Tinklaraštininkė atskleidė, kas jai padėjo atsisakyti cukraus

Šaltuoju metų laikotarpiu organizmui natūraliai norisi kaloringesnio ir sotesnio maisto. Tuomet kyla daugiau pagundų visavertę mitybą papildyti riebesniais ar saldesniais produktais. 

Puiki alternatyva mėgautis saldumynais, pasak I. Greičiūnaitės, yra desertų gaminimas namuose.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Puiki alternatyva mėgautis saldumynais, pasak I. Greičiūnaitės, yra desertų gaminimas namuose.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Gydytoja dietologė E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Gydytoja dietologė E.Gavelienė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tinklaraščio „Nestoras pomidoras“ autorė I.Greičiūnaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Tinklaraščio „Nestoras pomidoras“ autorė I.Greičiūnaitė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
I.Greičiūnaitės sveikuoliškas sūrio pyragas be pridėtinio cukraus.<br> Pranešimo autorių nuotr.
I.Greičiūnaitės sveikuoliškas sūrio pyragas be pridėtinio cukraus.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2019-02-22 16:06

Kad saldumynai nepakeistų sveikatai palankių produktų, medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė ir tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorė Ieva Greičiūnaitė dalijasi patarimais, kaip mėgautis saldėsiais be sąžinės graužaties ir koks cukraus kiekis organizmui žalos nepadarys.

„Žiemą organizmui reikia papildomų kalorijų, o mes „sugudraujame“ ir jas norime gauti su mažiau sveikatai palankiu, kaloringu, dažnai ir saldžiu maistu. Nepaisant sezono, ištisus metus esame atsakingi už lėkštės turinį, o norintys mėgautis saldumynais, turėtų rinktis sveikesnius ir be pridėtinio cukraus“, – pataria medicinos mokslų daktarė, gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Kai saldumynai sukelia emocinę priklausomybę

Cukrus, anot gydytojos dietologės ir prekybos tinklo „Rimi“ sveikesnės mitybos ekspertės E. Gavelienės, nėra būtinas mūsų organizmui. Jis gali netgi sukelti emocinę priklausomybę, nes saldus skonis siejasi su laimės ir pasitenkinimo būsenomis. Ugdyti taisyklingus mitybos įpročius reikėtų pradėti nuo mažens, todėl rekomenduojama tėvams nedaryti klaidų, kurios ilgam pakeistų supratimą apie cukrų. 

„Jau mamos įsčiose mums dėliojama ateities programa: ar skanausime vieno ar kito maisto. Taigi, būsimoji mama, žinodama maisto naudą organizmui, gali padėti formuotis vaikelio skoniui. Saldaus skonio ir nusiraminimo jausmo sąsają gali suformuoti ir tėvai, kai liūdinčiam ar nemalonius jausmus patiriančiam vaikui pasiūlo skanumynų jiems numalšinti“, – teigia E. Gavelienė.

Vartojant bet kurį produktą kiekis ir įvairovė yra vieni svarbiausių aspektų, ypač kalbant apie pridėtinį cukrų. Anot gydytojos dietologės, kardinaliai atsisakyti saldumynų nėra būtina, o 2-3 arbatiniai šaukšteliai cukraus sveikatai žalos nepadarys.

„Rekomenduojama 1-2 kartus per savaitę paskanauti pyragaičio ar kitokio saldėsio, o juodojo šokolado po 20 gramų galima ir kasdien. Štai vaisių pakanka suvartoti iki 300 gramų per dieną. Tik svarbu nepamiršti rinktis kuo įvairesnius produktus, kitu atveju vieno suvalgant daugiau, o kito mažiau, dingsta maisto balansas”, – sako E. Gavelienė.

Ji pataria pirmiausia cukraus atsisakyti skystame pavidale, mat tokioje konsistencijoje tai mažiausiai sveikatai palankus „saldumynas“. 

