Mitybos specialistė atskleidė visą tiesą apie sviestą – kai kas jus tikrai nustebins

Natūropatinės mitybos specialistė Tautvilė Šliažaitė lrytas.tv laidoje „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus verta rinktis, o kokių geriau vengti. 

Mitybos specialistė atskleidė visą tiesą apie sviestą – kai kas jus tikrai nustebins.<br>Lrytas.lt koliažas
Mitybos specialistė atskleidė visą tiesą apie sviestą – kai kas jus tikrai nustebins.<br>Lrytas.lt koliažas
Naujausios studijos rodo, kad naudodami sviestą mes galime pagerinti kraujotakos sistemą ir net sureguliuoti svorį. <br>123rf nuotr.
Naujausios studijos rodo, kad naudodami sviestą mes galime pagerinti kraujotakos sistemą ir net sureguliuoti svorį. <br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2019, 7:17 AM, atnaujinta Mar 5, 2019, 9:37 AM

„Net neabejoju, kad ne kartą esate girdėję, jo reikėtų sumažinti sviesto vartojimą. Bet ar tikrai? Manau, kad nustebtumėte, jeigu sviestą pavadinčiau supermaistu. Jame gausu vitaminų A, E ir K“, – vardija specialistė. 

Vitaminas K mums labai gerai žinomas, kaip vitaminas, kuris reikalingas kraujo krešėjimui, bet ar žinojote, kad vitaminas K skirstomas į dvi rūšis – K1 ir K2?  

K1 mes gauname daug iš daržovių, ypač žalios spalvos, o K2 daugiausia gauname iš gyvulinės kilmės produktų. Jo ypač gausu ir svieste. 

Vitaminas K labai naudingas imuninei sistemai. Yra pastebėta, kad žmonės, kurie vartoja daug vitamino K2, sumažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis. Taip pat vitaminas K2 labai svarbus siekiant apsisaugoti nuo osteoporozės. 

Kitas labai svarbus faktas: vitaminas K2 padeda apsaugoti širdies bei kraujagyslių sistemą. 

„Atrodytų, keista – juk sviestas buvo taip iškritikuotas būtent dėl to, kad jis gali nulemti širdies problemas, bet naujausios studijos rodo, kad iš tiesų naudodami sviestą mes galime pagerinti kraujotakos sistemą ir net sureguliuoti svorį. 

Taip pat gali kilti klausimas – kaip mes galime sureguliuoti svorį valgydami daug riebalų? Dėl to, kad riebalai suteikia mums sotumo jausmą. Būtent įtraukdami daugiau riebalų į mitybą mes jausimės sotesni. Tad labai rekomenduočiau tepti sviestą ant duonos, nepagailėti sviesto vakarais, ypač jei valgome česnaką, kai aplink siaučia virusai ir bakterijos. 

Arba dar geriau – sviestą naudoti kepimui. Todėl, kad sviestas – sotieji riebalai, tai reiškia, kad jis yra nepažeidžiamas, kai mes jį kaitiname aukštoje temperatūroje“, – aiškina T.Šliažaitė. 

Paskutinis klausimas, kuris gali kilti – naudoti sviestą ar margariną?

Sviestas, pasak T.Šliažaitės, pasižymi sveikatai naudingomis savybėmis, o margarinas – priešingai, jame yra transriebalų. 

„Margarinas, kai pradžioje atsirado mūsų virtuvėje buvo labai garbinamas, nes jame beveik nėra cholesterolio, bet dabar mes vis labiau žinome, kad iš tiesų naudojant margariną mes galime padidinti uždegiminius procesus savo organizme, galime padidinti riziką susirgti širdies ir kraujotakos ligomis ir net priaugti svorio. Tad kitą kartą rinkimės sviestą ir išmeskime margariną iš savo virtuvės“, – pataria specialistė. 

Taip pat ji pataria vengti tepiųjų riebalų mišinių. Juose taip pat yra vadinamųjų transriebalų, kurie neturi jokių naudingų savybių ir iš tiesų daugiau kenkia, nei duoda naudos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų