9 produktai, kurių nereikėtų vartoti, kai liūdna

Jei jus prieš didžiąsias metų šventes kankina nerimas ar prislėgta nuotaika, tam tikri maisto produktai, gėrimai gali tai dar labiau sustiprinti. Tuo įsitikinę mitybos specialistai.

 Kava, sultys, saldūs kepiniai gali didinti depresijos riziką.<br> 123rf nuotr.
 Kava, sultys, saldūs kepiniai gali didinti depresijos riziką.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2018, 9:54 PM

Ant sofos sėdinti verkianti ir saldumynus kemšanti mergina – tai standartinė scena iš filmo apie skyrybas.

Pasak mitybos specialistų, cukrus gali dar labiau padidinti slogumą. Štai produktai, kurių nepatartina vartoti, jei jums liūdna.

Vaisių sultys. Vaisiuose esančios skaidulos sulėtina laiką, per kurį kraujas iš jų pasisavina gautą cukrų. O vaisių sultyse skaidulų nelieka ir jūs geriate tik cukrų su vandeniu. Tokiu metu organizmas gauna staigų, net per didelį energijos pliūpsnį. Netrukus gliukozės kiekis kraujyje taip pat staigiai nusileidžia. Po šių procesų jūs jausitės ne tik dar labiau ištroškę, bet ir pikti, neteksite energijos.

Gazuoti gėrimai. Cukrumi pasaldinti gazuoti gėrimai, kuriuose nėra organizmui vertingos medžiagos, – dar blogiau nei vaisių sultys. Jei norite pajusti gaivesnį skonį burnoje, į paprastą vandenį įlašinkite šviežiai spaustų vaisių ar uogų sulčių.

Pernelyg perdirbti produktai. Per daug tokio maisto nėra sveika. Tyrimai parodė, kad tarp vidutinio amžiaus žmonių, valgiusių daugiau perdirbto maisto, po penkerių metų užfiksuota kur kas daugiau depresijos atvejų nei tarp tų, kurie maitinosi sveikiau.

Neriebūs padažai. Mažiau riebalų turinčiuose padažuose ar marinatuose šios medžiagos paprastai būna pakeistos fruktoze arba dirbtiniais saldikliais. Tad prieš pirkdami kruopščiai patikrinkite etiketę.

Kečupas. Yra žmonių, kurie kai kurių patiekalų tiesiog neįsivaizduoja be kečupo. Būkite atidūs, nes į jį gali būti pridėta cukraus, kuris slogiu laikotarpiu yra didžiausias jūsų priešas. Gal geriau patys pasigaminkite naminės pomidorų tyrės su mėgstamais prieskoniais?

Kava. Jei nesate pripratę prie kavos ir išgersite jos būdami blogos nuotaikos, galite tapti irzlūs ir nervingi. Kava nepadės nuvyti liūdesio šalin. Kita vertus, jei esate kavos maniakai ir nuspręsite jos atsisakyti, taip pat nepasijusite geriau. Verčiau išbandykite kavą be kofeino, kuri nesukels staigių nuotaikos svyravimų.

Alkoholis. Net ir viena alaus skardinė gali sujaukti jūsų miegą. O nepakankamas poilsio laikas slogiuoju laikotarpiu gali pabloginti savijautą. Jau nekalbant apie tai, kad pernelyg daug alkoholio gali sukelti dar daugiau problemų. Depresija ir alkoholis yra nesuderinama.

Glaistas. Net ant sveikuoliškų sausainių, vaisinių pyragų būna priraityta glaisto. Jame ne tik gausu cukraus, bet ir transriebalų. Jei norite ko nors riebaus, verčiau rinkitės avokadą, žuvį, alyvuogių aliejų ar riešutus. Jie gali pakelti nuotaiką.

Pieno produktai. Kai kurie moksliniai tyrimai atskleidė, kad pieno produktuose esantis baltymas kazeinas gali padidinti organizme vykstantį uždegimą, turi neigiamos įtakos sergantiems psichikos ligomis. Tad jei jus kankina slogi nuotaika, verta pabandyti kuriam laikui atsisakyti ir pieno produktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų