Mokslininkai griauna mitus apie mėsą, kuriais spėjo įtikėti daugelis

Mėsa – vienas iš labiausiai prieštaringai vertinamų produktų mitybos istorijoje. Nors žmonės mėsą valgė per visą evoliuciją, šiais laikais kai kurie jos visiškai atsisako. Vieni tai daro dėl etinių priežasčių, o kiti yra įsitikinę, kad atsisakydami mėsos saugo sveikatą.

 123rf.com nuotr.
 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 14, 2018, 10:45 AM, atnaujinta Nov 14, 2018, 10:47 AM

Iš tiesų daugybę metų gydytojai ragino mažinti raudonos mėsos vartojimą, tačiau dabar mokslininkai randa vis daugiau įrodymų, jog ši mėsa ne tik nedidina įvairių ligų pavojaus, bet ir netgi mažina riziką susirgti.

Tai supratusi prie mėsos sugrįžo buvusi vegetarė, Londone dirbanti natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė. „Sveikatą ir ilgaamžiškumą lemia tik subalansuota mityba, o ne mityba atsisakant vienokių ar kitokių produktų“, – įsitikinusi ji.

Kiauliena rekomenduojama net žindyvėms

Neatsisakyti mėsos, net ir kiaulienos, kuri yra populiariausia, tačiau dažnai laikoma nesveikiausia mėsa, ragina ir profesorius Alvydas Unikauskas. Laidoje „Klauskite daktaro“ jis teigė, kad kiauliena užima antrąją vietą lengviausiai pasisavinamų mėsos produktų sąraše. Be to, joje yra daug B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai ir bendrai savijautai.

Kiaulienoje ir lašiniuose yra arachidono rūgščių bei seleno. Jie padeda kovoti su depresija, o mūsų organizmui – atnaujinti ląsteles. Tačiau svarbu, kaip kiauliena ruošiama ir kokiais kiekiais valgoma.

Gydytojai netgi rekomenduoja įtraukti kiaulieną į maitinančių motinų valgiaraštį, nes šioje mėsoje esantys baltymai skatina pieno gamybą.

Kuo turtinga jautiena?

Kaip nurodo portalas „Healthiline“, tai vienas maistingiausių produktų, kurį gali valgyti žmogus: raudonoje mėsoje daug vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų naudingųjų medžiagų.

100 g šviežios jautienos (10 proc. riebumo) yra:

25 proc. RDN (rekomenduojamos dienos normos) niacino,

37 proc. RDN vitamino B12 (šio vitamino yra tiktai mėsoje),

18 proc. RDN vitamino B6,

12 proc. RDN geležies (ši geležis daug geriau pasisavinama nei iš augalinių šaltinių),

32 proc. RDN cinko,

24 proc. RDN seleno

ir dar gausybė kitų vitaminų ir mineralų.

Šiame kiekyje jautienos yra 176 kilokalorijos, 20 g baltymų ir 10 g riebalų.

Raudona mėsa svarbi ir tuo, kad joje yra kreatino ir karnozino – šių medžiagų, kurios itin svarbios raumenų ir smegenų veiklai, dažnai trūksta tų, kurie nevalgo mėsos, organizme.

Iššūkis iki šiol galiojančiam požiūriui

Ar raudona mėsa gali paskatinti širdies ligas, diabetą, priartinti mirtį, kaip parodė kai kurios anksčiau atliktos studijos?

Kai kurios kultūros, pavyzdžiui, Afrikoje gyvenantys masajai valgo žymiai daugiau raudonos mėsos nei Vakarų šalių gyventojai, tačiau išlieka puikios sveikatos – kaip parodė nedidelis tyrimas, jų mityba, kurioje gausu mėsos ir pieno, neturėjo jokios įtakos cholesterolio kiekiui ir sergamumui širdies ligomis.

Ką apie mėsos poveikį sveikatai sako moksliniai tyrimai?

Prieš keletą mėnesių Kanados mokslininkai paskelbė, kad raudona mėsa mažina tikimybę patirti infarktą.

Ištyrę daugiau kaip 218 tūkstančių žmonių iš 50 šalių, kanadiečiai gavo naujausių įrodymų, kad mėsos ir pieno atsisakiusiems žmonėms padidėja tikimybė patirti infarktą. Mokslininkai tai aiškina tuo, kad atsisakius šių produktų, padėja suvartojamų angliavandenių kiekis, o jie yra kur kas didesnis blogis nei mėsa.

Tyrimo dalyviai, kurių racione buvo mėsos ir pieno, patyrė 25 proc. mažesnę tikimybę mirti per artimiausius aštuonerius metus ir 22 proc. mažesnę tikimybę patirti infarktą, lyginant su tais, kurių racione vyravo angliavandeniai.

„Mūsų išvados apie pieno riebalų ir neperdirbtos raudonos mėsos vartojimą – tikras iššūkis iki šiol galiojančiam požiūriui“, – sakė Andrew Mente iš Ontarijo McMasterio universiteto, pristatydamas tyrimo rezultatus Europos kardiologijos draugijos kongrese, vykusiame Miunchene.

Naudinga ir auginantiems raumenis

Daug metų buvo tikima, kad mėsa didina cholesterolio kiekį, tačiau mokslininkai griauna ir šį mitą.

Prieš porą metų „American journal of clinical nutrition“ paskelbtoje tyrimų apžvalgoje buvo prieita prie išvados, kad pusė porcijos (porcija – 150 g) ar šiek tiek daugiau raudonos mėsos per parą nepadidina cholesterolio ir kraujo spaudimo.

Kita apžvalga parodė, kad neperdirbtos jautienos vartojimas įtakos cholesterolio kiekiui turėjo beveik tiek pat, kaip ir paukštienos ar žuvies vartojimas.

Svarbi žinia ir tiems, kurie nori sustiprinti raumenis – jeigu iki šiol buvo teigiama, kad sportuojantiems naudingiausia balta mėsa, tyrimai parodė, kad sustiprinti raumenis padeda ir raudona mėsa.

Australijoje atliktame tyrime dalyvavo vyresnio amžiaus moterys, kurios keturis mėnesius šešias dienas per savaitę valgė po 160 g liesos raudonos mėsos. Kitai grupei tiriamųjų mėsa buvo pakeista ryžiais ir makaronais. Po keturių mėnesių atliktų tyrimų pirmosios grupės moterų raumenys buvo sustiprėję žymiai labiau, nei antrosios, tuo tarpu kraujo spaudimas ir cholesterolio kiekis liko nepakitę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.