Požymiai, kurie rodo, kad jums reikėtų atsisakyti kavos

Kavos tema be galo kontroversiška. Lengva pasiklysti interneto platybėse ieškant atsakymo. Kavą gerti sveika ar reikėtų ją riboti? Kaip paprastai, vieno atsakymo nėra – viskas priklauso nuo to, kas tą kavą geria, kokiais kiekiais ir kokios kokybės.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
 Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
 Šis tekstas – iš naujos Tautvilės knygos.
Daugiau nuotraukų (3)

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė

2018-12-10 07:56, atnaujinta 2018-12-10 09:29

Vieni gali išgerti net keletą puodelių per dieną ir nesiskųsti jokiais sveikatos sutrikimais, kitiems net vienas puodelis gali sukelti rankų drebėjimą, nervingumą, nemigą ar siaubingus skrandžio skausmus.

Šioje ištraukoje iš savo knygos „Balansas kasdienybėje“ pateiksiu keletą faktų, tad galėsite spręsti, gerti kavą ar ne, o gal jos kiekį reikėtų mažinti.

Teigiamos kavos savybės:

1. Kava yra puikus antioksidantas – leidžia mūsų organizmui susitvarkyti su oksidaciniu stresu.

2. Kadangi kava yra stimuliantas, jos išgėrus pagerėja dėmesio koncentracija ir suaktyvėja smegenų veikla.

3. Kava suteikia mums žvalumo – tai puikus būdas atsigauti, jei retkarčiais reikia ilgiau vairuoti ar netikėtai darbe atsiranda daugybė veiklos.

4. Prevencinis poveikis prieš Alzheimerio ir Parkinsono ligas.

5. Stiprina kepenų veiklą.

6. Kai kurios studijos rodo, kad žmonės, nuolat geriantys kavą, turi mažiau galimybių susirgti depresija. Iš savo praktikos ir kolegų patirties galiu pasakyti, kad nesutinku su šiuo vertinimu. 

Esu pastebėjusi, kad atsisakyti kavos žmonėms, kurie serga depresija, būna labai geras sprendimas. Į depresiją linkusiems žmonėms kava gali turėti itin neigiamą įtaką ir net sukelti depresijos priepuolį. Londone dirbu privačioje klinikoje, kurioje pacientai kreipiasi dėl nuotaikų svyravimų, depresijos, nemigos, padidėjusio streso.

Klinikos įkūrėjas psichiatras beveik visada į depresiją linkusiems pacientams griežtai draudžia gerti kavą, liepia riboti žaliąją ar juodąją arbatą ir šokoladą, nes šiuose produktuose taip pat esama kofeino.

Kava turi ir neigiamų savybių:

1. Ji yra stimuliantas – žmonėms, kurie kasdien patiria daugokai streso, kavos gėrimą reikėtų sumažinti arba iš viso atsisakyti. Įdomu, kad taip gyvenantys asmenys dažniausiai jaučia didelį poreikį gerti daugiau kavos, todėl lengvai patenkama į užburtą ratą: kuo daugiau kavos vartojame, tuo labiau tampame nuo jos priklausomi, mūsų organizmas jaučia fizinį stresą, tad gali pradėti kamuoti nuovargis, ir vėl griebiamės kito kavos puodelio.

2. Nors kava puikiai stiprina mūsų kepenis ir padeda virškinimui, gerdami ją kartu su maistu sumažiname tam tikrų mineralinių medžiagų pasisavinimą, o tai ilgainiui gali sukelti anemiją.

3. Gali sukelti nervingumą, drebulį ir net panikos priepuolius – siūlyčiau visiems, sergantiems depresija, nerimu ar turintiems kitų psichologinių sutrikimų, kavos vartoti kuo mažiau.

4. Miego sutrikimai – labai dažnas neigiamas kavos poveikis. Beje, nesidžiaukite, jei išgėrę kavos vos po kelių minučių užmigsite, galbūt esate labai įpratę prie šio stimulianto ir jis jūsų nebeveikia. Žmonėms, kurie negali užmigti, atsibunda naktį, rekomenduoju visai atsisakyti kavos arba gerti ne daugiau kaip vieną puodelį iš ryto.

5. Kava padidina kraujospūdį – jos reikėtų vengti tiems, kurie skundžiasi aukštu kraujospūdžiu.

6. Kava turi skysčius varančių savybių, tad jei kartu neišgersime pakankamai vandens, gali prasidėti lengva dehidratacija.

7. Kava gali sukelti skrandžio skausmus ar net pabloginti refliuksą. Pastebėjau, kad tai dažnai priklauso nuo kavos kokybės ir jos paruošimo būdo. Prastos kokybės kava, kuri dažniausiai yra perkaitinama, kai kuriems mano pacientams sukelia virškinimo problemų.

8. Tikima, kad didelis kavos kiekis senatvėje gali padidinti riziką susirgti osteoporoze, nes gerdami daug kavos galime prarasti nemažai kalcio.

9. Sukelia priklausomybę – manau, ne kartą pastebėjote, kaip pradėjus gerti kavą iš pradžių užtenka vieno puodelio, bet ilgainiui pradedame vis didinti puodelių skaičių per dieną. Vadinasi, kava nebesukelia ankstesnio poveikio. Deja, tokia priklausomybė turi didžiulį poveikį mūsų antinksčiams.

Kam būtų naudinga visiškai atsisakyti kavos?

Aptarėme teigiamas ir neigiamas kavos savybes, tad nurodysiu keletą žmonių, kuriems tikrai rekomenduočiau atsisakyti kavos, grupių.

1. Nėščioms moterims, ypač per pirmąjį trimestrą.

2. Maitinančioms moterims.

3. Žmonėms, sergantiems depresija, linkusiems greitai susierzinti.

4. Žmonėms, kurių kraujospūdis yra padidėjęs.

5. Žmonėms, kurie nori numesti svorio. Nors kava ir padeda suaktyvinti metabolizmą, ji yra stimuliantas. Jei žmogaus gyvenime daug streso ir svoris renkasi aplink juosmenį, kavos vartojimas gali tik pailginti lieknėjimo procesus.

6. Žmonėms, sergantiems skrandžio opa ar turintiems refliuksą.

Įdomu, kad atsisakę kavos labai dažnai juntame daugybę nemalonių simptomų, tokių kaip galvos skausmas, silpnumas, rūkas akyse. Tai tik parodo, kad kofeino vartojimas organizmui turi ilgalaikį efektą ir veikia kaip silpnas narkotikas.

Apibendrindama norėčiau paminėti, kad jei kavą labai mėgstate ir organizmas ją toleruoja, nebūtina jos visiškai atsisakyti. Aš be galo mėgstu pasilepinti gera šviežia kava, tačiau ja nepiktnaudžiauju ir nesistengiu kompensuoti miego trūkumo. Taip pat dažnai renkuosi kavos alternatyvas – produktus, kurie neturi kofeino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.