Mitybos specialistė įspėjo: nepiktnaudžiaukite avokadais

Būtų sunku rasti žmogų, kuris nemėgtų avokadų. Dedame į kokteilius, salotas ar daromės užtepėles.

 Sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų derinys padaro avokadus supermaistu.<br> 123rf nuotr.
 Sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų derinys padaro avokadus supermaistu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2018, 6:27 PM, atnaujinta Oct 9, 2018, 8:36 PM

Kadangi juos daug kur naudojame, labai svarbu žinoti, kuo jie naudingi ir kiek jų galima suvalgyti per dieną.

Kuo naudingi avokadai?

Anot mitybos specialistės Carolin Brown iš Niujorko, dėl sveikųjų riebalų, vitaminų ir mineralų derinio avokadus galima vadinti supermaistu.

„Avokadai yra fantastiški, nes juose yra daugiau kaip 20 vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, vitaminų E, B, kalio ir magnio. Juose taip pat apstu gerųjų riebalų, tokių kaip mononesočiųjų riebalų rūgščių“, – apie gerąsias avokadų savybes pasakojo ji.

C.Brown pridūrė, kad šiuose vaisiuose esantys riebalai padeda jaustis sotesniu ilgesnį laiką, sulėtinti virškinimo procesą ir atsikratyti nereikalingų kūno riebalų.

„Tai labai svarbu kiekvienai kūno ląstelei. Tyrimai atskleidė, kad mityba, kurioje vyrauja mononesočiosios riebalų rūgštys, gali padėti išgydyti depresiją ir apsaugoti nuo kognityvinės (pažintinės) funkcijos praradimo – problemos, kuri užklumpa žmogui senstant.

Be to, avokadai turi medžiagų, reikalingų odai ir imuninei sistemai, o juose esančios skaidulos gelbsti sumažinant blogojo ir padidinant gerojo cholesterolio kiekį“, – tvirtino mitybos specialistė.

Ar įmanoma suvalgyti per daug avokadų?

C.Brown rekomenduoja per dieną suvalgyti pusę avokado, maksimaliai – vieną, bet ne daugiau. Vidutinio dydžio avokade yra 322 kalorijos ir 29 gramai riebalų. Taigi, pusėje avokado bus tik 161 kalorija ir 14,5 gramo riebalų.

Jeigu suvalgysite visą avokadą, gausite 44 proc. rekomenduojamos paros riebalų normos. Mitybos specialistės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad organizmui reikia ir kitų medžiagų, pvz., baltymų ir angliavandenių, todėl geriausia per dieną suvalgyti tik pusę avokado. Tvirtinama, kad per didelis sočiųjų riebalų kiekis padidina širdies ligų ir insulto riziką.

Saugokitės burnos alergijos sindromo

Kita priežastis, dėl kurios reikėtų vengti avokadų perdozavimo, yra tai, kad ilgainiui gali išsivystyti burnos alergijos sindromas.

Tai gali sukelti erzinantį niežėjimą burnoje ir gerklėje, įspėjama internetiniame puslapyje huffpost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.