Alternatyva – naminiai desertai

Norintys keisti mitybos įpročius ir pradėti nuo cukraus atsisakymo, pirmiausia turėtų atrasti priežastį – kodėl jo nori atsisakyti. Tai padarius, anot tinklaraščio „Nestoras maistas“ autorės I.Greičiūnaitės, bus kur kas lengviau siekti užsibrėžto tikslo: „Galbūt tai – noras jaustis geriau ir energingiau, džiaugtis gražesne oda, numesti svorio ar tiesiog išbandyti savo jėgas. Nuoširdžiai atsakius į šį klausimą, pasiekti rezultatų bus daug paprasčiau.“

Puiki alternatyva mėgautis saldumynais, pasak I. Greičiūnaitės, yra desertų gaminimas namuose. Taip išsaugoma laisvė pasirinkti produktus, kurie ne tik skanumynams suteikia norimą skonį, bet ir naudingų medžiagų.

„Nors esu prieš bet kokį perdėtą savęs ribojimą, sumažinti cukraus vartojimą man pavyko gana lengvai. Visų pirma – desertus dažniausiai gaminuosi pati. Tuomet puikiai žinau, kokia jų sudėtis, galiu reguliuoti cukraus kiekį. 

Vietoje perdirbto cukraus naudoju džiovintus ir šviežius vaisius, uogas. Nuolat ieškau naujų receptų, skonių, kurie neleidžia, kad namie gaminamos gėrybės nusibostų. Štai ir sveikuoliško pyrago be pridėtinio cukraus receptui nebuvo sunku atrasti sveikesnių produktų, mat „Rimi“ parduotuvėse jie pažymėti „Rinkis sveikiau“ ženklu. Tai padeda ne tik sutaupyti laiko apsipirkinėjant, bet ir skaičiuojant suvartojamo cukraus kiekį“, – patirtimi dalijasi I. Greičiūnaitė. 

Atsisakiusi pridėtinio cukraus ji sako pastebėjusi, jog ilgainiui nustojo geisti saldžių pirktinių skanėstų, o organizmas priprato prie kokybiškesnių ir natūralesnių desertų. 

Pasak „Rimi“ viešųjų ryšių vadovės Giedrės Buivydienės, produktai „Rinkis sveikiau“ ženklu pradėti žymėti tam, kad pirkėjai parduotuvėse lengviau atrastų sveikesnius pasirinkimus – tarp jų ir su mažesniu cukraus kiekiu arba visai be pridėtinio cukraus.

„Tai tarsi pagalba pirkėjui, norinčiam maitintis sveikiau. Pavyzdžiui, „Rinkis sveikiau“ ženklu pažymėtame jogurte cukraus bus ne daugiau kaip 5 g/100 g, o šaldytose uogose ar vaisiuose pridėtinio cukraus visai nėra“, – pažymi G. Buivydienė.

Ievos Greičiūnaitės sveikuoliškas sūrio pyragas be pridėtinio cukraus

Reikės:

1 puodelio graikinių riešutų,

0,5 puodelio datulių,

2 puodelių anakardžių riešutų (mirkytų per naktį),

1 skardinės kokosų pieno (laikytos šaldytuve),

2 v. šaukštų (arba daugiau) klevų sirupo,

1 vidutinio dydžio citrinos sulčių,

uogų. 

Kaip gaminti 

Maisto smulkintuvu sumalkite graikinius riešutus ir datules iki vientisos masės. Masę išklokite pyrago formoje ir gerai suspauskite, įdėkite į šaldiklį. 

Iki vientisos masės maisto smulkintuve sumalkite ir anakardžius, klevų sirupą, citrinos sultis ir kietąją kokosų pieno dalį. Gautą masę pilkite ant prieš tai pasigaminto pyrago pagrindo. Įdėkite 10 minučių į šaldiklį, ištraukite ir pyrago viršų apdėliokite uogomis. Vėl įdėkite į šaldiklį ir palaikykite 4 valandas. Prieš valgant leiskite pastovėti kambario temperatūroje apie 10 minučių. 

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.