Netikėtos imbiero savybės, apie kurias veikiausiai nežinojote

Tyrimai rodo, kad imbieras gali veiksmingai apsaugoti nuo kvėpavimo takų infekcijų, grybelinių infekcijų ir netgi dantenų ligų, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. 

 Viena stiklinė imbierinės arbatos padeda per dieną sudeginti iki 70 kalorijų.<br> 123rf nuotr.
 Viena stiklinė imbierinės arbatos padeda per dieną sudeginti iki 70 kalorijų.<br> 123rf nuotr.
Viena naudingiausių imbierų savybių – skausmą malšinantis poveikis.<br> 123rf nuotr.
Viena naudingiausių imbierų savybių – skausmą malšinantis poveikis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt

Jan 14, 2019, 10:04 PM

Be to, pasak jo, imbieras turi ir daugybę kitų naudingų savybių ir yra ypač naudingas patiriantiems sąnarių skausmą ir nėščioms moterims.

„Raguota šaknimi“ vadinamas augalas yra puikiausias imuniteto draugas. Imbierų vertėtų turėti visada, ne tik šiuo metų laiku. Imbierai padeda ne tik slogos ar peršalimo išvengti“, – tikina A. Unikauskas.

Gydytojas pateikia kelias mažiau žinomas imbiero savybes, o viena iš jų ta, kad imbierai labai veiksmingi pykinimui numalšinti.

„Šis prieskonis jau seniai naudojamas kaip priemonė nuo jūros ligos. Imbierai taip pat gali sušvelninti chemoterapijos metu ar po operacijos pasireiškiantį pykinimą ir vėmimą. Imbierai gali būti veiksmingiausia priemonė nėščioms moterims, kurias dažnai pykina, ypač ryte. Taip pat jis gerai dainuojantiems – padeda balsui“, – sako A. Unikauskas.

Be to, imbierai padeda mažinti pilvo pūtimą: „Tam, kad nepūstų pilvo, turi būti kuo mažiau bakterijų, kurios vietoje mūsų ima naudoti suvalgytą maistą. Kai jos maitinasi mūsų maistu, išskiria dujas. Svarbu, kad būtų pakankamai skrandžio sulčių ir kasos fermentų. Imbieras paskatina sulčių išskyrimą, maistas tokių atveju suskaidomas geriau ir nieko neatiduosime blogosioms bakterijoms. Jei turite skrandžio opą – reikėtų jį vartoti atsargiau.“

Viena naudingiausių imbierų savybių – skausmą malšinantis poveikis, sako A. Unikauskas. Imbiero šaknis vertinga dėl uždegimus slopinančio poveikio.

„Ji mažina sąnarių skausmus ir skausmus aplink sąnarius. Kai organizme yra uždegimai, apie kuriuos net nežinome ir kurie išsivysto dėl mūsų netinkamos mitybos, anksčiau ar vėliau atsiranda skausmai. Dažniausiai tai būna net ne sąnarių skausmas, o aplink jį esančių minkštųjų audinių“, – tikina medikas.

Imbieras veiksmingai malšina ir galvos skausmą: „Kai skauda galvą, išsiskiria įvairių hormonų, kurie vadinami prostaglandinais. Dalis jų išplečia kraujagysles, dalis – sutraukia, bet padidėja jautrumas skausmo receptorių dirginimui ir atsiranda skausmas. O imbieras prostaglandinų išsiskyrimą ir sintezę sumažina, tuo pačiu sumažindamas skausmą.“

Kita gera imbierų savybė – jie pasižymi bakterijas naikinančiu poveikiu. 

„Juose yra medžiagų, vadinamų džindžeroliais, šogaoliais ir paradoliais, kurie slopina uždegimus. Tyrimai rodo, kad imbieras gali veiksmingai apsaugoti nuo kvėpavimo takų infekcijų, grybelinių infekcijų ir netgi dantenų ligų“, – sako A. Unikauskas.

Profesorius priduria, kad imbieras naudingas ir tiems, kurie nori numesti svorio: „Viena stiklinė imbierinės arbatos padeda per dieną sudeginti iki 70 kalorijų.“

Parengė Gertrūda Stripeikytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.