Kelios idėjos, kaip ruošti sumuštinius, kad būtų ir skanu, ir sveika

Ar sumuštinis gali būti sveikatai palankus užkandis? Anot sveikos mitybos specialistės, elektroninės knygos „Šeimos mitybos gidas“ autorės  Ramintos Bogušienės – taip, jei jis pagamintas iš kokybiškų, mūsų kūnui naudingų ir tinkamų produktų. 

 Visadalių grūdų duonos sumuštiniai su burokėliais, avokadais, tepamu ožkų pieno sūriu ir gražgarstėmis.<br> 123rf nuotr.
 Visadalių grūdų duonos sumuštiniai su burokėliais, avokadais, tepamu ožkų pieno sūriu ir gražgarstėmis.<br> 123rf nuotr.
Suktinukai su morkomis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Suktinukai su morkomis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 R.Bogušienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 R.Bogušienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sumuštiniai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Sumuštiniai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 20, 2019, 7:50 AM

Specialistė dalijasi patarimais, kaip teisingai pasirinkti duoną ir ką ant jos tepti bei dėti.

Kokią duoną ar batoną rinktis?

„Gaminant sumuštinius reikėtų rinktis ekologišką, visų grūdų dalių duoną ar batoną be pridėtinių mielių. Sudėtyje turėtų būti didžiausias visų grūdų dalių miltų kiekis, tuo tarpu druskos – iki 1 g, cukraus – iki 5 g, skaidulinių medžiagų – daugiau nei 6 gramai šimte gramų duonos“, – sako VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė R.Bogušienė.

Anot specialistės, renkantis ekologišką duoną užtikrinama, kad ji pagaminta iš grūdų, užaugintų be sintetinių organizmą neigiamai veikiančių chemikalų. 

Atsisakyti mielinės duonos nėra būtina, išskyrus tuos atvejus, kuomet susiduriama su nemaloniai pojūčiais – padidėjusiu rūgštingumu, pilvo pūtimu ar tiesiog norint sumažinti kūno svorį.

„Mielės yra gyvas organizmas, kurios, patekusios į mūsų organizmą, gali užimti gerųjų bakterijų vietą. Nors ir negalima teigti, kad mielinė duona organizmui yra žalinga, jos reikėtų atsisakyti pajutus su ja siejamus nemalonius pojūčius ar valgant miltinių mielinių gaminių nesaikingai“, – sako R. Bogušienė.

Renkantis duoną parduotuvėje R. Bogušienė pataria atkreipti dėmesį į visadalių grūdų procentinę dalį kepinyje.

„Renkantis iš visų grūdų dalių miltų iškeptą duoną, geriausia, kad ji būtų ruginė. Taip pat, jei galima pasirinkti iš gaminių, kuriuose yra tarp 30 proc. ar 60 proc. grūdų, geriau rinktis, kur jo yra daugiau“, – sako R. Bogušienė.

Specialistė pažymi, kad esant glitimo netoleravimui ar alergijai, organizmui netinkama bus net ir visadalių grūdų kvietinių, ruginių ar speltų kviečių duona.

„Alergiškiems žmonėms reikėtų ieškoti sveikų duonos alternatyvų. Tai galėtų būti kukurūzų ar grikių trapučiai, ryžių duoniukai ir panašūs kokybiški produktai“, – sako R. Bogušienė.

Pasak jos, sveikam žmogui trapučiai ar duoniukai įprastos duonos neatstos, bet gali būti alternatyva. Tik nepamirškime, kad trapučiai turi aukštą glikeminį indeksą ir traškų skonį, tai suteikia mažesnį sotumo jausmą ir galima suvalgyti daugiau nei reikia organizmui.

Sveikatai palankių sumuštinių idėjos

„Žinoma duona sudaro tik pusę mūsų sumuštinio. Net ir sveika duona su rūkytos dešros griežinėliais nebus sveikatai palankus pasirinkimas. Labai svarbu teisingai pasirinkti, su kuo tą duoną ar batoną valgome“, – sako R. Bogušienė.

Sveikiems sumuštiniams gaminti specialistė rekomenduoja rinktis daržoves, pieno produktus ir pan. Idealu – ekologiškus.

Anot mitybos ekspertės, sumuštinius galima keisti ir suvožtiniais ar tortilijomis, tačiau svarbu prisiminti, kad užtepėlių ar sviesto sluoksnis turėtų būti plonas, o tai, kas jį dengia – tik vertingos ir organizmui palankios maisto medžiagos.

„Sumuštinius galima gardinti įvairiomis sveikatai palankiomis užtepėlėmis iš avinžirnių, avokadų, burokėlių ar keptų daržovių“, – sako R. Bogušienė.

Ji pateikia keletą sveikatai palankių sumuštinių receptų idėjų. Gaminant juos galima improvizuoti – papildyti ar pakeisti kitais šeimos mėgstamais, sveikatai naudingais produktais, ruošti kaip suvožtinius ar viso grūdo tortilijos suktinukus.

Visadalių grūdų duona arba tortilijos suktinukas:

su varškės užtepėle, pomidoru, salotomis;

su žolelių sviestu, ridikėliais, agurkais ir salotomis;

su raugintu pjaustytu agurku;

su smulkiai sutrintu avokadu, pagardintu pipirais ir citrina;

su sūriu, špinatais, pomidorais;

su virtu kiaušiniu, daržovėmis;

su sviestu, varškės sūriu, špinatais;

su sviestu, ridikėliais, svogūnų laiškais;

varškės sūriu, gražgarstėmis;

su silke/sūdyta lašiša/virta mėsa, daržovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.