Specialistė patarė, ką daryti, jei negalite vartoti pieno produktų

Tautvilė Šliažaitė, natūropatinės mitybos specialistė, lrytas.tv laidelėse „Sveiki įpročiai“ kalba apie tai, kokius produktus pasirinkti, o kokių geriau atsisakyti. 

 T.Šliažaitė pataria, ką daryti, jeigu negalite toleruoti pieno ir jo produktų.<br> lrytas.lt archyvas.
 T.Šliažaitė pataria, ką daryti, jeigu negalite toleruoti pieno ir jo produktų.<br> lrytas.lt archyvas.
Pilvo pūtimas, skausmas – požymiai, kad negalite toleruoti pieno produktų. <br> 123rf nuotr.
Pilvo pūtimas, skausmas – požymiai, kad negalite toleruoti pieno produktų. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-03-15 09:02

Šįkart ji kalbėjo apie tai, ką daryti, jeigu nustatytas laktozės netoleravimas. 

„Laktozės netoleravimas pasitaiko pakankamai dažnai. Jis dažniausiai pasireiškia pilvo pūtimu, skausmais, kartais vidurių paleidimu“, – požymius įvardijo T.Šliažaitė. 

Laktozė, pasak jos, yra pieno cukrus, kurio natūraliai yra pieno produktuose. Kai žmogaus organizme trūksta laktazės fermento, šio cukraus negalime gerai suskaidyti. Dėl to kyla įvairių nemalonių pojūčių.

Ar tai reiškia, kad reikėtų visiškai atsisakyti pieno produktų? 

„Iš tiesų nereikėtų, – patikino Tatuvilė. – Yra pastebėta, kad tam tikri pieno produktai yra toleruojami žymiai geriau. Vienas iš jų – kietasis sūris. Kartais geriau pažįstamas kaip parmezanas, bet nepamirškime, kad kietasis sūris yra gaminamas ir Lietuvoje.“ 

Kodėl kietąjį sūrį toleruoja žmonės, kuriems yra nustatytas laktozės netoleravimas? Todėl, kad laktozės kietajame sūryje lieka labai nedaug.

Pirmiausia ji, galima sakyti, pašalinama jau gaminimo metu, o galiausiai yra suskaidoma bakterijų, kai sūris fermentuojasi. 

Taip pat pakankamai mažai laktozės yra svieste, graikiniame jogurte ar net kefyre. 

„Labai įdomus tyrimas atskleidė, kad žmonės, kuriems buvo nustatytas laktozės netoleravimas, gėrė pieną ir kartu naudojo kefyrą – paaiškėjo, kad laktozės netoleravimo simptomai gerokai sumažėjo. 

Tad ką aš siūlyčiau – išbandykite kietąjį sūrį, sviestą, jogurtą ir kefyrą. Ir pažiūrėkite, gal vis dėl juos toleruoti jūs galite?“ – patarė specialistė. 

Ir pridūrė: ne vienas jos pacientas skundėsi negalįs vartoti pieno produktų, jiems nustatytas pieno netoleravimas. Tačiau pradėję valgyti kietąjį sūrį dažnas pastebėjo, kad jis nesukelia nemalonių pojūčių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.