8 priežastys, kodėl kasdien vertėtų suvalgyti bent šaukštą kanapių sėklų

Maistinių kanapių sėklos užkariauja vis daugiau virtuvių. Šios paprastos, kažkada netgi draustos vartoti sėklos tapo daugybės sveikuoliškų ir gurmaniškų patiekalų ingredientu, jų dedama į salotas, sumuštinius, pursyčių kokteilius, desertus ar net sriubas.

 Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.<br>123rf nuotr.
 Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.<br>123rf nuotr.
 Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.<br> 123rf nuotr.
 Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.<br> 123rf nuotr.
 Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.<br> 123rf nuotr.
 Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-11-28 07:57, atnaujinta 2018-11-29 08:47

Kanapės ne tik suteikia patiekalams įdomaus, šiek tiek riešutus primenančio skonio, bet ir praturtina juos labai vertingomis medžiagomis – vitaminais, mineralais, amino rūgštimis, antioksidantais ir kitomis maistinėmis medžiagomis.

Neseniai Lietuvoje buvo įteisintos medicininės kanapės – iš jų pagamintų preparatų itin laukia vėžiu sergantys, skausmų kamuojami žmonės.

Pakalbėkime daugiau apie maistinių kanapių sėklas ir jų sudėtį. Argumentai, kuriuos išdėstė „KitchenMag“, įtikins jus dažniau įtraukti jas į mitybą.

Stiprina širdį ir kraujagysles

Kanapių sėklos teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Pirma – tai vertingas omega-3 riebalų rūgščių, labai naudingų širdžiai ir kraujagysliams, šaltinis. Jos stimuliuoja širdies raumenį ir teigiamai veikia kraujo kūnelių susidarymo procesus.

Antra – kanapių sėklose esančios medžiagos mažina kenksmingo cholesterolio kiekį kraujyje ir užkerta kelią plokštelių susidarymio ant kraujagyslių sienelių, todėl mažėja širdies priepuolių, insulto ir koronarinės širdies ligos rizika.

Normalizuoja kraujo spaudimą 

Norėdami normalizuoti padidėjusį kraujo spaudimą, turite gyventi sveikai, sportuoti ir paisyti tam tikros mitybos. 

Kanapių sėklos yra tarp produktų, kurie normalizuoja kraujo spaudimą. Kai kuriose šalyse jos netgi įtrauktos į oficialiai pripažintą ir taikomą aukšto kraujo spaudimo gydymo schemą. 

Jei norite pajusti teigiamą poveikį, pridėkite šiek tiek kanapių sėklų į rytinį patiekalą arba pusryčių kokteilį.

Stiprina imunitetą 

Kanapės yra vitaminų B, C, E, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, baltymų, kalio, magnio, fosforo, kalcio, geležies, cinko, natrio, mangano, chlorofilo ir amino rūgščių. Visos šios medžiagos itin teigiamai veikia žmogaus organizmą ir stiprina imuninę sistemą ir jos gebėjimą atsispirti virusams, bakterijoms ir infekcijoms.

Taip pat kanapių sėklose yra amino rūgšties lizino, dėl kurio trūkumo vystosi būklė, vadinama imunodeficitu.

Suteikia energijos

Kanapių sėklos yra vertingas riebalų rūgščių ir baltymų šaltinis. Organizme šios medžiagos paverčiamos energija, o ne perteklinėmis kalorijomis, dėl kurių centimetras po centimetro storėja juosmuo. Tai yra viena iš priežasčių, dėl kurios kanapių sėklos yra tokios populiarios tarp sveikuolių ir sportininkų.

Jei norite padidinti energijos lygį, pasijusti darbingesni, aktyvesni, ištvermingesni,  būtinai įtraukite šių sėklų į kasdienę mitybą. Užteks šaukštelio ar dviejų, ir energijos turėsite keletą valandų. 

Gerina hormonų veiklą

Kanapių sėklos turi teigiamo poveikio ir hormonų veklai. Visa tai – dėl vienos iš naudingų riebalų rūgščių – gama-linoleno rūgšties, kuri priklauso omega-6 grupei. Atliktas tyrimas parodė, kad kasdien šių rūgščių vartojančioms merginoms dingo priešmenstruacinio sindromo simptomai.

Stiprina raumenis

Mažai kas žino, tačiau kanapių sėklose yra daug baltymų, tai yra baltymų, kurie dalyvauja formuojant ir auginant raumenis. Dviejuose šaukštuose kanapių sėklų yra net 11 gramų baltymų. Augaliniai baltymai nuo gyvūninių skiriasi savo kokybine sandara, juos gerai įsisavina organizmas.

Gerina nuotaiką 

Daugybė multivitaminų palankiai veikia nervų sistemą, pašalina lėtinį nuovargį ir depresiją. Dėl to nuotaika gerėja. Taip pat gerėja miegas, o tai taip pat pagerina nuotaiką. 

Aktyvina smegenų veiklą

Kanapių sėklos aktyvina psichinę veiklą. Jei nuolat užsiimate intelektualia veikla, būtinai įtraukite į mitybą kanapių sėklas. Jų sudėtyje yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat visos 18 esminių aminorūgščių, reikalingų organizmui. 

Tai puiki priežastis pradėti dieną suvalgant patiekalą ar išgeriant gėrimą, praturtintą  kanapių sėklomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.