Mitybos žinovė įspėja: valgydami persimonus darome vieną klaidą

Atėjus šaltajam sezonui, dažnas gyventojas ieško natūralių vitaminų, stiprinančių imunitetą, todėl į parduotuvių lentynas šiuo metu sugula skaisčiai oranžiniai persimonai. 

 Persimonus galima valgyti ir šaukšteliu.<br> 123rf nuotr.
 Persimonus galima valgyti ir šaukšteliu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 10:10 AM, atnaujinta Nov 16, 2018, 10:14 AM

Šie vaisiai – neįtikėtinai naudingas produktas, kuris lietuvių namuose dažniausiai atsiranda pirmųjų šalčių išvakarėse. Ekspertų teigimu, lotyniškai dievų maistu vadinami persimonai – puikus vaistas nuo klastingų peršalimo ligų. Tuo metu prekybininkai pastebi, kad egzotiškuosius persimonus kasmet pamėgsta vis daugiau tautiečių.

Persimonas – išsigelbėjimas žiemą

Persimonai kilę iš Kinijos ir ten yra vadinami Rytų obuoliais. Kiek vėliau iš Kinijos jie pateko į Japoniją ir tapo svarbia japonų virtuvės dalimi, o vėliau pasklido po visą pasaulį. 

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, persimonai kiekvienais metais tampa laukiamiausi šaltojo sezono produktai, todėl parduotuvių lentynose jie atsiduria anksčiau už šventiniu laikotarpiu pamėgtus kitus citrusinius vaisius.

„Pastebime, kad atšalus orams pirkėjai vis dažniau į savo pirkinių krepšelį įtraukia gausiu vitaminu C kiekiu pasižyminčius vaisius. Ne išimtis ir persimonai, kurie į parduotuves atkeliauja dar spalio mėnesį, kuomet citrusinių vaisių sezonas net nebūna įsibėgėjęs. Į mūsų prekybos tinklo parduotuves persimonai atkeliauja iš Ispanijos bei Italijos ir neretai tampa pirmuoju pasirinkimu tiems, kurie yra išsiilgę vasaros skonių. Daugiausiai šių vaisių parduodame lapkričio mėnesį, kuomet jų pasiūla didžiausia, o kaina žemiausia“, – teigia B. Čaikauskaitė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė antrina ir sako, kad persimonus verta įtraukti į savo kasdienį meniu dėl puikios jų sudėties ir daugybės naudingųjų medžiagų.

„Persimonuose gausu maistinių skaidulų, naudingųjų mikroelementų bei antioksidantų, kurie gerina virškinimą, regėjimą, suteikia žvalumo ir ramina nervų sistemą. Taip pat šiuose vaisiuose yra baktericidinių savybių, kurios slopina įvairius uždegimus, mažina gerklės skausmą, todėl šaltuoju metų laiku labai rekomenduotina persimonus vartoti dažniau,“ – sako specialistė.

Natūrali alternatyva saldikliams

A. Matulevičiūtės teigimu, gerai sunokę persimonai pasižymi išskirtinėmis skoninėmis savybėmis – sultingumu ir saldumu – dėl to juos itin tinka naudoti kaip natūralų saldiklį įvairiuose patiekaluose.

„Persimonus galima vartoti tiek apvirtus, tiek žalius – šio vaisiaus panaudojimo įvairovė yra didžiulė. Sutrintą persimoną galima dėti į saldžius patiekalus vietoje cukraus, pavyzdžiui, į pyragus, blynus, kitus kepinius. 

Persimonai taip pat gali būti naudojami padažams, kremams, uogienėms, želei ar net kokteiliams ruošti. Taip pat svarbu prisiminti, kad jie yra puikus augalinės kilmės maisto medžiagų šaltinis bei gali tapti puikus garnyras prie mėsos ir paukštienos patiekalų“, – vardija A. Matulevičiūtė.

Mitybos poveikio sveikatai tyrėja pastebi, kad lietuviai valgydami persimonus daro vieną klaidą – nenulupa vaisiaus odelės.

„Kadangi persimonai yra egzotinis, įvežtinis vaisius, jo odelę rekomenduočiau nulupti. Persimonai ilgai nokinami, o vėliau atvežami pas mus. Viso to kelio metu persimonai gali būti apdorojami organizmui nenaudingomis medžiagomis, kurios lieka vaisiaus odelėje. Taip pat, kaip ir kiekvieną vaisių ar daržovę, prieš valgant persimonus būtina nuplauti“, – aiškina A. Matulevičiūtė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.