvų siūlyčiau sumažinti arba atsisakyti savo racione? Tilapijų.

Deja, šios itin dažnai Lietuvoje vartojamos žuvys neturi pakankamai daug žmogaus organizmui naudingų omega-3 riebalų rūgščių. Valgydami reguliariai ir manydami, kad taip padidinsime šių naudingų riebalų rūgščių kiekį, kartu gausime nemažai omega-6 riebalų rūgščių. Pastarųjų riebalų perteklius lemia uždegiminius procesus.

Kokias krevetes geriausia rinktis? Geriausia rinktis ekologiškuose tvenkiniuose užaugintas krevetes. Importuotuose produktuose, ypač iš Azijos šalių, randama dažiklių, kurie naudojami siekiant išsaugoti krevečių spalvą, be to, šiuose regionuose naudojami tam tikri JAV uždrausti pesticidai.

Dažniausiai auginamos tigrinės ir baltakojės blyškiosios krevetės. Spėjama, kad daugiau nei 75 proc. suvartojamų krevečių atkeliauja būtent iš Azijos šalių, likusi dalis – iš JAV, tokias ir reikėtų rinktis.

Kokias jūrų gėrybes siūlyčiau dažniau įtraukti į racioną? Midijos (laukinės ar augintos ūkiuose) puikiai tinka su makaronais ar troškintomis daržovėmis. Šios jūrų gėrybės taip pat yra puikus geležies ir cinko šaltinis. Rekomenduočiau įsigyti augintų ūkiuose, jos pasižymės tokiomis pat maistinėmis savybėmis ir neturės įtakos jūrų ekosistemai.

Apskritai jūrų gėrybės, tokios kaip midijos ir austrės, yra pats geriausias produktas aplinkosauga besirūpinantiems žmonėms, nes jas galima labai lengvai ir sveikai užauginti ūkiuose.

Ištrauka ir T.Šliažaitės knygos „Balansas kasdienybėje: pagrindiniai mitybos principai, paneigti mitai, fizinė ir emocinė sveikata“.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2018 metų spalio 4 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?