Mitybos specialistė patarė, kokių riebalų iš tiesų reikėtų vengti

Natūropatinės mitybos specialistė Tatuvilė Šliažaitė lrytas.tv laidoje „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius maisto produktus pasirinkti, o kokių geriau atsisakyti. 

Vieni riebalai mums naudingi, kitų reikėtų vengti.<br> 123rf nuotr.
Vieni riebalai mums naudingi, kitų reikėtų vengti.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2019, 3:15 PM

„Labai dažnai mes kritikuojame mėsainius ir manome, kad būtent mėsa mums yra kenksminga. Bet įdomu tai, kad iš tiesų pasižiūrėjus į mėsainį ir išsamiau jį išanalizavus, vienintelis tikriausiai sveikas produktas ir yra mėsa. Labai svarbu, kokios kokybės mėsą rinksimės. Ji yra puikus baltymų šaltinis, joje nebus daug Omega-6 riebalų rūgščių, o štai majonezas – labai didelis Omega-6 šaltinis. Kečupe yra cukraus, o bandelė labai greitai pakels mūsų cukraus lygį ir užsinorėsime valgyti nepraėjus nė valandai“, – aiškina T.Šliažaitė. 

Ankstesnėje laidoje ji aptarė riebalų rūšis: tai nesočiosios, sočiosios riebalų rūgštys ir transriebalai.  

Sočiosios yra visos gyvulinės kilmės riebalų rūgštys: mėsa, kiaušiniai, pieno produktai, lydytas sviestas, taukai – visuose juose yra sočiųjų riebalų rūgščių. 

„Mes visi jų bijome ir dažnai gąsdinamės, kad per didelis jų vartojimas gali mums sukelti daug sveikatos problemų. Atsiminkime – jos reikalingos mūsų ląstelių membranai. Vyrams reikėtų naudoti apie 30 g per dieną, o moterims – 20 g“, – pataria Tautvilė. 

Transriebalai – vienintelės riebalų rūgštys, kurių reikėtų vengti. Kas tai yra?

Margarinas. Kai jis atsirado, visi manė, kad jis padės sumažinti cholesterolio kiekį. O vėliau pastebėta, kad būtent tokie riebalai padidina cholesterolio lygį ir labai dažnai gali lemti širdies ir kraujotakos ligas. Tad margarino T.Šliažaitė siūlytų tikrai atsisakyti. 

„Bet ne tik margarinas yra bėda, – pridūrė mitybos specialistė. – Šiais laikais labai daug įvairiausių sviestų, netgi veganiškų, kurie gaminami iš augalinių riebalų. Ką tai reiškia? 

Augaliniai riebalai kambario temperatūroje yra skysti – saulėgrąžų aliejus, alyvuogių aliejus. Bet kai mes augalinį riebalą paverčiame tirštu, jis tampa transriebalu. Tad niekada nereikėtų rinktis sviesto, kuris yra pagamintas iš augalinių riebalų.  

Rekomenduočiau vienintelį veganišką sviestą – pagamintą iš kokosų aliejaus.  Jame yra sočiųjų riebalų, kurie nebijo karščio ir kaitinimo“. 

Pasak T.Šliažaitės, buvo atliktas įdomus tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau nei 80 tūkst. moterų: buvo aiškinamasi, kiek jos sunaudoja transriebalų. Paaiškėjo, kad moterys, kurios sunaudoja daugiau transriebalų, padidina riziką susirgti cukriniu diabetu net 40 proc. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.