Tai sužinoję daugiau niekada neišmesite arbūzų sėklų

Valgydami arbūzus stengiamės išrinkti sėklas, bet specialistai teigia, kad šių vaisių sėklų nauda yra neįkainojama. Jos stiprina imuninę sistemą, širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą ir ne tik.

 Arbūzų sėklos stiprina imuninę sistemą, širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą ir ne tik.<br> 123rf nuotr.
 Arbūzų sėklos stiprina imuninę sistemą, širdies sveikatą, gerina smegenų veiklą ir ne tik.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2018, 4:25 PM

1. Gerina širdies sveikatą

Arbūzų sėklose esantis magnis labai prisideda prie širdies sveikatos: palaiko normalią širdies veiklą ir reguliuoja kraujospūdį.

Teigiama, kad jose taip pat gausu antioksidantų, priešuždegiminių ir kraujagysles praplečiančių savybių, kurios pasižymi teigiamu poveikiu širdžiai.

Sėklos taip pat yra turtingas medžiagos, vadinamos citrulinu, šaltinis, kuris, kaip nustatyta, sumažina aortos kraujo spaudimą ir apsaugo širdį, o sėklų ekstraktas sumažina cholesterolio kiekį kraujyje.

2. Stiprina imuninę sistemą

Arbūzų sėklos, ypatingai skrudintos, turi daug geležies, magnio bei B grupės vitaminų, stiprinančių imunitetą.

3. Gerina vyrų vaisingumą

Sėklose esantis cinkas yra labai svarbus vyrų reprodukcinei sveikatai. Remiantis Kinijoje atliktu tyrimu, papildai su cinku gali gerokai pagerinti nevaisingų vyrų spermos kokybę.

4. Padeda gydyti cukrinį diabetą

Anot iraniečių tyrimo duomenų, arbūzų sėklos teigiamai veikia glikogeno atsargų kaupimą, kuris gali padėti gydyti diabetą. Sėklų ekstraktai yra laikomi priešdebetiniais, jie geba sumažinti gliukozės koncentraciją plazmoje, o omega-6 riebalų rūgštys gali taip pat užkirsti kelią 2 tipo cukriniam diabetui.

5. Gerina smegenų veiklą

Sėklose taip pat gausu magnio, kuris padeda gerinant atmintį ir net pagreitinant mokymosi procesą. Mažas magnio kiekis yra susijęs su Alzheimerio liga, todėl šis mineralas sumažina jos vystymosi riziką. Kaip teigiama stylecraze.com puslapyje, magnis taip pat gali paveikti daugybę biocheminių mechanizmų, kurie yra svarbūs neuronų funkcijai.

Arbūzų sėklose dar yra cinko, smegenims reikalingo mineralo. Šis mineralas buvo sėkmingai naudojamas daugelio smegenų ligų ar net kai kurių šizofrenijos formų gydymui. Kitas nervų sistemai svarbus vitaminas yra niacinas. Tai yra vandenyje tirpstantis B grupės vitaminas, kuris sumažina tam tikrų psichiatrinių simptomų buvimą.

6. Gerina virškinimą

Teigiama, kad magnis, randamas sėklose, aktyvina fermentus, kurie padeda organizmui įsisavinti maistines medžiagas. Jis padeda gaminti ir pernešti energiją virškinimo metu.

Tyrimai įrodė, kad cinko trūkumas yra susijęs su virškinimo sutrikimais. Pavyzdžiui, vienas dažniausių cinko stokos simptomų yra viduriavimas, tad šis mineralas irgi prisideda prie virškinimo gerinimo.

7. Stiprina plaukus

Plaukai labai dažnai pradeda slinkti tada, kai organizmui trūksta magnio. Taigi, arbūzų sėklos ne tik stiprina plaukus, bet ir užkerta kelią jų lūžinėjimui bei skatina jų augimą. 

8. Valo ir gerina odos sveikatą

Šis produktas taip pat gali pagerinti bendrą odos išvaizdą, nes mažina spuogų atsiradimą, paraudimą, gydo kitas odos problemas, ją valo ir stangrina, todėl tai trukdo atsirasti raukšlėms.

9. Lėtina senėjimo procesą

Magnis gali sulėtinti ląstelių senėjimą, o cinkas atlieka svarbų vaidmenį baltymų sintezėje ir ląstelių atkūrime.

Žinoma, prieš nuspręsdami valgyti arbūzų sėklas, pasitarkite su savo gydytoju, ypatingai jei turite virškinimo problemų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.