Mitybos specialistė įspėjo: norintys sulieknėti daro vieną esminę klaidą

Apie pieno produktų naudą ir žalą prirašyta nemažai straipsnių ir knygų. Vieni šių produktų visiškai vengia, kiti vartoja tik maistui pagardinti arba renkasi kiekvieno valgio metu.

Žmonės dažnai vartoja liesus pieno produktus – jie būna įsitikinę, kad taip sumažėja rizika susirgti kraujotakos ligomis.<br> 123rf nuotr.
Žmonės dažnai vartoja liesus pieno produktus – jie būna įsitikinę, kad taip sumažėja rizika susirgti kraujotakos ligomis.<br> 123rf nuotr.
Žmonės dažnai vartoja liesus pieno produktus – jie būna įsitikinę, kad taip sumažėja rizika susirgti kraujotakos ligomis.<br> 123rf nuotr.
Žmonės dažnai vartoja liesus pieno produktus – jie būna įsitikinę, kad taip sumažėja rizika susirgti kraujotakos ligomis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė, „Stilius“

Nov 3, 2018, 8:45 AM

Mano pacientai bene dažniausiai teiraujasi, iš kur, atsisakius pieno, organizmas gaus kalcio. Įdomus faktas, kad iš pieno produktų gaunamas didelis kalcio kiekis ne tik neapsaugo mūsų kaulų, bet ir gali padidinti osteoporozės riziką, tai rodo 12 metų trukusi Harvardo moterų slaugių studija.

Noriu jus nuraminti – jei pilate truputį pieno į kavą ir suvalgote keletą sūrelių per savaitę, tai nereiškia, kad išauga rizika susirgti osteoporoze. Kalcis iš pieno produktų mums vis tiek būtinas. Šios mitybos studijos, deja, negalima suabsoliutinti, nes tokį poveikį daro didelis pieno produktų kiekis arba tai susiję su kitais mitybos ypatumais. Turbūt ne kartą esate pastebėję, kad mitybos patarimai be galo skiriasi. Aš laikausi savo principo – visada pasverkime riziką.

Nedidelis suvartojamų pieno produktų kiekis neturi sveikatai neigiamų pasekmių ir suteikia mums reikalingo kalcio, jei laikomės subalansuotos mitybos principų, bet, kaip rodo pristatyta studija, pernelyg didelis pieno produktų kiekis didina osteoporozės riziką. Tad išvada paprasta – jei mėgstame pieno produktus ir jais nepiktnaudžiaujame, rekomenduoju ir toliau juos saikingai vartoti.

Mokslininkai pastebėjo, kad sveikiems kaulams svarbus ne tik kalcio, bet ir pakankamas vitaminų K (žaliosios daržovės ir gyvūninės kilmės produktai, tokie kaip sviestas) ir D (geriausias šaltinis – saulė) kiekis. Įdomu, kad pastaruoju metu itin susidomėta vitaminu K.

Ta pati Harvardo studija rodo, kad moterys, per dieną suvalgančios bent vieną porciją žalių lapinių daržovių (brokolinių, briuselinių, lapinių kopūstų), per pusę sumažino klubo lūžių riziką, palyginti su tais žmonėmis, kurie lapines daržoves valgo tik kartą per savaitę.

Kavos mėgėjams norėčiau priminti, kad didelis kavos kiekis – daugiau nei du puodeliai per dieną – spartina kalcio pasišalinimą su šlapimu. Jei nenorime atsisakyti kavos, stenkimės daugiau kalcio gauti su maistu.

Sveikiems kaulams svarbi ne tik mityba. Be galo didelę įtaką turi sportas: greitas ėjimas, svorių kilnojimas ir raumenų stiprinimo pratimai.

Taip pat vis dažniau savo klinikoje pastebiu, kad žmonės vartoja liesus pieno produktus. Dauguma atėjusių pacientų būna įsitikinę, kad taip sumažėja rizika susirgti kraujotakos ligomis, bet ar tikrai?

Kaip rodo naujausios studijos, žmonės, kurie renkasi liesus pieno produktus, dar labiau rizikuoja susirgti cukriniu diabetu, kraujotakos ligomis ir net priaugti svorio. Įdomu, tiesa? Dauguma norinčiųjų sulieknėti pradeda riboti riebalus. Jie mūsų organizmui gyvybiškai reikalingi ne tik smegenų ir hormonų veiklai užtikrinti, vitaminams pasisavinti, bet ir suteikia sotumo jausmą.

Susimąstykime: daugelį metų žmonės valgė labai riebius produktus, tokius kaip lašiniai, žąsų taukai, sviestas ir riebūs pieno produktai, bet, žiūrint į statistiką, cukrinio diabeto rizika pasaulyje padidėjo tik pastaraisiais metais ir vis daugiau jaunų žmonių suserga širdies ligomis, nors išaugo liesų pieno produktų vartojimas.

Labai dažnai liesi pieno produktai turi didesnį cukraus kiekį dėl geresnio skonio, kurio perteklius ir yra svorio priaugimo priežastis. Be to, noriu paminėti, kad liesi pieno produktai turės mažesnį vitaminų B ir D kiekį.

Su šypsena prisimenu vieno savo draugo senelio žodžius: „Kas per prasimanymas valgyti liesus pieno produktus? Jei per riebu, atskiesk vandeniu arba valgyk mažiau, bet nešvaistyk pinigų šiems naujo amžiaus išradimams.“

Aš rekomenduoju visada rinktis įprasto riebumo pieno produktus, bet siūlau sumažinti jų kiekį. Pasvarstykime: gal pieno produktus kartais verta pakeisti riešutų pienu arba tiesiog rinktis kitokį patiekalą.

Pabaigoje norėčiau pabrėžti, kad pieno produktai – paprastas būdas gauti ne tik kalcio, bet ir mums reikalingų baltymų. Kadangi vis dar nėra iki galo aišku, ar pieno produktai sukelia vėžį, taip pat dėl dažnų maisto netoleravimo atvejų, juos siūlyčiau rinktis daugiau kaip užkandį arba maisto pagardinimą. Ypač mėgstantiems pieno produktus patarčiau jų visai neatsisakyti, tik sumažinti kiekį. Keletas įdomių studijų rodo, kad nedidelis šių produktų kiekis gali sumažinti kraujospūdį ir riziką susirgti žarnyno vėžiu.

Tiems, kurie nemėgsta pieno produktų, siūlyčiau valgyti subalansuotą maistą ir taip gauti visas reikalingas maisto medžiagas. Vis dėlto nepamirškime, kad augančiam organizmui kalcio poreikis išauga, tad jei vaikai visiškai nevartoja pieno produktų, vertėtų įtraukti kiek įmanoma daugiau kalcio turinčių augalinės kilmės produktų arba net pagalvoti apie natūralius kalcio papildus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.